preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

vijesti

Aktivnosti Vijeća učenika u školskoj godini 2019./2020.

Autor: Željka Pačalat, 4. 6. 2020. 15:38

Članovi Vijeća učenika angažirali su se u nizu aktivnosti tokom školske godine.

Početkom školske godine organizirali smo već tradicionalnu razmjenu udžbenika te uspostavili učenike-mentore, koji pomažu prvim razredima (i 3.IB razredu) kako bi se boje prilagodili novim radnim uvjetima. Tijekom školske godine oformljen je i stručni stožer Vijeća učenika koji je pomogao u sastavljanju prijedloga za strategiju razvoja škole. Također, pomogli smo povezati naše bivše učenike, sada studente, s učenicima zainteresiranima za njihove fakultete. Članovi Vijeća sudjelovali su u emisiji Perspektiva koja razmjenjuje iskustva, mišljenja i stavove mladih o temama poput nasilja, tolerancije i svakodnevnog života. Na poticaj ravnateljice raspravljali smo o mogućim promjenama organizacije rada škole zbog kurikularne reforme, te smo u raspravu uključili sve zainteresirane učenike.

Predstavnice našeg vijeća učenika, Alisa Pevec (predsjednica) i Željka Pačalat (voditeljica), sudjelovale su u rujnu na četverodnevnoj edukaciji o Dijalogu EU s mladima u Orahovici.

Od zabavnih programa u organizaciji Vijeća valja istaknuti Božićni kviz koji je ove godine nastao kao kooperacija profesora i Vijeća, to jest specijalni kviz u Kviz ligi PGV. Također, u potpunoj organizaciji Vijeća nastao je Halloveen hunt, tematska igra osmišljena po uzoru na detektivske igre. Kutije su bile postavljene za Božić i za Valentinovo kako bi prigodne poruke stigle do primatelja. Tradicionalno je održan i izbor za najbolju masku. Ovogodišnja novost je i grupa za podršku Safe Space. Na tjednim sastancima učenici su dali ili dobili podršku drugih u vezi tema iz svakodnevnog života.

Članovi Vijeća su kraj polugodišta proslavili klizanjem u starom gradu, a od ožujka  sastanci su sastanci bili premješteni na platformu Zoom.

Službeni predstavnici razreda u Vijeću učenika ove su godine bili: Mislav Koren (1. a), Laura Vresk (1. b), Dorijan Habek (1. c), Bard Krsto Plemić (1. d), Petra Grula (1. e), Iva Stanisavljević (1. f), Ozren Pevec (1. g), Anja Martinez (1. h), Klara Medvedec (2. a), Bruna Hercigonja (2. b), Jan Špiclin (2. c), Juraj Cesar (2. d), Fran Kovačić (2. e), Jan Posavec (2. f), Matej Čok (2. g), Stela Šegović (2. h), Eva Sajko (3. a), Magdalena Briševac (3. b), Tia Brezovec (3. c), Jana Dorić (3. d), Laura Lukačić (3. e), Miša Janković (3. f), Marko Varga (3. g), Marko Kralj (3. h), Alisa Pevec (3. IB), Filip Poštenik (4. a), Marko Sever (4. b), Ema Mašić (4. c), Pia Paska Jaklin (4. d), Mia Sajko (4. e), Dora Mihinjač (4. f), Martin Kelemen (4. g), Ena Novak (4. h), Stela Radek (4. IB). 

Osim službenih predstavnika svakog razreda Vijeću učenika i ove smo godine imali aktivne pridružene članove: Korina Škegro (1. a), Jana Kovačić (1. c), Martin Peršić (2. f), Jan Tesla Frčko (3. e), Korina Klampfl (3. g), Karlo Narančić (4. a) i Mirta Vučetić (4. d).

Vijeće učenika je i ove godine imalo temelj na međusobnoj komunikaciji i zajedničkom radu. Uspostavljena su nova prijateljstva koja su se iz učionica preselila u obližnje kafiće. Iza nas je jedna neobična godina koju ćemo dugo pamtiti te se veselimo idućoj!

Stela Radek, 4. IB, članica stožera Vijeća učenika

 

Nastava na daljinu - naša iskustva

 

Praznovjerje više nije tako rašireno kao što je bilo prije, no petak 13.3. će nam sigurno ostati u pamćenju kao dan velike promjene. “Škole se zatvaraju!” izvijestili su nas novinski portali još za vrijeme pauzi koje smo provodili u kafiću i mi, nesvjesni ozbiljnosti situacije i što nas čeka, smatrali smo to razlogom za slavlje. Raspravljali smo što i kako će škole dalje, ali nismo bili previše zabrinuti. Ubrzo smo shvatili koliko smo se varali, prateći brojeve i grafove koji su rasli i rasli slično kao i broj obaveza u Google Classroomu-u. Prvi dan bio je ispunjen porukama: “Ne radi mi internet, ruši se sustav, ne mogu se prijaviti...?”, ali nakon nekog vremena uspjeli smo uhodati, bar do neke mjere.

Mnogima je teško ostati koncentriran cijeli dan na ekran radeći sve sam, bez pozadinske buke šaptanja drugih 20 đaka, ali ima i onih koji kažu da sada u kraćem roku stignu više, ali i oni priznaju da “nije to to”. Ocjenjivanje je već druga priča koja mnoge muči mnogo više. Testovi, usmeni i složeni radovi postali su nova tema brojnih razgovora jer ipak svaki predmet je drugačiji i pristupi profesora se razlikuju. Zoom sastanci postali su novo normalno, na kojima su neki odjevnim stilovima izazvali opće oduševljenje (“Kućni ogrtač! Da sam se barem ja toga sjetila…”), a drugi ni ne uključuju kameru nabrajajući sve moguće i nemoguće razloge. No nakon svega, ako ništa drugo, barem ćemo imati jedno zanimljivo iskustvo.

Alisa Pevec, 3. IB, predsjednica Vijeća učenika

 [više]

Pregled aktivnosti Vijeća učenika u šk. god. 2018./2019. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Željka Pačalat, 2. 9. 2019. 12:11

Vijeće učenika ove je školske godine bilo ponovno aktivno u suradnji sa školskom psihologinjom. Brojni su događaji i aktivnosti koji su bili organizirani u sklopu rada Vijeća učenika.

Na početku školske godine, brzo su i efikasno uključeni novi članovi u rad Vijeća učenika te je organizirana razmjena udžbenika. Odabrani su učenici-mentori koji su pomagali „prvašićima“ u prilagodbi na novu okolinu. Učenici-mentori podijelili  su svoje iskustvo i tako ohrabrili mlade snage škole.

Tradicionalni božićni kviz općeg znanja, na kojem su učenici odmjeravali svoje znanje, održan je i ove godine. Povodom Božića i Valentinova razvrstane su prigodne poruke koje su učenici mogli međusobno jedni drugima poslati. Organizirane su maškare na našoj školi te je odabrana najkreativnija maska preko društvenih mreža.

Novost od ove godine je ponovno pokretanje svakodnevnog puštanja glazbe prije nastave kako bi dolazak u školu bio ugodniji učenicima i zaposlenicima. Tijekom cijele školske godine organizirana su mnoga predavanja kako bi učenici proširili znanje o njima zanimljivim temama. Vijeće učenika sudjelovalo je u okviru Županijskog vijeća  u organizaciji prosvjeda protiv klimatskih promjena.

Na poticaj ravnateljice raspravljali smo o mogućim promjenama organizacije rada škole u okviru kurikularne reforme, te smo u raspravu uključili sve zainteresirane učenike. Pobrinuli smo se i za buduće naraštaje gimnazijalaca vođenjem učenika osmih razreda po školi na Dan otvorene nastave.

Službeni predstavnici razreda u Vijeću učenika ove su godine bili: Klara Medvedec (1.a), Bruna Hercigonja (1.b), Jan Špiclin (1.c), Juraj Cesar (1.d), Marko Daraboš (1.e), Martin Peršić (1.f), Matej Čok (1.g), Eva Škerbić (1.h), Eva Benjak (2.a), Ema Pofuk (2.b), Tia Brezovec (2.c), Klea Čovran (2.d), Mia Horvat (2.e), Mihael Kralj (2.f), Alisa Pevec (2.g), Marko Kralj (2.h), Karlo Narančić (3.a), Marko Sever (3.b), Ema Mašić (3.c), Mirta Vučetić (3.d), Mia Sajko (3.e), Dora Mihinjač (3.f), Martin Kelemen (3.g), Ena Novak (3.h), Stela Radek (3.IB), Noa Minđek (4.a), Ana Šobak (4.b), Mirna Koledić (4.c), Mirta Klarić (4.d), Marta Begović (4.e), Nikola Briški (4.f), Viktor Divjak (4.g), Katarina Meštrić (4.h), Robin Kokot (4.IB).

Osim službenih predstavnika, imali smo i aktivne pridružene članove: Filip Poštenik (3.a), Pia Paska-Jaklin (3.d), Sara Bedeniković (4.c) i Lara Šmic (4.c).

Vijeće učenika pokazalo je svoju snagu i ove školske godine. Među učenicima je postignuta odlična komunikacija i zbog toga je godina iza nas uspješna. Zahvaljujem se svima koji su pokazali interes i volju za rad u Vijeću učenika te se nadam da će Vijeće nastaviti sa jednako dobrim radom kako bi stvorili bolju atmosferu za sve učenike.

Viktor Divjak, predsjednik Vijeća učenika

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 PGV ljetopis 2020.

Online izdanje

Tehničke preporuke: za čitanje kliknite na naslovnicu. Pregled se preporuča u Chrome, Mozilla Firefox preglednicima i s normalnom veličinom fonta podešenom na mobilnim uređajima.

PGV Nastava na daljinu
Politika privatnosti PGV

 

 
 
Projekt "Ja mogu"

Prva gimnazija Varaždin provodi projekt "Ja mogu".
Više na poveznici.
QR

380.

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 2207078
Ovaj mjesec: 5269
Ovaj tjedan: 592
Danas: 8
Korisni linkovi
Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju