preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

Vijesti iz knjižnice

Obilježavanje Dana Europe

Autor: Marinela Marčetić, 8. 5. 2019. 13:44

//www.google.com/search?q=europska+unija+izbori&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj0y6yW7oviAhXC

Europski izbori: što su i zašto izići, sve o Europskoj uniji i sve što vas o ovome zanima možete saznati na interaktvinoj prezentaciju uz video uradak i kviz koje u prostoru školske knjižnice pripremaju učenici s prof. Ivanom Žnidarić Kajić. Dođite u četvrtak u 13:20 sati. Predviđeno trajanje: 50 min.

 [više]

Kae is OK

Autor: Marinela Marčetić, 15. 4. 2019. 07:56

Foto: https://mojtv.hr/emisije/23215/sto-je-sto.aspx

Danas, 15. travnja u 14.10 h dođite na zanimljivo predavanje s radionicom  „Kaej is OK“.! Gošće su nam dr.sc. Bojana Schubert ( nekadašnja učenica naše škole ) i dr.sc. Marina Marinković  iz Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU iz Zagreba. Upoznat će nas sa suvremenim i povijesnim kajkavskim govorima, a sudionici će imati prigodu odgonetavati značenja nekih kajkavskih riječi.

 

 [više]

Humanitarna akcija Svoju knjigu daruj, tuđe srce obraduj!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 1. 2. 2019. 09:46

Humanitarna akcija knjižnice Prve gimnazije Varaždin "Svoju knjigu daruj, tuđe srce obraduj!"
Dragi učenici, roditelji, djelatnici Prve gimnazije Varaždin, poštovani građani Varaždina!
Kakav bi to bio početak mjeseca bez nove humanitarne akcije! Molimo vas da od 1. 2. 2019. - 13. 2. 2019. donesete očuvane slikovnice i knjige za mlade koje ćemo 14. 2. 2019., na Međunarodni dan darivanja knjiga, pokloniti dječjim vrtićima, Odjelu za pedijatriju OBV i našim sugrađanima koji nisu u mogućnosti kupiti ih svojoj djeci. Slikovnice mogu biti od vaše djece ili novokupljene. Svi znamo kolika je važnost čitanja u odgoju djece i to čitanja od najranije dobi. Sabirno mjesto za učenike i djelatnike je u školskoj knjižnici, a vi, dragi naši sugrađani, možete ostaviti na porti Prve gimnazije Varaždin, od ponedjeljka do petka, od 8 do 18 h. Budite i vi jedno slovo u ovoj lijepoj humanitarnoj priči! I nek' sve nas vodi moto: "Čitam, dam, sretan sam."

 [više]

Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Autor: Marinela Marčetić, 23. 1. 2019. 08:03

Roman Kent - jedan od malobrojnih preživjelih

Dan sjećanja na žrtve Holokausta, 27.1. obilježit ćemo u ponedjeljak, 28.1.2019., u 14:10 sati u školskoj knjižnici. Pozivamo sve učenike i nastavnike na predavanje u kojem će vam učenice izborne sociologije uz vodstvo profesorica Ivane Žnidarić Kajić i Petre Svetec ispričati dvije priče. Čut ćete priču o preživjelom Romanu Kentu  i priču o Haninu kovčegu.

 [više]

Najčitateljica Aleksandra-Saša Božović

Autor: Marinela Marčetić, 15. 11. 2018. 09:06

U Mjesecu hrvatske knjige Varaždinska županija svake godine nagrađuje učenike osnovnih i srednjih škola koji su tijekom protekle školske godine pročitali najviše knjiga u svojim školskim knjižnicama.

Četvrtu godinu zaredom titulu najčitateljice iz naše škole nosi Aleksanda-Saša Božović. Broj knjiga koje Saša godišnje pročita daleko nadmašuje broj pročitanih knjiga njezinih kolega, ali i najčitatelja  iz ostalih škola. Sašina ljubav prema knjigama i znatiželja koja je pokreće u pretraživanju izvora znanja u njezinim gimnazijskim danima dovodili su je svaki dan u našu školsku knjižnicu, gdje je neumorno čitala, istraživala, uspoređivala , analizirala. Saša je svakoj knjizi pristupala kritički i analitički te je uvijek bilo zanimljivo slušati njezine komentare i raspravljati s njom o pročitanom. Zbog svega ovoga nagrađivana je i u školi kao najčitateljica godine, a prošle školske godine, kao maturantica, proglašena najčitateljicom generacija s najviše pročitanih knjiga u četiri godine školovanja.

Na svečanosti u Varaždinskoj županiji Aleksandra-Saša Božović pohvaljena je kao najčitateljicu i nagrađena knjigom i ove godine, ali u odsustvu. Naime, Saša je već započela svoje studentske dane na Oxfordu. Ne sumnjamo kako će i ondje najviše drugovati s knjigom.

 [više]

Straničnici iz Rumunjske, Bookmark Projekt

Autor: Marinela Marčetić, 5. 11. 2018. 10:12

Ove godine u međunarodnom Projektu Straničnik (ISLM Bookmark Projket) partneri su nam učenici Tehničke škole "Aurel Vlain" iz Baia Mare, Rumunjska. Različitim tehnikama su izradili straničnike kojima su predstavili umjetnost, kulturu, običaje, te kulturne i prirodne znamenitosti svog kraja. Dođite u knjižnicu pogledati kako su nam se predstavili prijatelji iz Rumunjske!
 [više]

Tulum s(l)ova, 9. 11. 2018., 19 - 24 h

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 26. 10. 2018. 12:37

Fotografija s nekog našeg prošlog Tuluma
Dragi naši čitatelji,
u petak, 9. 11. 2018., čekamo vas od 19 sati u mraku knjižnice. Čitat ćemo u nacionalnom projektu Tulum s(l)ova već pripremljene tekstove i jedan tekst po vašem izboru hrvatskog autora. Cilj projekta je promicanje čitanja iz užitka. Ponesite šalicu za čaj i svjetiljku. Čitat ćemo uz mala i slatka iznenađenja sve do ponoći. Prijavite se do 31. 10. 2018. u školsku knjižnicu. Dobro nam došli!
 
 [više]

"Čitaj mi"

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 22. 10. 2018. 09:46

Dragi učenici!

Pridružite se nacionalnoj kampanji "Čitaj mi" u utorak, 23. listopada i čitajmo zajedno ispred knjižnice pod odmorima počev od 8,15 h.

 [više]

Svjetski dan kravate

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 17. 10. 2018. 12:26

https://www.google.hr/search?q=svjetski+dan+kravata&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjC7oecoo3e

Nadamo se susretu u knjižnica s kravatom oko vrata 18. 10. 2018., poslije 7. sata. Nagradit ćemo najljepšu!

 [više]

Izložba "Naše najdraže knjige"

Autor: Marinela Marčetić, 4. 10. 2018. 13:36

Slik

U povodu Svjetskog dana nastavnika i predstojećih Dana škole u našoj knjižnici postavili smo izložbu "Naše najdraže knjige". Aktivni i umirovljeni djelatnici škole izdvojili su jedan naslov, kao svoj najdraži. Bio je to zahtjevan zadatak, jer puno je knjiga koje smo voljeli i koje su nas nečim oduševile. Za što su se odlučili i koje su knjige dobile najviše glasova pogledajte od 5. do 19. listopada! Očekujemo vas u knjižnici i nadamo se kako će vas ovaj izbor potaknuti da i sami pročitate nešto od izdvojenih knjiga.

 [više]

Obilježavanje Dana Europe

Autor: Marinela Marčetić, 8. 5. 2018. 13:10

© Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

U srijedu, 9. svibnja, obilježit ćemo Dan Europe kratkim programom ispred knjižnice.  Pozivamo sve učenike i profesore da za vrijeme odmora u 10:45 i 11:35 dođu poslušati informacije o nastanku EU i položaju Hrvatske unutar nje te Odu radosti u izvedbi  glazbene radionice. Tijekom dana projicirat će se premijerno uradak učenika 4.g koji sadrži intervju s europarlamentarkom Dubravkom Šuicom u Bruxellesu. Program su s učenicima pripremile profesorice Žnidarić Kajić i Kelemen. Europljani, dođite!

Foto: © Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

 [više]

Izložba slika "Ja nisam pjesnik"

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 19. 4. 2018. 09:08

Dragi učenici i kolege!

Pozivamo vas u petak, 20.4.2018., u 14,05, na otvorenje izložbe slika "Ja nisam pjesnik" naše učenice Estere Rihtarić iz 2. d razreda. Izložbu će otvoriti prof. Ksenija Kipke. Razveselita i ohrabrite Esteru svojim dolaskom i budite joj poticaj za buduća stvaranja!

 [više]

Nagradni natječaj za likovni rad na temu budućnosti knjige i čitanje

Autor: Marinela Marčetić, 22. 3. 2018. 14:52

Kako vidiš budućnost knjige? Hoćemo li je moći čitati jednim dodirom ili ćemo i u nadolazećim stoljećima uživati u listanju stranica? Kako će izgledati knjižnice budućnosti? Dragi učenici, uzmite olovke i boje u ruke, razigrajte maštu, budite kreatvini! Svoj rad na temu "Ubaci knjigu u vremenski stroj" donesite u knjižnicu do 10. travnja i očekujte nagradu za sebe i svoju knjižnicu, a svi zanimljivi radovi bit će uključeni u virtualnu izložbu. Organizator u povodu Mjeseca knjige je HUŠK, a detalje možete pronaći na http://www.husk.hr/noc-knjige-2018-nagradni-natjecaj-ubaci-knjigu-u-vremenski-stroj/ i plakatima u knjižnici.

 [više]

Uz 200. godinu rođenja Petra Preradovića

Autor: Marinela Marčetić, 19. 3. 2018. 08:32

Prvo izdanje Preradovićeve zbirke

U našoj knjižnici možete vidjeti knjigu „Pervenci“ iz 1846., prvu zbirku pjesama Petra Preradovića na hrvatskom jeziku. Knjigu iz naše Zaštićene zbirke iznijeli smo kako bi obilježili dvjestotu godišnjicu rođenja P. Preradovića, koji je uz Kranjčevića i Vraza najveći pjesnik hrvatskog romantizma. U svojoj drugoj stvaralačkoj fazi pisao je hrvatskim jezikom, najčešće rodoljubnu poeziju.

Petar Preradović imao je 28 godina kad mu je tiskana u Zadru prva zbirka pjesama. U ovoj zbirci nalazi se 31 Preradovićeva pjesma i šest pjesama njegovih prijevoda. Primjerak iz naše Zaštićene zbirke  izuzetno je vrijedan jer je riječ o prvom izdanju iz 1846. godine.
 


 

 

 [više]

28. veljače, Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day)- NE vršnjačkom nasilju! Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 27. 2. 2018. 09:19

I ove godine obilježavamo Dan ružičastih majica. Pozivamo sve učenike i djelatnike škole da u srijedu,  28. veljače, odjenu ružičaste majice (ili neki drugi odjevni predmet) u znak podrške žrtvama vršnjačkog nasilja. U 10,45 dođite u knjižnicu na fotografiranje!  

 [više]

Valentinovski izazov u knjižnici

Autor: Marinela Marčetić, 13. 2. 2018. 12:19

Spoj naslijepo s knjigom

I ove godine na Valentinovo u školskoj knjižnicii - spoj naslijepo s knjigom. Knjige svoje naslove i autore skrivaju iza šarenih omota, ali vas nastoje privući kratkim citatom. Dođite, zabavite se i uživajte čitajući!

 [više]

Vukovar

Autor: Marinela Marčetić, 17. 11. 2017. 09:06

Tragediju Vukovara obilježavamo prikazivanjem filma „Vukovar 1991.“ ispred knjižnice i prigodnom izložbom knjiga. Dođite u svojim pauzama, pogledajte! Odajmo počast gradu heroju i zahvalnost Vukovarcima za njihovu žrtvu!

 [više]

Dragi maturanti!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 3. 5. 2017. 08:41

Molimo da svu građu posuđenu u knjižnici vratite do utorka, 16.5.2017. Već sada možete rezervirati, a od 17.5. do 22.5., posuditi sve što vam je potrebno za Državnu maturu. U ponedjeljak, 22.5., radimo od 7,30 do 16,30. 
Nek' vam je sretno na ispitima i upisima! :)

 [više]

Literarni i likovni natječaj SFera Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 10. 3. 2017. 10:31

Društvo za znanstvenu fantastiku SFera i ove godine organizira likovni i literarni natječaj. Pozivamo sve koji vole pisati ili se rado izražavaju slikom, osobito one koji vole znanstvenu fantastiku, da pažljivo pročitaju priložene upute ili posjete stranicu www.sfera.hr i prijave se na natječaj. Naši učenici redovito sudjeluju i postižu zapažene rezultate, pa krenit i ti njihovim stopama!

 [više]

Dan ružičastih majica - Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Autor: Marinela Marčetić, 21. 2. 2017. 08:46

Dan prevencije vršnjačkog nasilja, poznat kao Dan ružičastih majica tj. Pink Shirt Day, u svijetu se obilježava od 2007. zadnje srijede u veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka koji je pomagao teško bolesnoj majci. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili svi njegovi kolege, postale su prepoznatiljiv simbol inicijativ i,  kasnije, međunarodnog projekta.

Hrvatski je sabor 17. veljače 2017. godine jodnoglasnom odlukom proglasio Dan ružičastih majica Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. 

Pozivamo sve učenike i djelatnike škole da obuku ružičaste majice u srijedu, 22. veljače, kao podršku nenasilju.

U 10 sati dođite na fotografirenje u ružičastim majicama u knjižnicu! 

 [više]

21. veljače, Međunarodni dan materinskoga jezika

Autor: Marinela Marčetić, 21. 2. 2017. 07:51

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava Mjesec hrvatskoga jezika, koji počinje 21. veljače na Međunarodni dan materinskoga jezika, a završava 17. ožujka kada završavaju Dani hrvatskoga jezika

Ovaj se dan obilježava svake godine 21. veljače od 2000. godine,  s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskoga jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

UNESCO-v dokument 16/C iz 1970. godine kaže »Materinski jezik označuje put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti.«

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježavamo u našoj knjižnici  upozoravajući vas na najčešće jezične pogreške u hrvatskom jeziku.  Vidimo se u knjižnici!

 

 [više]

Spoj naslijepo s knjigom

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 10. 2. 2017. 12:16

Dragi učenici i kolege,

14.2. pozivamo vas u knjižnicu na „Spoj naslijepo s knjigom“. U međunarodni projekt „Blind Date with Book“ uključujemo se drugi put. Izaberite knjigu ne znajući ništa o njoj, uživajte u otkrivanju nepoznatih autora i sadržaja! Čeka vas iznenađenje!

 [više]

Slikovnice za "Dječji glas iz Sahare"

Autor: Marinela Marčetić, 26. 1. 2017. 13:10

Uz obilježavanje Međunarodnog dana darivanja knjiga, uključujemo se u humanitarni projekt Dječji glas iz Sahare  - A child's voice from the Sahara. Pokretač ovog projekta, Varaždinac Damir Vujnovac, je gostovao u našoj knjižnici i osvojio prisutne svojim iskustvima sa Saharskog maratona i boravka među Saharawi narodom.

U školskoj knjižnici prikupljamo slikovnice na engleskom jeziku (ukoliko netko ima može i na španjolskom te arapskom). Molimo da se uključite do 10. veljače i tako pridonesete obrazovanju i školovanju djece i mladih ovog saharskog naroda. 

 [više]

Čestit Božić i sretna nova godin!

Autor: Marinela Marčetić, 23. 12. 2016. 08:43

Dragi korisnici,

iskoristite zimski odmor (i) za čitanje! U knjižnici možete posuditi tri lektirna naslova i knjige za slobodno čitanje. Želimo vam ugodne blagdane i svako dobro.

 [više]

Utorak, 8. studenog

Autor: Marinela Marčetić, 7. 11. 2016. 09:26

Učenici Elena Cahun i Ilija Srpak prezentirat će svoja iskustva s Pre-University Summer School in Medicine te 48. međunarodne kemijske olimpijade u Tbilisiju i Istraživačkoj stanici Petnica. Dođite u školsku knjižnicu u 14,10!

 [više]

Za Dan europskih jezika višejezični rječnik medicinske terminologije

Autor: Marinela Marčetić, 26. 9. 2016. 15:05

Na Danu europskih jezika, 26. rujna, u našoj knjižnici održavane su radionice na kojima smo, kao i ranijih godina stvarali višejezični rječnik. Ove godine izabrali smo medicinsku terminologiju, jer se ovih dana obilježavaju i Dan srca, Dan oboljelih od multiple skleroze i Zdravog življenja. U radionicama su sudjelovali: Ivica Cikač, prof., španjolski, učenici 3.a, b,c,d razreda; Rajko Guščić, prof., latinski, 2.e razred i Anja Purgarić, 4.e; Tatjana Žiger, prof., njemački, učenici 3.b/3.d razreda; Dijana Mrazek Bosilj, prof., engleski, 3.h razred; Jasminka Bešenić Ivančić, prof., francuski i 2.h razred. 

 [više]

Rođendanski "Tulum s(l)ova"

Autor: Marinela Marčetić, 20. 9. 2016. 12:02

380. rođendan Gimnazije proslavite s nama na prvom cjelonoćnom čitateljskom susretu „Tulum s(l)ova“, od petka 7. listopada, 20 h, do subote, 8. listopada u 8 ujutro u školskoj knjižnici! Ponesite vreće za spavanje, šalice za čaj, svjetiljke, četkicu za zube i čitateljski zanos, a dočekat će vas brojna iznenađenja. Molimo zainteresirane da se što prije jave u knjižnicu radi dogovora o detaljima.

 [više]

Dragi naši čitatelji

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 12. 9. 2016. 10:32

Molimo da svu knjižnu građu koja je ljetos posjetila more, planine, bake i djedove vratite najkasnije do 15.rujna 2015. Prvi lektirni naslovi već se posuđuju, požurite. Novim članovima, učenicima prvih razreda, želimo česta druženja na našim projektima, radionicama i književnim susretima, ugodan i koristan rad u našoj lijepoj i funkcionalnoj knjižnici i to svaki radni dan od 7,30 do 15,30.

 [više]

Dragi učenici!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 6. 6. 2016. 08:31

Sva vaša zaduženja, lijepo molimo, vratite do srijede, 8. lipnja 2016. Od srijede do petka možete posuditi do 5 knjiga za ljetno čitanje. I lektiru, naravno.

 [više]

Tableti u knjižnici

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 4. 5. 2016. 07:30

Dragi učenici, od danas, 4.5.2015., možete u prostoru knjižnice koristiti tablete. Ugodan rad!

 [više]

Dragi maturanti!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 3. 5. 2016. 13:31

Molimo vas da svu građu posuđenu u knjižnici vratite do 11.5.2016. do 15,30.

18.5. do 16,30 možete posuditi potrebnu literaturu za pripremu Državne mature.

                    Hvala.

 [više]

Noć knjige

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 18. 4. 2016. 09:11

Dragi učenici,

pozivamo vas u petak, 22.4.2016., od 18 do 21h, u našu knjižnicu na radionicu „O'sonetiranje“ u sklopu manifestacije Noć knjige koja će se održati u cijeloj zemlji uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a na Dan hrvatske knjige. Vodit će vas naš prof. Željko Funda, proučavat ćemo Shakespearove sonete obilježavajući 400. godišnjicu njegova rođenja.

Pozivamo da se prijavite u knjižnicu do četvrtka, 21.4.2016.

Petak. Kafić ili knjižnica?! 

 [više]

Dobri rezultati na Županijskom natjecanju ČDZ

Autor: Marinela Marčetić, 29. 2. 2016. 07:54

Učenice 2.g Laura Habulan i Ivana Pudmej su se plasirale na državnu razinu natjecanja "Čitanjem do zvijezda". 

Multimedijski uradak našeg Matije Benića, 3.g, također uspješno nastavlja natjecanje na Državnom natjecanju. 

Čestitamo svima koji su u  ČDZ sudjelovali na dosadašnjem radu i uspjehu, a onima koji nastavljaju natjecanje želimo puno sreće!

 [više]

Međunarodni dan materinskoga jezika - dijalekti Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 22. 2. 2016. 13:31

Dan materinskoga jezika obilježili smo u našoj knjižnici radionicama dijalektalne poezije. Učenici drugih razreda su pretraživanjem referentne zbirke i izvora na Internetu saznali detalje o Međunarodnom danu materinskog jezika i pojmova dijalekt, dijalektalna poezija, štokavski, čakavski i kajkavski dijalekt. U drugom dijelu sata, čitali su poeziju na raznim dijalektima hrvatskoga jezika, te ispisivali nepoznate riječi (u obliku u kojemu su se pojavljivale u tekstu) te ih prevodili na hrvatski standardni jezik. Tako je nastao mali dijalektalni rječnik kojega možete pogledati u privitku. Hvala profesorima hrvatskoga jezika na suradnji, a vrijedim, aktivnim i zainteresiranim učenicima na korisnom druženju.

 [više]

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, 27.1.

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 26. 1. 2016. 09:04

Zastanite sutra, 27.1.2015., bar na tren, u hodniku ispred knjižnice, kako biste pogledali kratku prezentaciju o Holokaustu naše učenice Laure Habulan. Tako ćemo zajedno obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, International Holocaust Remembrance Day.
"Tragedija nastala kao posljedica Holokausta se ne može izbrisati. Mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sjećanje bude postojalo. Samo ako se sjećamo, onda možemo odati prikladnu počast žrtvama. Milioni nedužnih Židova i pripadnika drugih manjina ubijani su na nezamislivo barbarske načine. Nikada ne smijemo zaboraviti te muškarce, žene i djecu, niti njihovu agoniju."
(Kofi Annan, 27.1.2006.)

 [više]

Sretan Božić i Nova godina!

Autor: Marinela Marčetić, 23. 12. 2015. 08:54

Želimo vam lijepe blagdane i svako dobro u novoj godini, a znamo kako je sve ljepše uz dobru knjigu, zato - uživajte!

 [više]

Humanitarna prodaja

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 10. 12. 2015. 15:22

Dragi učenici,

donirajući za čestitke koje su izradili učenici drugih razreda, pomažete svojim kolegama i razvesljujete svoje drage. Možete ih razgledati u knjižnici svaki dan od 7,30 do 15,30, osim 15,12. Već svi znamo da je dobro činiti dobro.

Vaše knjižničarke

 [više]

Svijet kostimografije

Autor: Marinela Marčetić, 25. 11. 2015. 07:45

27. studenog, petak, u 14,10 sati u našoj knjižnici mag. kostimografije Žarka Krpan govorit će  o čaroliji i tajnama kreatorskog posla, s posebnim osvrtom na kostimografiju koja je važna sastavnica svake kazališne predstave.

 [više]

Najčitateljica srednjih škola Varaždinske županije je naša učenica, Aleksandra-Saša Božović

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 11. 11. 2015. 12:43

Danas, 11.11. u 10h, u Velikoj dvorani Županijske palače u Varaždinu, održana je svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica. Župan Predrag Štromar, zamjenik župana Alen Kišić i pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, predali su nagrade najčitateljima i knjižnicama osnovnih i srednjih škola naše županije. Ponosni smo jer je učenica 2.f razreda naše škole, Aleksandra-Saša Božović, proglašena najčitateljicom srednjih škola Varaždinske županije s pročitanih (čak) 128 knjiga prošle školske godine. Čestitamo Aleksandri!

 [više]

„Staro i novo sjećanje na Padovca“ – interaktivno događanje u spomen na varaždinskog umjetnika gitare Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 4. 11. 2015. 11:28

U četvrtak 5. studenog u 19 sati u našoj knjižnici možete prisustvovati interaktivnom događanju u spomen na varaždinskog umjetnika gitare Ivana Padovca, koji je umro na današnji dan prije 142 godine. Događanje organiziramo u suradnji s Libris d.o.o., koji kao i naša knjižnica, već tradicionalno obilježava ovaj datum.
Zaintersirana publika imat će prilike, po želji, izraziti neku misao ili zanimljivost u vezi Padovčevog života i djela te time pridonijeti ovom interaktivnom druženju.

 [više]

"Nadopuni stihove", 110. obljetnica rođenja Dragutina Tadijanovića

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 3. 11. 2015. 14:23

U Mjesecu hrvatske knjige, u čitaonici knjižnice, održat će se u srijedu, 4.11.2015., radionca "Nadopuni stihove". Obilježit ćemo, uz jednostavne, milozvučne stihove, s učenicima 4.f, 2.b, 2.h, 4.c, 3.e, 2.d, 4.b, 4.a, 3.g i 3.c godišnjicu rođenja Dragutina Tadijanovića. 

 [više]

Poveznice za Organizaciju i čuvanje digitalnih dokumenata

Autor: Marinela Marčetić, 29. 10. 2015. 07:36

Za sudionike radionice "Organizacija i čuvanje osobnih digitalnih dokumenata", kao i za one koje zanima što smo na njoj radili, prilažemo poveznicu na prezentaciju te poveznicu na vrlo korisnu stranicu sa nizom praktičnih i zanimljivih sadržaja, a ondje možete riješiti i kviz.
URL 1: https://prezi.com/mwxohkvwpfib/copy-of-radionica/
URL 2: http://www.digitalpreservation.gov/personalarchiving/

 [više]

Radionica: Organizacija i čuvanje osobnih digitalnih dokumenata

Autor: Marinela Marčetić, 27. 10. 2015. 09:05

U srijedu, 28. listopada 2015. u 13,15 sati u čitaonici školske knjižnice saznajte kako organizirati i sačuvati svoje digitalne dokumente, filmove, fotografije i slično. Radionicu vodi informatologinja Hana Marčetić, nekadašnja učenica naše škole.

 [više]

Program Mjeseca hrvatske knjige u našoj knjižnici

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 16. 10. 2015. 07:32

Dragi korisnici, pozivamo vas na događanja u našoj knjižnici. Dobrodošli!

23.10.2015., 20-23h, Tulum s(l)ova – noćni čitateljski susret „Upali lampicu i čitaj!“

28.10.2015., 13,15-14,05, Hana Marčetić: „Organizacija i čuvanje e-dokumenata“

4.11.2015., 8-14, Obilježavanje 110. godišnjice rođenja D. Tadijanovića radionicom „Nadopuni stihove“

13.11.2015., 13,15-14,05, Miroslav Klemm: „Varaždinski zvjerinjak“, predstavljanje knjige

14.11.2015., 8-20h, Posjet Interliberu, Zagreb

2.11.-15.11., 8-15h, Humanitarna akcija, „Uzmi knjigu, doniraj knjižnici!“

 [više]

Dođite na Tulum s(l)ova

Autor: Marinela Marčetić, 14. 10. 2015. 14:01

U petak, 23. listopada od 20 sati tulumarit ćemo u knjižnici uz knjigu i svjetlost te niz iznenađenja. Želite li sudjelovati, javite se knjižničarkama do kraja tjedna. Dobro došli!

 [više]

Dragi učenici!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 1. 6. 2015. 14:39

Molimo da sve knjige vratite do 10. lipnja, a od 10. do 16. možete posuditi knjige za ljetno čitanje. Zadnji dan nastave radit ćemo od 7,30 do 13 sati. 

 [više]

Dragi maturanti!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 8. 5. 2015. 07:20

Molimo da svu posuđenu građu iz knjižnice, koju više ne trebate, počinjete vraćati od ponedjeljka, 11.svibnja. Zadnji rok za povrat je 20. svibnja 2015., kada knjižnica za vas radi od 7,30 do 17,30. Još uvijek možete rezervirati i posuditi priručnike za maturu. Nek' vam je sretno na ispitima!

 [više]

Noć knjige, 23.4.2015, 18-20 h

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 20. 4. 2015. 09:08

Dragi učenici i djelatnici,

pozivamo vas na "Noć knjige", manifestaciju koja se održava u četvrtak, 23.4.2015. godine, u čitaonici naše knjižnice.

Program:

18,00-19,15 Promocija knjige "Moje drago serce" našeg bivšeg djelatnika, mr.sc. Zlatka Bacingera i projekt Tulum s(l)ova

19,15-20,00 Radionica "Razbacani stihovi"

Noć knjige je manifestacija kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, a kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja). Kako se dan ranije, 22. travnja obilježava i Dan hrvatske knjige, ova dva važna datuma povezuju se u jedinstvenu manifestaciju, u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva. Cilj radionce "Razbacani stihovi" je poticanje na čitanje poezije.

Dobrodošli!

 [više]

Prof. Željko Funda - nagrađeni haiku pjesnik

Autor: Marinela Marčetić, 20. 3. 2015. 15:33

Naš profesor Željko Funda, dobitnike je druge nagrade na svjetskom natjecanju haiku pjesnika u Japanu, Mainichi Haiku Contest 2014. Čestitamo!

elephant dying
in the hazy background
a hill of his shape

—Zelyko Funda (Croatia)

 

象が死ぬ
同じ格好をした丘の
影かすむ中に
— ゼリコ・フンダ(クロアチア

 

 [više]

Svjetski dan poezije i dolazak proljeća

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 20. 3. 2015. 08:16

Svjetski dan poezije (engl. World Poetry Day) UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije diljem svijeta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba dati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim pjesničkim nastojanjima. Dočekajmo i proljeće s Eluardom!

Paul Eluard (Francuska):

ZALJUBLJENA

Stoji na mojim vjeđama

i njene su vlasi u mojima,

ima oblik mojih ruku

i boju mojih očiju,

nestaje u mojoj sjeni

kao kamen na nebu.

Oči su joj uvijek otvorene,

od njenih snova na svjetlosti

sunca se isparavaju,

a ja se smijem, plačem i smijem se

 

i govorim, a ne znam što govorim.

 [više]

Poziv umjetničkim dušama, koje vole znanstvenu fantastiku Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 26. 2. 2015. 11:33

SFERA Društvo za znanstvenu fantastiku organizira literarni i likovni natječaj sa sljedećim temama za srednje škole: 
literarni radovi: "Drugi svijet u ogledalu" i "Vampiri s Velebita", (radovi trebaju biti priče ili novele, ne eseji)
likovni radovi: "Trinaesto svjetsko čudo" i "Vremenski paradoksi".
Rok za predaju radova je 25. ožujka 2015. Literarni radovi, isključivo e-mailom: natjecaj@sfera.hr, a likovni isključivo običnom poštom na adresu Ivana Delač, Vladimira Ruždjaka 20, 10000 Zagreb.

2012. za literarni rad nagrađen je i naš učenik Filip Ratković. 

 

Više u privitku.

 [više]

Ružičastim majicama protiv vršnjačkog nasilja

Autor: Marinela Marčetić, 23. 2. 2015. 07:58

Dragi učenici i djelatnici škole,

25. veljače je Dan ružičastih majica ili Pink Shirt Day. Ovaj je program nastao iz potrebe preveniranja vršnačkog nasilja u jednoj školi, gdje su učenici iz solidarnosti s kolegom nosili ružičaste majice. Obucimo i mi u srijedu nešto ružičasto!

Kako podržati Dan ružičastih majica

1. Kupi službenu ružičastu majicu. Narudžbu možeš izvršiti ovdje.

2. Prati našu Facebook stranicu (http://www.facebook.com/CentarzaEdukacijuiPrevencijuNasilja) i Facebook stranicu Dana ružičastih majica (http://www.facebook.com/Danružicastihmajica).

3. Izazovi svoje prijatelje i radne kolege da na dan 25. veljače 2015. nose ružičasto i podrže naš program prevencije vršnjačkog nasilja.

4. Objavi svoju fotograiju na kojoj nosiš ružičasto i uz opis fotografije stavi #Danružičastihmajica.

5. Preuzmi naš plakat, ispiši ga i zalijepi u svoju školi ili na svom radnom mjestu.

6. Dijeli naše poruke na svojim računima društvenih mreža i reci nam kako podržavaš Dan ružičastih majica. Primjer: "25. veljače 2015. nosit ću ružičasto u znak podrške Danu ružičastih majica. #Danružičastihmajica"

 [više]

Slikovnice mališanima

Autor: Marinela Marčetić, 19. 2. 2015. 07:36

U akciji pod sloganom "Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj" od 9. veljače do Međunarodnog dana darivanja knjiga, 14. veljače 2015., u našoj smo knjižnici prikupili 250 slikovnica za djecu predškolske dobi i njima obradovali mališane u dva varaždinska dječja vrtića. 

 Kako su se učenici radovali pri izboru i donošenju slikovnica, tako su i mališani u vrtićima s velikim uzbuđenjem i zanimanjem dočekali članice Knjižničarke grupe, koje su ih donijele. Užitak u čitanju i otkrivanju novih likova iz bajki bio je obostran. Još jednom se pokazala pripravnost učenika i djelatnika Prve gimnazije Varaždin na dobrotvorno djelovanje kao i socijalna osjetljivost za različite društvene potrebe. 

 [više]

Akcija prikupljanja slikovnica u nacionalnoj kampanji "Čitaj mi"

Autor: Marinela Marčetić, 6. 2. 2015. 12:26

Pozivamo sve djelatnike i učenike škole da se od 9. do 14. veljače, uključe u nacionalnu kampanju "Čitaj mi!" doniranjem slikovnica za ustanove koje se bave djecom predškolske dobi. Mjesto prikupljanja: školska knjižnica, svaki dan od 7,30 do 15,30 sati.

 [više]

Dan obrnutih uloga - Mjenjačnica, 21.1.2015.

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 20. 1. 2015. 08:06

Sutra, 21.1.2015., sve potrebno u našoj knjižnici obavite kod zamjenskih knjižničarki. Učite, posuđujte građu, tražite informacije za vaše školske i domaće uradke... Dobrodošli!

 [više]

Rok za vraćanje knjiga

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 14. 1. 2015. 08:19

Dragi posuđivači knjiga u zimskim prazničnim danima, molimo vas da do kraja ovog tjedna, 16.1.2015., sve i vratite. Posebno Priručnike za Državnu maturu.

 [više]

Koliko smo slobodni u izražavanju (ne) religioznih osjećja

Autor: Marinela Marčetić, 17. 12. 2014. 11:58

Dragi naši učenici, imamo za vas jedan prigodni izazov. Osvrnite se malo oko sebe, razmislite i napišite rad na temu "Koliko smo slobodni u izražavanju (ne)religioznih osjećaja?". 27. siječnja je Međunarodni dan vjerskih sloboda kada ćemo objaviti koji je uradak najuspješniji. Pred nama je najradosniji kršćanski blagdan, nije li to dobar poticaj da razmislimo o tomu što osjećamo mi, a što drugi oko nas i kako to izražavamo? Svoje uratke donesite u knjižnicu do 15. siječnja 2015.

 [više]

Caritasova humanitarna akcija "Za 1000 radosti"

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 8. 12. 2014. 10:51

Dragi učenici i djelatnici!

Ispred i u našoj knjižnici, u humanitarnoj akciji Caritasa „Za 1000 radosti“ – Sve je moguće, za pomoć obiteljima u potrebi, darujte  najmanje 2 kn za narukvice raznih boja i poruka koje noseći, oživite.

 

Hrabro se mijenjam.                   NARANČASTA

Vjerujem u ljubav.                       CRVENA

Nadam se najboljem.                 TAMNOCRVENA

Usudim se sanjati.                       LJUBIČASTA

Nudim prijateljstvo.                   ŽUTA

Učim bez straha.                         SVJETLOPLAVA

Želim uvijek bolje.                        PLAVA                     

Dajem sve od sebe.                     DRAP

Stvaram slobodno.                      ZELENA

Ne bojim se budućnosti.           RUŽIČASTA

 [više]

Humanitarna akcija "Udvostručimo radost Božića"

Autor: Marinela Marčetić, 1. 12. 2014. 07:54

Božićne čestitke

Dragi naši učenici i djelatnici,

svi vi dobre volje i velikog srca, razveselite svoje drage dobrim željama i učinite radosnijima blagdane nekima od naših učenika donacijom za čestitke u najmanjem iznosu od 5 kn (tko je u mogućnosti i više)!

 [više]

Siniša Glavašević: Priča o ljubavi

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 18. 11. 2014. 09:10

Vrijeme u kojem živimo toliko je nezahvalno da čovjek poželi da se nije ni rodio, ili bolje da se rodi u neko drugo vrijeme i drugi put, i to samo zato što u ovom vremenu nema dovoljno ljubavi za sve. Uzalud velike kuće, skupi automobili, zimovanje na visokim Tatrama, Garmisch-Partenkirchenima, uzalud skupi parfemi, brifinzi, sve je to izmaglica pravog života. Čovjek se opušta u narkotičnim prijevarama, vješto izmišljenim tajnim životnim putovima i, kada jednom bude kasno, kada zatvorenih očiju pred vlastitim promašajima dočeka zrelu životnu dob, odjednom shvati da je prekasno za novi početak. Kraj je tu, možda već proviruje iza prvog ugla. Nema načina da ukradete godine, ukradete sreću -ako ljubavi nema. Može vam se pričiniti sunce, radost, možete pomisliti da je vaš uspjeh potpun u ordenju, u sjenama velikih, ali gledao sam mnoge koji i praznih džepova uspravno hodaju ovim gradom. Njihova radost u neimanju mnogo je veća. Jer oni imaju grad. Imaju prijatelje. Imaju dušu. Nisu mali novac za Zagreb, Beč, Prag. Njihov je novac ostao u čašama, ispijenim s prijateljima, s kojima su poslije čekali svanuća na hrvatskim barikadama. Nekima je to čekanje bilo predugo, pa smo ostali bez njih. Ali mi svi dobro znamo gdje su. Ako nam život omogući da naša ljubav ovlada nama, kao što je njihova ljubav nosila njih, jednom, na kraju puta, možda možemo očekivati da mi umremo sretni.

 [više]

Označi najdražu knjigu!

Autor: Marinela Marčetić, 31. 10. 2014. 12:39

daj

Često vas pitaju koja vam je najdraža knjiga? Imate prigodu pokazati je svima. Dođite, uzmite oznaku "sviđa mi se" ("like") i označite njome svoju najdražu knjigu na polici knjižnice. U zadnjem tjednu Mjeseca knjige izložit ćemo na posebnom mjestu u knjižnici knjige koje su vam najdraže i koje preporučujete drugima za čitanje.

 [više]

Tulum s(l)ova, 24. 10. od 19 sati

Autor: Marinela Marčetić, 17. 10. 2014. 11:36

Knjižnica naše škole poziva vas na noćni čitateljski susret „Tulum s(l)ova“. Ovaj nacionalni projekt za poticanje čitanje ove godine započinjemo večernjim druženjem u knjižnici. Čitat ćemo tekstove s temom ljubavi, jer je to tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, bit će glazbe, igara, „skypanja“… Očekujemo vas u petak, 24. listopada. Uz čaj i svjetiljke družit ćemo se od 19 do 23 sata. Zainteresirane molimo da se ranije jave knjižničarkama radi dogovora. 

 [više]

Susret s Kinom

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 9. 10. 2014. 08:37

Dragi naši, 
u četvrtak, 9.10.2014., u 14.10h, Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu, sa svojim predavačima, predstavlja: Susret s Kinom. Dođite i naučite nešto novo o najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. 
Čekamo vas u čitaonici.

 [više]

Prijavite se za natjecanje "Čitanjem do zvijezda"!

Autor: Marinela Marčetić, 19. 9. 2014. 12:47

Dragi naši učenici, ljubitelji čitanja, romana za mlade, natjecanja!
 
I ove godine pozivamo vas na natjecanje u razumijevanju pročitanog i kreativnosti "Čitanjem do zvijezda". Natjecanje je individualno, najbolji pojedinci idu na sljedeću (županijsku, državnu) razinu. Tema je Roman za mlade, a za kreativni uradak Salingerov "Lovac u žitu",  koji je tema već prvog, školskog kruga natjecanja.  Kao što znate, prošle smo godine imali izvanredne rezultate i na državnom natjecanju, stoga se nadamo da ćete se i ove godine rado odazvati, kako u natjecanju u znanju, tako i u izradi multimedijskog uratka. Molimo zainteresirane da nam se jave u knjižnicu, gdje možete dobiti spisak naslova za sva tri stupnja natjecanja i  sve ostale informacije. Sretno!
 [više]

Dragi naši učenici!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 8. 9. 2014. 13:16

Iskoristite bogatsvo našeg fonda i osjećajte se ugodno učeći i sudjelujući u mnogobrojnim aktivnostima u velikom i ugodnom prostoru s 46 radnih mjesta i 10 računala. Na sve vaše zahtjeve za izvorima i informacijama sa zadovoljstvom će odgovoriti Jasminka Horvatić-Bednik i Marinela Marčetić, profesorice i dipl. knjižničerke. Čekamo vas, svakog radnog dana, od 7,30 do 15,30.

„Budite jednako oprezni glede knjiga koje čitate, kao i glede društva u kojemu se krećete: jer i jedno i drugo će jednako utjecati na vaš karakter.“ 

Paxton Hood

 [više]

Naša e-arka

Autor: Marinela Marčetić, 27. 6. 2014. 06:32

Noina arka spasila je živi svijet u svoje vrijeme, a koje životinje u Hrvatskoj moramo spasiti danas pogledajte i pročitajte u e-knjizi koju smo izradili s učenicima prof. Martine Vidović iz  3.a i 3.e razreda. 

    http://issuu.com/centarizvrsnosti/docs/arka

 [više]

Večer LIT-a - večer lijepe riječi i glazbe

Autor: Marinela Marčetić, 10. 6. 2014. 09:32

Zadnji dan ispita DM završili smo lijepim druženjem u našoj čitaonici. Članovi LIT-a profesorice Tatjane Ruže:  Ivana Bukal, Leon Žganec - Brajša, Katarina Kovačićek, Lana Bubaš, Ivana Pintarić i Filip Rutić čitali su nam svoje kratke priče različitih žanrova, Josip Nikolić je unio glazbu između redova, a klapa u sastavu Ante Cecelja, Bernard Cirimotić i Luka Šopar oduševila svojim nastupom. Uz pokoji keksić bilo je to uistinu slatko druženje, puno emocija i obećanja da uspješne literate Leona (pohvaljen na Goranovom proljeću) i Katarinu (pohvaljena na LIdranu) nasljeđuju jednako vješti mladi literati.

 [više]

Pozivamo Vas!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 9. 6. 2014. 16:34

Poštovani,

Prva gimnazija Varaždin Vas poziva na predstavljanje knjige legendi i predstavu Dramske družine Theatron: The Legend of the Gypsy Count  - Legenda o grofu Ciganinu (projekt Comenius) u srijedu, 11. lipnja 2014., u 18 h, u holu škole.

 [više]

Večer LIT-a Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 5. 6. 2014. 07:43

U ponedjeljak, 9. lipnja, u 18 sati, u školskoj knjižnici će članovi literarne grupe, profesorice Tatjane Ruže, čitati svoje kratke priče. Dođite poslušati što su napisali i pripravili za ovu večer!

 [više]

Vratiti posuđeno i posuditi literaturu za ljetno čitanje

Autor: Marinela Marčetić, 4. 6. 2014. 11:33

Dragi učenici, najkasnije do utorka, 10. lipnja,molimo vratite u školsku knjižnicu svu posuđenu građu. Nakon toga, možete posuditi literaturu za čitanje preko ljeta. Mouće je posuditi najviše 5 knjiga do početka nove školske godine. Neka vam dobro štivo uljepša ljeto!

 [više]

Obavijest za 4. IB

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 5. 5. 2014. 15:05

Prije nego što se raselite na razne strane svijeta, molimo vas da sva vaša zaduženja (udžbenici, priručnici, stručna literatura, lektira, kalkulatori) vratite u knjižnicu poslije polaganja pojedinog ispita, a najkasnije do 23.5.2014. Sretno od sutra do 22.5.!

 [više]

Obavijest za maturante

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 5. 5. 2014. 14:52

Molimo sve učenike četvrtih razreda da najkasnije do 13.5.2014., utorak do 15,30h, vrate svu posuđenu građu u knjižnicu. Učenici koji žele koristiti priručnike ili drugu literaturu za pripremu Državne mature i prijemnih ispita, molim da dogovore s knjižničarkama vrijeme posudbe i povrata. Sretno na svim vašim zadacima!

 [više]

Posudite knjige za praznike i Priručnike za pripremu Državne mature!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 9. 4. 2014. 10:34

Dragi korisnici,
do petka, 11.4., možete posuditi do 3 knjige kako bi vam praznici bili korisni i zanimljivi. Maturanti, čekaju vas Priručnici za pripremu Državne mature iz svih predmeta. Molim da ih do petka rezervirate, a u petak poslije nastave dođete po njih. Iskoristite još ovo malo vremena što je preostalo za kvalitetno ponavljanje gradiva.

 [više]

Posloženi stihovi

Autor: Marinela Marčetić, 21. 3. 2014. 12:30

Svjetski dan pjesništva i prvi "pravi" dan proljeća obilježili smo lijepom radionicom slaganja stihova i čitanja pjesama. Učenici su pri ulasku u knjižnicu odabrali boju listića koja je odredila koju pjesmu trebaju slagati od stihova razbacanih po knjižnici. Iznenadili su nas dobrim poznavanjem poezije, tek je nekolicina, zbog zahtjevnosti zadatka, odlučila potražiti pomoć u izvorima dostupnim u knjižnici. Mi smo najbrže učenike iznenadili simboličnim poklončićima. Evaluacije je pokazala da su učenici izuzetno zadovoljni ovim načinom obilježavanja Dana pjesništva, da su se dobro osjećali te da ovaj način bavljenja stihovima drže dobrom motivacijom za čitanje poezije. Predložili su da sljedeću takvu radioncu organiziramo u prostoru cijele škole. O dobroj atmosferi govore komentari "Da barem radimo još jedna sat", "Pozovite me opet sljedeće godine"... i sl. Fani Solomon iz 3.IB  predložila je da, za kraj, od stihova pjesama učenici slože nove,  svoje pjesme. Učenici 3.a složili su tako pjesmu u kojoj je "Cvrčak" iz naslova postao zvučna kulisa tragediji, 3.e složio je zanimljivu pjesmu o pitanjima srca "Znat ćeš da te ne volim i da te volim", a djevojke iz 3.IB su nas zabavile duhovitkim uratkom "Kad sam ono, dušo moja, u hajduke htjeo poći". Nakon što su pročitali i novonastale pjesme, neke stihove i uglazbili s osmijehom su krenuli u proljeće.

 [više]

Razbacani stihovi u Svjetskom danu pjesništva, 21.3.2014.

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 20. 3. 2014. 07:27

Na našim policama dočekat će vas u petak stihovi poznatih autora. Učenici (nekih) trećih razreda pokušat će, od 9,10 do 10 sati, od stihova razbacanih po policama knjižnice, sastaviti pjesmu. Možete nam se pridružiti. 21.3.2013. obilježit ćemo tako Svjetski dan pjesništva - World Poetry Day, a i na najljepši mogući način, čitanjem spojenih stihova, proslavit ćemo dolazak proljeća.

 [više]

Najljepši straničnik

Autor: Marinela Marčetić, 18. 3. 2014. 13:21

U tjednu Hrvatskoga jezika izložili smo u knjžinici i na facebooku straničnike izrađene na radionici "Priča o slovima". Učenici, profesori i ostali prijatelji knjižnice glasovali su za svoje favorite. Una Pascuttini, učenica 2.a je prikupila najviše glasova, ukupno 131,  te smo joj danas uručili prigodnu nagradu. Čestitamo Uni, ali i autorima ostalih maštovitih straničnika te zahvaljujemo svim glasačima.

 [više]

Matoš i ja

Autor: Marinela Marčetić, 10. 3. 2014. 16:49

Fotografijama na temu "Matoš i ja" uključili smo se u obilježavanje stogodišnjice smrti Antuna Gustava Matoša, u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Uz Virtualnu zbirku djela Antuna Gustava Matoša, bit će predstavljena i virtualna izložba fotografija nazvana  "Matoš i ja". 

Na fotografijama su učenice i učenici naše škole, članovi knjižničarske grupe, te djevojke koje će nas predstavljati na državnoj razini natjecanja Čitanjem do zvijezda.

 [više]

Županijsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda"

Autor: Marinela Marčetić, 28. 2. 2014. 07:21

On-line natjecanje u razumijevanju pročitanog

U četvrtak, 27. veljače održano je županijsko on-line natjecanje u razumijevanju pročitanog "Čitanjem do zvijezda". Naš tim MATAKA osvojio je prvo mjesto sa 168 od mogućih 180 bodova. Odnosno:Tatjana Juriša, 4.h 57/60, Karla Tomiek, 4.a 56/60, te Maja Bosilj, 2.a 55/60. Djevojke su ovim vrijednim rezultatom izborile sudjelovanje na državnoj razini natjecanja u znanju, kao što je to  već uspjelo  našoj "muškoj ekipa",  u kategoriji multimedijalnog uratka na istu temu - kriminalistički roman.

 [više]

"Priče o slovima" ili "Kako naučiti glagoljicu na zabavan način"

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 20. 2. 2014. 08:46

Želite li naučiti slova najstarijeg slavenskog pisma? Izradite ih na straničnicima (bookmarkerima), raznim tehnikama, na našoj prvoj radionici "Priče o slovima" ili "Kako naučiti glagoljicu na zabavan način", u petak, 21.2.2014., u 13,15h, u čitaonici. Uz stručno vodstvo profesorica Vlahović, likovnjakinje i arheologinje, put od AZ, BUKI do živopisnih straničnika, bit će zanimljiv i poučan. 

Pridružite nam se!

 [više]

Poezija osjećaja - Valentinovo u knjižnici

Autor: Marinela Marčetić, 13. 2. 2014. 09:45

Balzacove riječi "Ljubav je poezija osjećaja" nit su vodilja našeg valentinovskog okupljanja u knjižnici. Projekt "Tulum s(l)ova" nastavljamo čitanjem, pogađate, ljubavne poezije. Učenici prvih razreda čitat će odabrane stihove, a sve ostale pozivamo da se pridruže 14. veljače u 13, 20 h i uživaju u poeziji osjćaja.

 [više]

Priče Ive Tkalec

Autor: Marinela Marčetić, 29. 1. 2014. 09:32

Mlada varaždinska književnica Iva Tkalec, predstavit će nam se u četvrtak, 30. siječnja u 14,10 sati u školskoj knjižnici. Iva Tkalec je bila  učenica naše Gimnazije, diplomirala je na FOI-u, danas piše zanimljive kratke priče s kojima postiže uspjeh i izvan Hrvatske. Velika je zaljubljenica u Aziju i azijsku književnost i jezike. Kao studentica obavljala je praksu u Tokiju te se, kaže, još više zaljubila u mirise, boje i okuse Azije. Upravo završava svoj prvi roman za mlade. Prof. Tatjana Ruža i njezini literati će nam pomoći da bolje upoznamo ovu mladu autoricu i njezine radove.

 [više]

Intrigantno kao - u krimiću

Autor: Marinela Marčetić, 21. 1. 2014. 07:24

Susret s varaždinskom autoricom kriminalističkih romana Matildom Mance, obogatio nas je za niz spoznaja o procesu nastajanja književnog djela, o samom kriminalističkom žanru, kriminalitetu i prvosudnom sustavu. Osobito je vrijedno bilo saznati što je gospođu Mance potaknulo na pisanje. Naime, rad u Državnom odvjetništvu i bogato iskustvo, osobito u kriminalitetu droge, ponukali su je da pošalje poruku koja će doprijeti do mladih, njihovih roditelja i svih koji se bave tom problematikom. Njezina je poruka, kaže:  "Imaš pravo reći NE".  Zaključila je kako je kriminalistički roman dobar medij za to i, očito, bila u pravu. Dokaz je tomu veliki interes za njezine romane koji se čitaju u jednom dahu i drže čitatelja u neizvjesnosti do samoga kraja. Naši su učenici čitali odlomke iz njezina četiri romana, autorica je rekla ponešto o svakomu od njih, a na kraju je odgovorala i na niz pitanja prisutnih. 

 [više]

Kriminalistički romani Matilde Mance u Tulumu s(l)ova

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 16. 1. 2014. 07:52

Pozivamo sve učenike i kolege da zavire u Školsku knjižnicu u ponedjeljak, 20.1.2014., u 14,10h, kako bismo uz našu gošću, varaždinsku spisateljicu kriminalističkih romana Matildu Mance i odlomke iz njezinih djela čitane u projektu Tulum s(l)ova, zajedno razotkrivali zločine koji se razvijaju od zagonetke o tome tko je ubojica, preko istrage do rješenja. Provedimo rano popodne uživajući u "krimićima"!

 [više]

Dragi naši!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 19. 12. 2013. 13:57

Naši ukrasi ispred knjižnice

U očekivanju snježne božićne čarolije, nek' svim učenicima, kolegama i prijateljima, uz stihove Gustava Krkleca, u godini novoj, bude sretno, zdravo i veselo!

Bijeli grad

Zaboravi brige i dnevne stvari,
ako si mi po srcu rod:
moj druže stari, ne žuri tako,
uspori hod.

Pogledaj kako zanosno pada
snijeg - veseo i tih, 
i priču stvara, od našeg grada,
od riječi naših stih...
...
O slušaj zvuk dalekih žica.
Tko svira? Otkud sjaj?
Nad gradom leti bijela ptica
u daleki kraj.

Sve treperi, blješti, blista,
nebom sjaji, srebrom lista,
sve je svijetli, sjajni dan.

Ovaj snijeg nam opet vrati
što ne može nitko dati:
najljepši djetinstva san.

Stani, stani, stari druže,
i pogledaj u visine,
bit ćeš opet sretan, mlad -
svuda svijetle zvijezde kruže...
Jata bijela! tiha jata! -
i ko priče iz davnine
sav od srebra, sav od zlata
trepti, bliješti bijeli grad.

 [više]

Dragi maturanti!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 16. 12. 2013. 10:23

Dragi maturanti!
Zadnji je tren da započnete pripreme za maturu. U knjižnici možete do četvrtka rezervirati, a u petak, od 7,30 do 10,00, posuditi i kroz praznike proučiti Priručnike za maturu iz svih predmeta (glavnih i izbornih). Iskoristite!

 [više]

Rezultati školskog natjecanja Čitanjem do zvijezda

Autor: Marinela Marčetić, 13. 12. 2013. 08:22

Na županisjkom natjecanju ČDZ, boje naše škole branit će ekipa u sastavu: Maja Bosilj iz 2.a, s rezultatom 49/50, što je ujedno i najbolji rezultat u Hrvatskoj,  te Tajana Juriša 4.h i Karla Tomiek 4.f., obje s rezultaton 46/50.  Djevojkama častitamo na rezultatima i želimo im puuuno sreće u daljnjem natjecanju!

 [više]

Pogledajte kako se propagira čitanje!

Autor: Marinela Marčetić, 11. 12. 2013. 08:11

Matija Benić, Antonio Čanadi i Matija Lukman predstavljat će nas na županijskoj razini natjecanja "Čitanjem do zvijezda", u kategoriji multimedijskog uratka, svojim propagandnim filmićem. Zadatak je bio motivirati na čitanje "Ubojstva u Orient Expressu" Agathe Christie. Pogledajet kako su zanimljivo i originalno to učinili:

https://www.dropbox.com/s/sx81xi4sveyqqxf/Ubojstvo%20u%20Orient%20Expressu.wmv

 [više]

Dragi čitači!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 10. 12. 2013. 08:51

Kako bi vam predstojeći blagdani i zimski praznici prolazili u što ugodnijem društvu, od 10. do 19. 12., u Školskoj knjižnici čekaju vas vaše vjerne prijateljice, knjige. Od omiljenih lektirica do Zime za dvoje (Nicolas Sparks) koju vam više želimo od npr. Ruske zime (Daphne Kalotay). A Ako jedne zimske noći neki putnik (Italo Calvino) želi doživjeti, mnogima nedostižnu, Zimu na jugu (Norbert Gstrein) preporučamo mu Zimsko ljetovanje (Vladan Desnica).

 [više]

Školsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda"

Autor: Marinela Marčetić, 2. 12. 2013. 10:24

ČDZ

U četvrtak 12. prosinca 2013. provodi se školska razina natjecanja "Čitanjem do zvijezda". Natjecanje u znanju će se održati on-line, s početkom u 12.30. Sudjeluju učenici: Doretea Neuberg 1.b, Matija Benić 1.g,  Maja Bosilj i Jelena Dukši 2.a,  Tajana Juriša i Filip Crikvenčić 4.h, Karla Tomiek i Marta Bušelić 4.f.  Tema natjecanja je kriminalistički roman. Troje učenika s najboljim rezultatima branit će boje škole na županijskoj razini. Sretno!

Osim u znanju, otvoren je i natječaj u kreativnosti. Multimedijane uratke na istu temu učenici mogu prijaviti do 9. prosinca knjižničarkama ili profesorima informatike.

 [više]

Najbolji čitači Šenoinih djela

Autor: Marinela Marčetić, 14. 11. 2013. 15:08

Danas, 14. studenog, održano je natjecanje u dramatizaciji Šenoinih djela. Natjecalo se šest grupa od po 2 do 4 učenika u čitanju odlomaka iz djela Augusta Šenoe, po njihovu izboru. Svi su učenici zadatku prišli krajnje ozbiljno i sa srcem. Bilo je teško izabrati pobjednika. U objektivnom (tajnom) glasovanju najviše glasova dobila je grupa učenika 1.b razreda: Dorotea Neuberg, Matej Stojanović i Sonja Tomiek. Nagrađeni su sa po dvije ulaznice za predstavu Miroslava Krleže "Tri kavaljera frajle Melanije", a  u evaluacisjkim listićima neki su sudionici rekli kako nagrade nisu ni potrebne. Ocjene događanja su izuzetno povoljne, mišljenje je da je to odličan  pristup lektiri, neki  su posebno zadovoljni što je to učinjeno baš sa Šenoom, neki nas pozivaju da to učinimo i s drugim autorima te izražavaju nadu kako će opet sudjelovati.  Najljepše se zahvaljujemo svim sudionicima (osim pobjednika to su: Margareta Piskač, Dijana Lončar, Lucija Žerjav, Sebastijan Lukman, Klara Krpina, Dario Mikulek, Fabijan Hrnčić, Marta Jančec, Damjan Grđan, Ana Herceg, Matija Križanec i Ivica Biljan), njihovim profesoricama i publici. Bilo nam je lijepo s vama.

 [više]

Dramatizacija Šenoinih dijaloga

Autor: Marinela Marčetić, 13. 11. 2013. 08:07

14. studenog je 175. godišnjica rođenja Augusta Šenoe, velikog hrvatskog romanopisca, pjesnika, pripovjedačka, kritičara...Ovaj datum ćemo obilježiti dramatizacijom dijaloga iz njegovih djela. Parovi ili male grupe učenika će  čitati odabrane dijaloge, zatim ćemo izabrati i nagraditi najbolje "izvođače". U 14.05 dođite u našu čitaonicu, sudjelujte ili samo bodrite sudionike i glasujte za svoje favorite!

 [više]

Albert Camus, izložba u povodu 100. godišnjice rođenja

Autor: Marinela Marčetić, 5. 11. 2013. 08:49

Prije točno 100 godina rodio se Albert Camus francuski književnik i filozof. Za svoj neprocjenjivi rad dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Poznat je prije svega po jedinstvenom načinu pisanja, gdje se čitava bit temelji na ideji apsurda ljudske egzistencije. Što su naši učenici o Camusu, napose njegovu "Strancu",  saznali i u svojim radovima napisali te kako izgledaju plakati zamišljeni na predavanju o nastajanju ilustracija, pogledajte, od 7. studenog u knjižnici.

 [više]

Tko je Ivan Padovec?

Autor: Marinela Marčetić, 31. 10. 2013. 14:01

Ako vas zanima tko je bio Ivan Padovec i čime je u XIX. st. svrnuo pozornost Europe na Varaždin, dođite pred našu knjižnicu u ponedjeljak, 4. studenog. Obilježavamo 140. godišnjicu smrti Ivana Padovca. Učenici 3.H, sa svojom profesoricom Slavicom Kelemen, pripavili su zanimljivu prezentaciju, punu slike, teksta i zvuka, a Elena Štrok, učenica 3.F, u 10 će sati  izvesti na gitari "Valcer" i "Marš" I. Padovca. 

 [više]

Projekt Straničnik (ISLM Bookmark Project)

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 31. 10. 2013. 09:45

Projekt Straničnik za Međunarodni mjesec školskih knjižnica (ISLM Bookmark Project) uključuje parove škola čiji učenici ručno izrađuju straničnike (raznih stilova i oblika) koji odražavaju temu Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica.

Tema Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica 2013. godine je Školske knjižnice: vrata u život.

Koordinator projekta razmjene straničnika 2013. (2013 Bookmark Exchange Project) je Breege O’Brien iz Irske. Naša knjižnica prijavila se u projekt, projekt je prihvaćen i učenici naše škole dislociranog odjela iz Ludbrega već su počeli izrađivati straničnike s prof. likovne umjetnosti Davidom Ceceljom. 

Prošle je godine u projektu sudjelovalo 17.829 učenika u dobi od 3 do 18 godina, iz 22 zemlje. Učenici iz Kanade, Hrvatske, Velike Britanije, Kine, Hong Konga (Kine), Jamajke, Indije, Pakistana, Mađarske, Trinidada i Tobaga, Novog Zelanda, Indonezije, Rumunjske, Škotske, Kostarike, Portugala, Poljske, Gruzije, Italije i Estonije su uživali u razmjeni straničnika.

Projekt razmjene straničnika je jednostavan i zabavan način dijeljenja uživanja u knjigama i knjižnicama te stvaranja novih prijateljstava kroz školske knjižnice cijelog svijeta. Voditeljice projekta u našoj školi su profesorice Jasminka Horvatić-Bedenik i Marinela Marčetić koje su predložile ideju za temu izrade straničnika, a završna faza izrade odvijat će se u našoj knjižnici.

Danas smo dobili obavijest da je naša partnerska škola s kojom ćemo straničnike razmijeniti, škola iz grada Khanna u Indiji. Uzbuđeni smo što ćemo steći prijateljstva s knjižničarkom, prof. i učenicima izvan Europe. Od danas počinjemo učiti pendžapski jezik.

 [više]

Hommage prof. Bosiljki Paska

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 30. 10. 2013. 09:09

Jučer je u prostoru višenamjenske dvorane Prve gimnazije Varaždin bilo svečano i sjetno. S nostalgijom smo se prisjetili naše bivše prof. hrvatskog jezika. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, ogranak Matice hrvatske u Varaždinu i naša škola organizirali su ovu svečanost. Govorili su prof. dr. sc. Dragutin Rosandić, prof. dr. sc. Joža Skok, mr. sc. Ernest Fišer, prof. naše škole Josip Matečak, a svečanost je toplim riječima sjećanja otvorila naša ravnateljica Janja Banić, dipl. inf. Nakon dirljivih govora punih emocija i sjećanja na prijateljstva, privatna i poslovna s prof. Bosiljkom, gledali smo i slušali snimljeni govor prof. Paska prigodom otkrivanja ploče s jednostavnim imenom Gimnazija, 1990. godine. Tada je skromno, ali dostojanstveno, najstarijoj i najpoznatijoj varaždinskoj školi, našoj školi, vraćeno ime Gimnazija. Po ne znam koji puta, oduševili su nas članovi dramske družine Theatron, Kerempuhovom pjesmom gnjeva, očaja i pobune, stihovima Balada Petrice Kerempuha s komentarima prof. Paska. Učenike su pripremale profesorice Bojana Barlek i Miljenka Štimec. Izložbu dokumenata iz dosjea Gimnazije, sjećanja kolegica na prijateljstvo s prof., prikupljene fotografije, pristup Krležinim Baladama, članci iz novina i Krležijana gdje je prof. Paska dobila zasluženo mjesto, pripremile su profesorice i knjižničarke Jasminka Horvatić-Bedenik i Marinela Marčetić i prof. Vesna Novosel-Martinić. Izložba "Naša Bosiljka" bit će otvorena do 31.10., od 9 do 13 sati. Posebna večer za posebnu profesoricu.
 [više]

Noćni čitateljski susret Tulum s(l)ova

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 21. 10. 2013. 16:09

Dragi učenici!

U petak, 25.10.2013., pohrlite, sa svojim šalicama za topli čaj i tekstovima iz srednjoškolske lektire, u čitaonicu naše knjižnice na Noćni čitateljski susret Tulum s(l)ova. Čitat ćemo od 19 do 23 sata, s malim kreativnim i zabavnim pauzama iznenađenja. Čekamo vas s čajnim kolutićima. A u nedostatku tekstova, bauljat ćemo među mračnim policam knjižnice u potrazi za novim tekstovima. Grrr.

 [više]

Umijeće javnog nastupa

Autor: Marinela Marčetić, 17. 10. 2013. 12:33

javni nastup

U ponedjeljak, 21. listopada, u Školskoje ćemo knjižnici učiti vještine javnog nastupa od poznatog varaždinskog glumca Stojana Matavulja.

Govorenje i nastupanje pred manjim ili većim auditorijem postaje svakodnevna potreba, a nekima je to ljubav i/ili profesija. Zato, naučite kako izreći govor ili književno-umjetnički tekst, kako se osloboditi treme, kako pravilno disati, kako stvoriti vezu između govornika i slušatelja, kao i ostale "tajne zanata". Dođite u 14, 10 h!

 [više]

Izložba fotografija "Naši mali profesori"

Autor: Marinela Marčetić, 11. 10. 2013. 12:09

U knjižnici je danas otvorena izložba "Naši mali profesori". Izložba je izazvala veliko zanimanje, a osobitu čar joj daje to što danas ne možete saznati tko je tko na fotografijama, ali to možete pogađati. Ispod numeriranih fotografija, postavljeni su papiri na kojima možete napisati svoje mišljenje o tomu tko je na fotografiji. Sljedeći tjedan napisat ćemo uz svaku fotografiju koga predstavlja. Do tada: pogledajte kako su izgledali vaši profesori i zabavite se pokušavajući pogoditi njihova imena.

 [više]

Aforizmi profesora Funde Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 11. 10. 2013. 11:16

U holu škole otvorena je izložba aforizama profesora Željka Funde. Možete ih pročitati, te se nasmijati ili  zamisliti nad njima (i u prilogu).

 [više]

Pravila ponašanja i rada u školi iz 19. stoljeća Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 11. 10. 2013. 10:55

Zgrada gimnazije 1651.-1870.

Prvi dan obilježavanja 377. godišnjice naše gimnazije, započeo je čitanjem Pravila ponašanja i rada  za učenike, iz 19. stoljeća. Profesore su u njihovim  kabinetima čekala Pravila ponašanja i rada za učitelje, a ravneteljicu Pravila za ravnatelje. Ujedno je cijeli dan, ispred knjižnice, bilo moguće pogledati prigodnu prezentaciju.

Pravila možete pogledati u prilogu.

 [više]

"Naši mali profesori"

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 9. 10. 2013. 10:33

Pozivamo vas u petak, 11.10.2013. u 9,55h u Školsku knjižnicu na otvorenje izložbe fotografija "Naši mali profesori".

Želite li vidjeti kako smo izgledali u ranom djetinjstvu ili školskoj dobi, navratite! Izložba će biti otvorena do petka, 18.10. 2013. Samo prvi dan (11.10.) imat ćete mogućnost pogađati tko je tko. Zabavite se odgonetavajući.

 [više]

Ilustracija

Autor: Marinela Marčetić, 4. 10. 2013. 15:30

Kako nastaju ilustracije, nešto o dizajnu, nešto o krativnosti - naučite od naših gostiju, stručnjaka na tom području. Na kraju, primijenite naučeno. Ponesite dobru volju, dobru ideju i pribor za kolaž. U srijedu, 9. listopada 2013., u prostoru naše knjižnice. Dobro došli!

 [više]

Pravila ponašanja i rada u školi iz 19. stoljeća Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 4. 10. 2013. 15:20

U srijedu, 9. listopada 2013., pogledajte prezentaciju koju smo pripemili u sklopu obilježavanja 377. godišnjice Prve gimnazije Varaždin. Razmisilite bise li radije bili učenik/profesor prije npr. 200 godina ili nam je sada ipak bolje...

 [više]

"Poviest hrvatska" Tadije Smičiklasa u našoj knjižnici

Autor: Marinela Marčetić, 1. 10. 2013. 08:47

Rođen na današnji dan, 1. listopada 1843. u Reštovu, Tadija Smičiklas, veliki hrvatski znanstvenik, autor je prve moderne i kritičke povjesnice.  God. 1879. tiskan je drugi, a 1882. prvi dio njegove Poviesti hrvatske, prve kritičke sinteze hrvatske povijesti koju danas možete vidjeti u našoj knjižnici (u izdanju Matice hrvatske), u kojoj je obuhvaćeno razdoblje do 1848. Od 1889. do 1901. bio je predsjednik Matice hrvatske, a 1882–1905. redoviti profesor na Katedri hrvatske povijesti i pomoćnih povijesnih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. God. 1886–87. bio je dekan istoga fakulteta, a 1888–89. rektor Zagrebačkoga sveučilišta. Zauzimao se za osnivanje Društva hrvatskih književnika i Medicinskoga fakulteta u Zagrebu. Od 1883. bio je redoviti član JAZU, a od 1904. urednik jednoga od najvažnijih Akademijinih izdanja, Diplomatičkoga zbornika Kraljevina Hrvatske, Dalmacije i Slavonije (Codex diplomaticus regni Croatiae, Dalmatiae et Slavoniae, sv. I–XVIII, 1904–90). Umro je u Zagrebu 1914.

 [više]

Riječnik naš svagdašnji Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 27. 9. 2013. 07:50

sastavljači rječnika

Na Europski dan jezika, vrijedna grupa sastavljača rječnika: Dorotea Vidmanić, Dinko Klinec, Stela Košić, Tena Štefanec, Lucija Zanze, Hana Beloša, Sara Šantalab, Helena Međimorec i Marina Šafarić, izradila je višejezični knjižničarsko-informatološko-informatički rječnik. Rezultat njihova rada možete vidjeti na panou ispred knjižnice ili u prilogu pod "više".

Zahvaljujemo svim profesorima stranih jezika i mnogobrojnim učenicima koji su odradili poslove priprave.

 [više]

Europski dan jezika, 26.9.2013.

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 24. 9. 2013. 09:46

„Rječnik naš svagdašnji“

U čitaonici naše knjižnice, održat će se radionica sastavljanja rječnika pojmova iz područja     knjižničarstva, informatike i informacijskih znanost. Stotinu riječi prevodili su učenici na nastavi uz pomoć svojih profesora i u knjižnici uz pomoć referentne zbirke. Višejezični rječnik (hrvatsko-njemačko-španjolsko-englesko-latinski) „sklopit“ ćemo 26.9.2013. u 14,10. Dođite nas pogledati i na postavljenim plakatima naučiti nove termine i ponoviti već naučene iz našeg malog rječnika. 

 [više]

POZIV SVIM UČENICIMA

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 16. 9. 2013. 11:13

Dragi učenici!

Ako volite kriminalističke romane, ako ste već čitali Agathu Christie, ako želiti upoznati i druge autora istog žanra, prijavite se na natjecanje „Čitanjem do zvijezda“ koje će se organizirati u našoj školi u obliku kviza znanja i/ili prezentacije multimedijskog uratka. Najbolji će se moći natjecati na svim razinama, od školske do državne.

Cilj nam je, a i želja, potaknuti vas na čitanje s razumijevanjem, istraživanje i kreativno stvaranje. Dosadašnji izvrsni odaziv učenika u osnovnim školama, potaknuo nas je pa smo odlučili u Hrvatskoj mreži školskih knjižničara, projekt "Čitanjem do zvijezda" proširiti i na srednje škole.
 

SREDNJE ŠKOLE

Natjecanje se sastoji od dva dijela:

a) kviz znanja

b) prezentacija  multimedijskog uratka

 

KVIZ ZNANJA

U kvizu znanja učenici će odgovarati on-line na pitanja iz sljedećih knjiga:

1. Agatha Christie: Ubojstvo u Orijent Exspresu

2. Agatha Christie: Deset malih crnaca

3. Agatha Christie: Iskričavi cijanid

4. Goran Tribuson: Zbirka otrova

5. Matilda Mance: Djevojka s brucošijade

Ove godine kriminalitsički roman Agathe Christie: Ubojstvo u Orijent Exspresu ujedno je i tema cijelog natjecanja.

 

PREZENTACIJA  KREATIVNOG MULTIMEDIJSKOG URATKA

-digitalni plakat, poster, video clip, animacija…

 

Tema  je kriminalistički roman Agathe Christie: Ubojstvo u Orijent Exspresu.

Vremenik natjecanja

Školska razina natjecanja održat će se u vremenskom rasponu od tjedan dana u svim školama koje će se prijaviti na natjecanje (između 25. i 30. studenoga 2013.). Pitanja i rješenja poslat će se školi koja sudjeluje u natjecanju jedan dan ranije na e-mail adresu škole ili e-mail adresu osobe zadužene za provedbu natjecanja u školi.

Županijska razina natjecanja održat će se u vremenskom rasponu od sedam dana u svim županijama ( između 3. i 7. veljače 2014.). Pitanja i rješenja poslat će se školi koja sudjeluje u natjecanju dva dana ranije na e-mail adresu škole ili e-mail adresu osobe zadužene za provedbu natjecanja u školi.

Regionalna razina natjecanja održat će se u Međimurskoj županiji (između 7. i 12. travnja 2014.).

Prijavite se u Školsku knjižnicu, najkasnije do kraja ovog mjeseca. Prezentirat ćete svoj razred, svoju školu i na drugačiji način učiti novo.

Čitanje nek' započne!

 [više]

Međunarodni dan pismenosti u Tulumu s(l)ova

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 9. 9. 2013. 10:35

Tulum s(l)ova

9.9.2013. godine u 13,15 h, u čitaonici naše knjižnice, uz Međunarodni dan pismenosti i obilježavanje 85 godina od rođenja Josipa Pupačića, u našem već „starom“ projektu Tulum s(l)ova, čitat ćemo s učenicima 1.b razreda poeziju. Članovi Knjižničarske grupe, sa svojim prijateljima, čitat će na određenim punktovima u gradu. Čitanjem naglas želimo naše pronađene slušatelje podsjetiti na status i važnost pismenosti i obrazovanja na međunarodnoj razini.

 [više]

Dobro došli!

Autor: Marinela Marčetić, 3. 9. 2013. 08:11

Svim korisnicima želimo dobru i uspješnu školsku godinu. Očekujemo vas u knjižnici i nadamo se dobroj suradnji. 

Pozivamo zainteresirane za knjižničarsku grupu da nam se jave, a "stare" knjižničare da dođu što prije.

Sretno!

 [više]

Vratite knjige!

Autor: Marinela Marčetić, 12. 6. 2013. 10:08

Molimo učenike da prije sjednica Razrednih vijeće  vrate u knjižnicu svu posuđenu građu koju su trebali vratiti i za koju su opominjani.

Ujedno pozivamo sve korisnike da posude literaturu za čitanje preko ljeta. Neka vam ljeto bude ljepše i sadržajnije uz dobru knjigu!

 [više]

Obavijest za učenike 1., 2. i 3. razreda

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 27. 5. 2013. 14:15

Dragi naši učenici!
Molimo vas da pročistite svoje police s knjigama, zavirite u ladice radnih stolova, ispod i iza kreveta i pokupite sve što ste posudili u Školskoj knjižnici. Donesite nam najkasnije do 8. lipnja 2013., a od 10. do 14. lipnja možete posuditi novu građu kako bi uljepšali svoje ljetne praznike. Kako je divno čitati uz šum valova, na planinskoj ravni, u sjeni drveta, u rashlađenoj sobi dok vani pali vrućina ili (što je danas više vjerojatno) šumore kapi kiše! Iskoristite slobodno vrijeme, izaberite iz našeg bogatog fonda, čitajte iz užitka!

 [više]

Nove knjige u knjižnici Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 15. 5. 2013. 11:26

Od danas možete u školskoj knjižnici posuditi knjige Nebojše (i Aleksandra) Buđanovca, predstavljanje kojih smo imali 13. svibnja.

 [više]

Međunarodni dan obitelji Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 15. 5. 2013. 07:51

Kako bi naglasili važnost uloge koju obitelj ima u društvu, organizirali smo, s prof. sociologije Nadom Šprem i njezinim učenicima, izradu plakat i PowerPoint prezentacije.

U povodu Majčinog dan i Međunarodnog dana obitelji postavili smo izložbu prigodnog sadržaja na stalcima u hodniku ispred knjižnice.

Želimo vam svima sretnu obitelj!

 

 [više]

Znanstveno fantastični žanr (SF) u Tulumu slova

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 13. 5. 2013. 17:57

 

Promocija knjiga Nebojše Buđanovca i priče Filipa Ratkovića 


U ponedjeljak, 13.5. 2013., ugostili smo autora romana "Putujući ratnik" i "Priča o nama", Nebojšu Buđanovca i čitali odlomke iz njegovih romana u Tulumu slova. Naš gost je na vrlo zanimljiv način, sažeto i poučno, upoznao sve prisutne s poviješću i teorijom znanstveno-fantastičnog žanra. Saznali smo ponešto o radnji i likovima njegovih romana, a učenici, članovi Knjižničarske grupe (Petra, Rahela, Leon, Filip, Ivica, Mislav i Tin) svojim su nadahnutim čitanjem, učinili ovo poslijepodne ponedjeljkom, sasvim posebnim. I poslastica susreta bio je naš učenik Filip Ratković iz 1.d razreda, koji je u subotu u Zagrebu primio drugu nagradu za svoju SF priču "Ljudi koji nisu mogli umrijeti". Svake godine Društvo za znanstvenu fantastiku Sfera dodjeljuje nagrade za najbolja ostvarenja iz područja znanstvene fantastike i srodnih žanrova i nagrade SFerica za najbolje likovne i literarne radove djece osnovnih i srednjih škola na zadanu temu, u svrhu podizanja kvalitete te popularizacije i poticanja domaćeg znanstveno fantastičnog stvaralaštva. Filip nam je pročitao ulomke iz svoje priče.  Zahvaljujemo Nebojši Buđanovcu, što nas je ispreplitanjem likova i sadržaja, odveo i u prošlost i u budućnost, počastivši nas svojim ostvarenjima. Stvarno prekrasan početak radnog tjedna!

 [više]

Sport u slici i riječi

Autor: Marinela Marčetić, 9. 5. 2013. 09:26

Izložba literature o sportu

Školska se knjižnica pridružuje Školskom sportskom danu prigodnom izložbom. Iz našeg smo fonda izabrali zanimljive naslove na temu sporta. Možete saznati nešto o razvoju sporta, detalje o pojedinim sportskim disciplinama i tehnikama, ali i pronaći vezu između duhovnog i tjelesnog zdravlja. Svim sudionicima Školskog sportskog dana želimo ugodan i uspješan dan. 

 [više]

Obavijest maturantima

Autor: Marinela Marčetić, 2. 5. 2013. 14:04

Molimo maturante da najkasnije do petka, 10. svibnja, vrate u Školsku knjižnicu posuđenu građu. Maturanti 4.IB je mogu zadržati do završetka svojih ispita. Sve (udžbenici, knjige, kalkulatori) što su tijekom zadnjih dviju školskih godina zadužili u Knjižnici trebaju vratiti najkasnije do 22. svibnja.

 [više]

Čitamo SF uz Nebojšu Buđanovca u Tulumu s(l)ova

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 2. 5. 2013. 12:47

U ponedjeljak, 13.5.2013., u 14,10, ugostit ćemo u prostoru čitaonice, socijalnog pedagoga, psihoterapeuta i autora nedavno izašlih knjiga "Putujući ratnik" - SF roman i "Priča o nama" - povijesno-ljubavni roman s elementima SF žanra, Nebojšu Buđanovca, bivšeg učenika naše škole. Ujedno nastavljamo s Tulumom s(l)ova. Naši učenici čitat će nam odlomke iz romana našeg gosta i SF priču našeg učenika Filipa Ratkovića "Ljudi koji nisu mogli umrijeti" s kojom je osvojio 2. nagradu na literarnom i likovnom natječaju Društva za znanstvenu fantastiku SFera, za djecu i mlade. Tema našeg druženja bit će znanstveno fantastični (SF) žanr. Dođite i provedite početak radnog tjedna u ugodnom prostoru, zaronite u budućnost vjerujući da će se baš to o čemu autori govore i dogoditi, opustite se, uživajte i naučite nešto novo.

 [više]

Tulum s(l)ova i Comenius projekt na završnom partiju

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 27. 4. 2013. 16:52

 

U petak smo se, ispreplitanjem riječi, pomalo sjetno, oprostili od naših dragih gostiju iz Portugala i Njemačke. U slapu koji je silovito potekao iz njihovih grla, ne gledajući više u papire, Cesarićev Slap zvučao je tako moćno i dostojanstveno. Naučili su nešto što će odnijeti u sebi kao suvenir s dalekog putovanja. Naša učenica Kaja prošetala je stihovima varaždinskim ulicama pod ruku sa Zvonkom Milkovićem. Plavooki Michael iz Njemačke počastio nas je pjesmom Friedricha Hebbela (1813.-1863.) o svojem prijatelju, a crnokose portugalske učenice stihovima svoga milozvučnog i šuškavog jezika probudile su u nama želju da ga učimo i govorimo. Iznenađenje večeri pripremili su Barbara i Miquel, passear teatro, izvrsno su na engleskome oživjeli Romea i Juliju. I za kraj izmjenjivale su učenice stihove na njemačkom... Zajedničko fotografiranje i, nikako da Letters party zamijene partijanjem uz DJ, domaće kolače i varaždinske klipiće. Tolika bujica riječi već dugo nije živjela na toliko različitih mjesta i na tako različitim jezicima! Još jedan dokaz kako riječi spajaju daleke zemlje i različite ljude.

 
 [više]

Tulum s(l)ova i Comenius u vremeplovu

Autor: Marinela Marčetić, 26. 4. 2013. 11:15


Četvrtak smo proveli putujući kroz vrijeme. Proletjeli smo sve: od Big Banga, preko neandertalaca, grofova Draškovića,  do Tesle. Kako bi priča bila još bajkovitija čitali smo Ivanu Brlić-Mažuranić na hrvatskom i njemačkom, a kako bismo se lakše vratili u stvarnost, sve smo na kraju dana začinili Salingerom u originalu i hrvatskom prijevodu. Cijelim nas je putem pratio žubor našeg "Slapa". Kamo nas je sve to dovelo, vidjet ćete večeras. Imamo završni Comenius party i pripremamo iznenađenja.

 [više]

Drugi i treći dan Tuluma s(l)ova

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 25. 4. 2013. 15:01

Uspješno je prošao drugi i treći dan Tuluma slova. U utorak se čitalo na bedemima varaždinskoga Staroga grada. Uvježbavala se Cesarićeva pjesma "Slap" koja se provlači sve dane našeg "tulumarenja" i koju će gosti izvesti na večeri čitanja u petak i to na hrvatskom jeziku. U Varaždinskim Toplicama, u Arheološkom parku Aqua Iasae, jednom od najpoznatijih antičkih lokaliteta u Hrvatskoj, gdje su nekad Rimljani osnivali naselja koja su uz kupališta imala i kazališta, dvorane za zabave... i knjižnice, u utorak poslije podne, učenici su govorili i čitali tekstove na latinskom i hrvatskom i ponovo pjesmu "Slap", koju neki gosti s užitkom govore napamet. U srijedu smo posjetili Zagreb i ispred Zagrebačke katedrale, najmonumentalnije hrvatske sakralne građevine u neogotičkom stilu, kraj fontane s kipom sv. Marije, čitali smo Tadijanovićeve pjesme na engleskom, njemačkom i hrvatskom jeziku. "Lutajući" Gornjim gradom, učenicima se najboljom lokacijom za još jedno trojezično čitanje poezije, učinio Markov trg. Grupe turista su zastajkivale i sa zanimanjem pratile naše čitanje. Najdraža pjesma im je bila "Prijateljstvo riječi" koju je Tadijanović napisao u Gajevoj ulici 2a u Zagrebu 1981. godine. Tulum slova nastavlja se danas u 9 sati, odlaskom u Trakošćan i Krapinu. Ali o tome sutra. A i fotke stižu kasnije. Fotograf je premoreni. A o cijelom projektu imate sve na facebook stranici Knjižnice Prve gimnazije Varaždin.

 [više]

Međunarodni tjedan Tuluma s(l)ova

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 22. 4. 2013. 16:09

U sklopu projekta Prve gimnazije Varaždin "The legends unite us" koji se financira iz Comenius programa za cjeloživotno učenje, učenici i mentori, njih ukupno 16, iz Portugala i Njemačke, od 20. do 27. travnja 2013., borave u našem gradu i našoj školi. Domaćini će gostima biti učenici Prve gimnazije koji su boravili na razmjeni u Portugalu, te oni koji će na razmjenu u Njemačku otići u lipnju.

U sklopu bogatog programa, krenuli smo u ponedjeljak, 22. travnja 2013. godine, s projektom Tulum s(l)ova u školskoj knjižnici, obilježivši Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige. Učenici su čitali legende koje su sami napisali i preveli na engleski jezik, a nakon toga su naši učenici čitali poeziju i odlomke iz romana, novela i putopisa hrvatskih autora. Zanimljivost Tuluma s(l)ova u našoj knjižnici je da će se cijeli tjedan čitati tekstove raznih autora, na sasvim neobičnim lokacijama (arheološki lokalitet Aqua Iasse, ulice i trgovi Zagreba, trakošćansko jezero, dvorac Veliki Tabor, krapinski Muzej neadertalaca, ulice Varaždina…), a cijeli tjedan će gosti učiti Cesarićevu pjesmu „Slap“ koju će pročitati u petak na završnom partyju, uz svijeće, u dvorištu škole kako bi upoznali barem dio ljepote našeg jezika.

Cilj projekta Tulum s(l)ova je promicanje čitanja iz užitka i promoviranje knjižničarske struke. Nadamo se da će našim gostima čitanje tekstova na njemačkom, portugalskom, latinskom, engleskom i hrvatskom jeziku ostati u lijepoj uspomeni i da će ovaj projekt, koji se kod nas odvija na državnoj razini, a osmislila ga je knjižničarka Draženka Stančić, ponijeti sa sobom i promovirati i širiti u svojim školama i zemljama.

 

 [više]

Dan hrvatske knjige

Autor: Marinela Marčetić, 22. 4. 2013. 15:32

Na Dan hrvatske knjige uživali smo u odabranim odlomcima iz djela hrvatskih proznih autora i pjesnika. Hvala svima koji su sudjelovali i pokazali što vole čitati i o čemu razmišljaju.

Hrvatska knjiga ima što reći, a ima i komu!

 [više]

Čitajmo hrvatske knjige

Autor: Marinela Marčetić, 15. 4. 2013. 12:45

 

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige. Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske, slavi se od 1996.g., u spomen na Marka Marulića, koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

U našoj knjižnici toga dana čitamo hrvatske pisce. Dođite osmi sat (13.20 h), pročitati nadraži odlomak iz djela hrvatskog autora i poslušati što su odabrali drugi.   

 [više]

Izložba starih udžbenika i priručnika iz klasičnih jezika

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 10. 4. 2013. 10:17

U četvrtak, 11.4.2013., u Zaštićenoj zbirci (soba br. 2), za mentore, natjecatelje i goste Državnog natjecanja iz klasičnih jezika, otvorena je stalna postava najstarijih knjiga i izložba udžbenika i priručnika iz latinskog i grčkog jezika.

Dobro došli!

 

 [više]

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 21. 3. 2013. 09:51

 

 

 

„Vjerovati nije ništa drugo nego, u tami svijeta, dotaknuti rukom Boga i tako, u šutnji, slušati Riječ, vidjeti Ljubav.“

(Papa Benedikt XVI.)

 [više]

Priručnici za pripremu ispita na Državnoj maturi

Autor: Marinela Marčetić, 20. 3. 2013. 14:55

Dragi maturanti,

podsjećamo vas kako je proljetni odmor, pred Uskrs, prigoda za posudbu nekog od priručnika koji vam pomažu u pripremi ispita Državne mature. Naime, priručnike koje tijekom godine  koristite samo u prostoru čitaonice, možete posuditi preko proljetnog odmor, uz obvezu povratka prvi radni dan.

Želimo vam uspjeh u učenju, ali i dobar odmor, te sretan Uskrs!

 

 [više]

BookCrossing

Autor: Marinela Marčetić, 14. 3. 2013. 13:41

bookcrossing

BooCrossing za sve

„Knjige moraju biti slobodne.“

 

Pozivamo vas da se priključite međunarodnom pokretu koji kroz darivanje i razmjenu „oslobađa knjige“  i popularizira čitanje.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uspješno promovira ovaj pokret već treću godinu zaredom,a u 2013. predstavlja ga javnosti pod nazivom BookCrossing za sve!

BookCrossing djeluje na način da se knjige koje želimo donirati ostavljaju na javnim mjestima ili mjestima predviđenim za razmjenu, kako bi ih mogli pronaći i preuzeti drugi zainteresirani čitatelji.

Nakon čitanja knjige se prosljeđuju dalje, i time se nastavlja lanac čitateljske razmjene.

Vlasnik knjige koji donira knjigu, na nju lijepi naljepnicu kojom potvrđuje da knjiga ulazi u BookCrossing.

Molimo vas da knjige iz vaše kućne biblioteke, koje želite da i drugi pročitaju, donosite u školu od ponedjeljka, 18.3.2013. i ostavljate na određenim punktovima (ispred knjižnice, u holu i u zbornici-za prof.). Na postavljene stoliće odložite knjige koje donirate te zalijepite već pripremljene naljepnice na poleđinu knjige u gornjem desnom kutu. Tako označene knjige svi učenici i djelatnici škole mogu posuditi, dati drugima na čitanje i kasnije opet odložiti na punkt.

 [više]

Sretan Dan žena!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 8. 3. 2013. 08:21

Dan žena

 

 

 

 

Rabindranath Tagore

ŽENO, TI NISI

Ženo, ti nisi samo božje djelo,

Već si rukotvorina ljudi.

Nadahnjuju oni tvoje tijelo 

Ljepotom iz svojih grudi.

 

Pjesnici nitima zlatnih slika 

Za tebe tkaju mrežu.

Slikari tvore od tvojih oblika

Besmrtnost vječno svježu.

 

More ti biser, rudnik zlato daje,

Vrh ljetni na te svoje cvijeće truni,

Da bi ti draži sjale skupljim sjajem.

 

Muškog srca čežnja slavom kruni

Tvoga života svaki mladi dan.

I ti si pola žena, pola san.

                                                              S indijskog preveo Antun Šoljan

 [više]

Analiza i rezultati evaulacijskih listića uz kviz o Marinkoviću Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 28. 2. 2013. 12:16

Zahvaljujemo svim sudionicima kviza koji su popunili evaulacijske listiće i pomogli nam da svojim razmišljanjima o temi kviza, organizaciji i nagradama, neki naši budući kvizovi budu još uspješniji.

Na 1. pitanje kako ti se svidio kviz u cjelosti 100% vas je odgovorilo jako mi se svidio.

Na 2. pitanje kako ti se čini oblik kviza (prezentacija/čitanje/listić za odgovor) 100% vas je odgovorilo odlična kombinacija.

Na 3. pitanje kako ocjenjuješ temu kviza 70% odgovorilo je zanimljivo i korisno, 10% zahtjevno i korisno, 20% zaokružilo je i jedan i drugi odgovor.

Na 4. pitanje misliš li da su pitanja bila previše teška, očekivano teška, ni teška ni laka ili previše jednostavna 30% vas misli da su bila očekivano teška, a 70% ni teška ni laka.

Najviše su nas zanimale vaše primjedbe i sugestije za neko buduće slično događanje u knjižnici. Smatrate da je tema bila pogođena i prigodna; jako vam se svidjela; bilo bi lakše da ste to gradivo već radili na nastavi, ali ovako je bilo još izazovnije; tema je izvrsna; odlična; korisna jer ste se pripremali i za Državnu maturu.

S organizacijom kviza ste jako zadovoljni; bila je odlična; jako dobra...

Nagrade su bile motivirajuće; poticajne; odlične i jedna primjedba na nagade da knjiga Digitalna fotografija nije baš primjerena za ovu temu kviza s čime se i mi slažemo, ali u ova teška vremena to je knjiga koju je donirao izdavač.

Izjasnili ste se da je kviz za vas jedan novi oblik provjere znanja i dobar način učenja; da je zanimljiviji od testova na satu; da se zapamti lakše i više; to je odličan način da se učenici zainteresiraju za temu; jako vam se sviđa atmosfera koja je bila ugodna, a ipak se ponavlja i provjerava naučeno, a i proširi znanje.

Nismo se nadali ovakvim pohvalama, hvala vam. To je samo znak da je kviz kao oblik provjere znanja i učenja dobar, poticajan i super način koji vas potiče na čitanje i učenje.

Vidimo se u knjižnici!

Sva pitanja nalaze se u prilogu.

 

 [više]

Kviz "Zagrljaj" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 22. 2. 2013. 14:51

Naše pobjednice

Povodom Međunarodnog dana materinjeg jezika i 100. godišnjice rođenja Ranka Marinkovića, proveden je kviz s pitanjima iz autorova životopisa i novela „Anđeo“ i „Zagrljaj“.

Kviz je održan u školskoj čitaonici, gdje su učenici odgovarali na niz složenih pitanja iz zadanih područja. Najboljima: Lari Košak, - 2. mjesto i Petri Pajtak – 3. mjesto uručene su vrijedne nagrade, a pobjednica ,Samanta Kretić, za prvo je mjesto dobila i dvije ulaznice za predstavu „Ruke po Ranku“.  Čestitamo pobjednicama, koje su sve učenice IV.C razreda, a hrvatski im predaje profesorica Đurđica Cvjetko. Ostalim sudionicima najljepše zahvaljujemo na sudjelovanju i također čestitamo na izvrsnom znanju koje su pokazali. Nadamo se da su se i dobro zabavili, te da se uskoro opet vidimo na nekom sličnom događanju u našoj knjižnici.

 [više]

Maškare u knjižnici

Autor: Marinela Marčetić, 12. 2. 2013. 15:22

Pokladni utorak doveo je u školske prostore, pa tako i u školsku knjižnicu, mnoštvo maštovitih "spodoba". Bilo je tu likova iz bajki, svemira, harema, s divljeg zapada, bolnice; bilo je zvijezda s estrade i iz politike, povijesnih ličnosti, pa čak i poneka prava venecijanska maska. Troje, koji su svoj lik najbolje prezentirali, dobili su i nagrade, a  možete ih, ovjekovječene, vidjeti na priloženoj fotografiji. 

 [više]

Spoj na slijepo / blind date

Autor: Marinela Marčetić, 11. 2. 2013. 09:07

date

Dragi svi!

Ako želite svoju ljubav pronaći na sreću, dođite na Valentinovo, 14. veljače, u školsku knjižnicu. Organiziramo za vas spoj na slijepo / blind date s - knjigom ;-)

 

 [više]

Kviz "Zagrljaj"

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 4. 2. 2013. 09:20

Marinković

(Kviz o životu i djelu Ranka Marinkovića s posebnim osvrtom na novele Anđeo i Zagrljaj)

Učenici 4. razreda pozivaju se da uz 100. obljetnicu rođenja Marinkovića prouče njegov životopis, pročitaju novele Anđeo i Zagrljaj i prijave se na kviz koji će se održati u knjižnici naše škole 22.2.2013. u 13h

1. nagrada: 2 ulaznice za kazališnu predstavu Ruke po Ranku koja igra 27.2.1012. u našem kazalištu i knjige

2. i 3. nagrada: knjige

Sjećanjem na Marinkovića obilježit ćemo i Međunarodni Dan materinskog jezika (21.2.) s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika i njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

U dokumentu Unesca 16/C iz 1970. godine piše »Materinski jezik označuje put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti.«

Svi učenici zainteresirani za sudjelovanje, mogu se prijaviti u knjižnici do 20.2.2013. godine.

Učimo, zabavimo se i pročitajmo novele za Državnu maturu!

Puno sreće u rješavanju pitanja!

 [više]

Prof. Siniša Horvat o Krešimiru Filiću

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 4. 2. 2013. 09:06

Filić

Pozivamo sve djelatnike i učenike da nas posjete u prostoru čitaonice 18.2.2013. u 14,10 i prisustvuju predavanju našeg prof. Siniše Horvata o bivšem prof. naše škole, poznatom muzealcu, osnivaču i ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin Krešimiru Filiću (Bjelovar, 16.2.2013. - Varaždin, 31.12.1972.)

Veselimo se novom druženju!

 [više]

340. godišnjica smrti Moliera

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 4. 2. 2013. 08:45

Moliere

Pozivamo sve djelatnike i učenike, a naročito učenike drugih razreda da 15.2.2013., u petak, ispred knjižnice, pogledaju prezentaciju o životu i radu francuskog književnika Jean-Baptiste Poquelina poznatijeg kao Moliere koji je rođen u Parizu 15. siječnja i umro u Parizu 17. veljače. 

 [više]

Stipendije i učeničke razmjene

Autor: Marinela Marčetić, 1. 2. 2013. 07:41

bhv

BHV Education vodeća je organizacija koja se bavi organizacijom školovanja mladih iz naše regije, u inozemstvu. Pedstavljanje njihovih programna za dobivanje bogatih stipendija i organiziranje razmjene učenika, privuklo je u četvrtak veliki broj naših učenika u čitaonicu. Zainteresirani za ove temu mogu dobiti informativne materijale u knjižnici ili posjetiti web-stranicu BHV Education: www.bhvedu.com

 [više]

Literatura za zdravstveni odgoj Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 30. 1. 2013. 14:15

zdravstveni odgoj

Poštovani profesori i učenici,

naša knjižnica posjeduje niz naslova koji vam mogu poslužiti kao dopunska literatura u nastavi zdravstvenog odgoja. Popis literature, koju vam predlažemo, možete pogledati pod više.

 [više]

Zamenhofova ulica

Autor: Marinela Marčetić, 22. 1. 2013. 11:51

Zamenhofova ulica

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na Holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti, upoznat ćemo povijest obitelji Zamenhof, a napose život unuka tvorca esperanta dr. Ludviga Zamenhofa. Kroz njegov život provest će nas zaljubljenik u esperatno, naš učenik Filip Cirkvenčić i istaknuta članica  esperantskog saveza prof. Spomenka Štimec. Prof. Štimec provela je opsežan projekt prijevoda na niz svjetskih jezika knjige Romana Dobrzynskog "Zamenhovofa ulica". Knjiga je zapravo razgovor autora s Louisom-Christophom Zaleski-Zamnehofom. Saznat ćemo kako je uspio preživjeti strahote Holokausta, njegova saznanja o značenju esperanta, te se upoznati s njegovim velikim međunarodnim postignućima na polju graditeljstva. 

 [više]

Blagoslovljen Božić i sretna nova!

Autor: Marinela Marčetić, 19. 12. 2012. 11:33

 

"Svim na zemlji mir, veselje..."

 [više]

Aktivnosti ispred knjižnice od 19.-21.12.

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 14. 12. 2012. 12:21

Od 19. do 21. 12. 2012. održavat će se prigodne prezentacije u suradnji s aktivima povijesti, likovne umjetnosti i vjeronauka. Zaustavite se i uronite u duh Božića!  

 [više]

Iskoriste mogućnost posuđivanja knjiga preko praznika!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 14. 12. 2012. 08:09

Od petka do petka (14.12.-21.12.2012.), možete posuditi lektiru i knjige za slobodno čitanje. Iskoristite blagdane i praznike uživajući u čitanju knjiga koje nemate priliku pročitati kad traje nastava ili nadoknadite dosad nepročitanu lektiru. Učenici četvrtih razreda, pripremajte se za državnu maturu!

U najboljim knjigama autori nam se obraćaju, daju nam svoje najvrjednije misli i izlijevaju svoju dušu u naše. Hvala Bogu na knjigama.“ (William Ellery Channing)

 

 [više]

NOVONABAVLJENE KNJIGE Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 28. 11. 2012. 07:58

O strasti, čitanju, dokolici

Zahvaljujući našem Ministarstvu, koje je nakon niza "sušnih" godina, odlučilo, kao nekad, knjižnicama poslati novac za dopunu knjižnog fonda, mi smo izabrali za vas naslove (knjige) koje možete posuditi, pogotovo za nadolazeće blagdane i praznike.

Ne morate se ravnati po poslovici Austina Phelpsa: "Nosi stari kaput i kupi novu knjigu."

Vi možete??? kupiti kaput, a nove knjige smo mi kupili za vas.

Navratite, čekaju vas.

Popis u priloženom dokumentu.

 [više]

Izbor studijskih programa Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 19. 11. 2012. 07:45

Dragi budući studenti,

u prilogu možete pronaći sve studijske programe koji se nude na preddiplomskim studijima u Hrvatskoj. Ovaj popis, kao i informativne materijale o nekim mogućnostima studiranja u inozemstvu, možete pogledati u školskoj knjižnici. 

Sretno pri izboru!

 

 [više]

Piramida od knjiga

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 11. 11. 2012. 17:59

 

Povodom Dana hrvatskih knjižnica u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice izložena je Piramida napravljena od knjiga. Pravilna četverostrana piramida od knjiga, visoka je 3,5 metra, a izgrađena je od više od 20 tisuća sakupljenih knjiga. 

 [više]

Dan hrvatskih knjižnica, 11.11. 2012.

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 11. 11. 2012. 16:53

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica 11. studenoga, na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama, s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.

Programi za Dan hrvatskih knjižnica 2012. godine odvijaju pod sloganima:

Knjižnice probijaju sve granice. Osim proračunskih.
Neprofitno, a isplati se? Knjižnica!

Ovogodišnji Dan hrvatskih knjižnica ima zanimljivu karakteristiku da se obilježava u nedjelju, jedini dan u tjednu kada su knjižnice inače zatvorene. Upravo zbog te jedinstvene prilike  dobar dio hrvatskih knjižnica otvorit će svoja vrata na nekoliko sati i na taj dan! 

U svijetu informacijske buke knjižnice su mjesta koja pažnju privlače mirom u kojem nastaje nova generacija čitatelja, znanstvenika, kreativaca. Također, u njoj smještena djela na jedinstven način odvode u nestvarne svjetove uzbudljivih avantura.

Izbor između dobrog filma na televiziji ili dobre knjige za potonju je često izgubljena bitka, ali svi oni koji su barem jednom bez predrasuda uronili u dobru priču znaju izabrati.

 

Klinfo.hr

Klik.hr

 

 [više]

Predavanje o Tiboru Sekalju

Autor: Marinela Marčetić, 6. 11. 2012. 11:20

U petak 9. studenog u 14,10 h, u Školskoj knjižnici, književnica i esperantistica Spomenka Štimec održat će zanimljivu prezentaciju o svjetskom putniku, novinaru, filozofu, esperantistu...Tiboru Sekelju koji je govorio 25 jezika, proputovao 98 zemalja svijeta, susretao se s ljudima iz plemena do kojih još nije stigla civiloizacija, ali i s velikim umjetnicima, učenjacima, kraljevima...Prof. Štimec ga je poznavala osobno, pa će nam objasniti zašto je T. Sekelj dio Indije prošao trčeći, zašto je sina nazvao Dijego i niz drugih zanimljivosti. Predavanje o T. Sekelju, ove su godine već čuli u Rotterdamu, Pekingu i drugdje, pa uživajmo i mi!

 [više]

Radionicom za umirovljenike obilježen Dan školskih knjižnica

Autor: Marinela Marčetić, 29. 10. 2012. 12:04

Informatička radionica za umirovljenike

U Godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti, Dan školskih knjižnica obilježili smo susretom učenika i umirovljenih profesora, te radionicom osnova informatike. Profesori su došli s različitim stupnjevima predznanja, a učenici su ih uputili u osnove, ali i neke posebne vještine u radu s računalom. Na kraju druženja i "gosti" i "domaćini" su  izrazili  zadovljstvo i želju za nastavkom suradnje, pa su dogovori u tijeku :). Hvala svima koji su se odazvali!

 [više]

Čitajmo zajedno

Autor: Marinela Marčetić, 18. 10. 2012. 13:42

Dođite 23. studenog poslije nastave u čitaonicu! Pridružujemo se akciji "Čitajmo zajedno", koja se provodi u svim knjižnicama. Izaberite najdraži tekst nekog  hrvatskog autora i pročitajte nam ga! Ili samo dođite uživati i slušati. Dobro došli!

 [više]

Posjeti izložbi u Gradskoj knjižnici

Autor: Marinela Marčetić, 18. 10. 2012. 13:00

Tjekom mjeseca knjige posjećujemo Gradsku knjižnicu, gdje se učenici prvih razreda upoznaju sa samom knjižnicom, ali  imaju i prigodu vidjeti izložbu raritetnih primjeraka, (čak i inkunabule) iz zaštićenog  fonda vrijedne Knjižnice Franjevačkog samostana. Ukoliko još niste, pozivamo vas sve da i sami pogledate ovu izuzetnu izložbu.

 [više]

Druženje sa starijima i nemoćnima

Autor: Marinela Marčetić, 18. 10. 2012. 11:12

Čitanje u Domu

U tijeku su naši posjeti  Domu za starije i nemoćne osobe. Susreti s korisnicima Doma protiču u čitanju, razgovoru, druženju...Jedni druge obogaćujemo i ispunjavamo radošću. Pozivamo vas sve da nam se pridružite u našim "čitalačkim pohodima", bilo u već najavljenim terminima, bilo u naradneom periodu, jer smo se dogovorili da ćemo se i dalje viđati. Ujedno, pozivamo sve koji bi željeli korisnicima doma praviti društvo i na neki drugi način,  npr. biti im oslonac u kratkoj šetnji, jer neki od njih to ne mogu bez pratnje i pomoći, neka se jave, bilo nama u knjižnicu da posredujemo u tomu, bilo direktno u Dom.

 [više]

Mjesec hrvatske knjige u našoj knjižnici-program

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 16. 10. 2012. 07:21

 

 

 

15.10.-15.11. Posjet naših učenika Gradskoj knjižnici i izložbi rariteta iz Knjižnice Franjevačkog samostana u Varaždinu

17., 19. i 22. 10. Članovi Knjižničarske grupe čitaju korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin u Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti

23.10. „Čitajmo zajedno“   -čitamo prozne tekstove i poeziju hrvatskih autora na Dan hrvatskih knjižnica

29.10. Posjet bivših maturanata i djelatnika škole našoj knjižnici -upoznavanje s fondom i radom knjižnice i osnovama rada na računalu na Međunarodni dan školskih knjižnica i u Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti

9.11. Predavanje prof. Spomenke Štimec o Tiboru Sekelju na Svjetski dan znanosti za mir i razvoj

15.11. Posjet Interliberu

10 učenika naše škole nagrađeno besplatnim upisom u članstvo Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović

 

Pridružite nam se!

 

 [više]

Dani škole u knjižnici

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 4. 10. 2012. 12:11

Izrada cvijeća

1.Izradite i vi cvijet, prijavite se na našu radionicu izrade cvijeća od papira!

Naše gošće dolaze iz Kreativne radionice Koprivnica. Izradom cvijeća nastavljamo naš projekt "SHAKESPEAROV VRT" (cvijeće i bilje iz Shakespearovih drama i soneta).

2.Klasificirajte bilje po predlošku iz 1791. godine!

U suradnji s prof. Vidović održat ćemo radionicu "Determinacija biljki iz Shakespearovih djela" koristeći iz naše zaštićene zbirke knjigu "Sistema Naturae" švedskog botaničara i liječnika Carla Linnea.

3.U srijedu, prije podne, pogledajte ispred knjižnice prezentaciju uz projekt "Mirno more".

4.U srijedu, 10.10.2012. u 14,10 dođite na predavanje prof. dr. Vladimira Grudena "Život i škola".

Sretan vam Dan škole!
 [više]

Osnivamo čitateljski klub

Autor: Marinela Marčetić, 4. 9. 2012. 12:18

Za sve zaljubljenike u čitanje, i one koji će to tek postati, osnivamo čitateljski klub. Želite li razmjenjivati misli i utiske o pročitanim knjigama, sugerirati drugima što da čitaju, saznati što vrijedi čitati i razgovarati o knjizi uopće, javite se knjižničarkama do 14. rujna.

 [više]

Knjižničarska grupa

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 4. 9. 2012. 08:39

Molim sve učenike koji bi željeli dublje zaroniti u carstvo knjiga i pripremati aktivnosti u našoj knjižnici da se jave najkasnije do 14.9.2012. knjižničarkama.

 [više]

Poštovani korisnici školske knjižnice!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 4. 9. 2012. 07:58

U novoj školskoj godini knjižnica je otvorena od ponedjeljka do petka od 7,30 do 15,30. U knjžnici možete posuditi lektirnu knjigu, stručnu knjigu i knjige na stranim jezicima na rok od 15 dana, a u prostoru čitaonice možete koristiti referentnu literaturu i periodiku. Pozivamo vas da sudjelujete u radu naših radionica, da učite u našim prostorima, pišete zadaće, koristite računala i korisno provodite slobodno vrijeme.

Sva pitanja, primjedbe i prijedloge možete slati na e-mail: gimnazija.knjiznica@gmail.com

Trudit ćemo se svima odgovoriti i sve što će biti u našim i mogućnostima škole i ostvariti.

Radujemo se susretima u knjižnici!

Vaše knjižničarke,

profesorice Jasminka Horvatić-Bedenik i Marinela Marčetić

 

 [više]

Predstavljena nova zbirka pjesama Željka Funde

Autor: Marinela Marčetić, 21. 5. 2012. 09:46

"Gdje je danas Jadranka Kosor?" intrigantan je naslov još intrigantnije zbirke pjesama profesora Željka Funde, koja je 17. svibnja predstavljena u Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović.

Funda je za ovo zbirku nagrađen nagradom Drago Gervias za neobjavljeni rukopis 2011. 

Čitajući stihove nećete dobiti odgovor na pitanje iz naslova, ali ćete si postaviti niz novih pitanja o tomu gdje je tko (od nas bio) i gdje smo danas - u vrijme iz popularne kineske poslovice-kletve "Dabogda živjeli u zanimljiva vremena!".

 [više]

Shakespeare's Garden / Shakespearov vrt / Hortus Shakespeariani

Autor: Marinela Marčetić, 15. 5. 2012. 13:44

Od 16. do 26. svibnja u prostoru školske knjižnice i ispred nje, možete pogledati izložbu u povodu obilježavanja Shakespearovih dana i Dana biloške raznolikosti. Ova izložba prezentira rezultate višemjesečne suradnje knjižnice s profesorima biologije (M. Vidović) i jezika (Ž. Funda i R. Guščić), a koja je ostvarena kroz niz radionica za učenike. Dođite, uživajte u ljepoti riječi i slike, a usput naučite nešto o biljkama koje je Shakespear spominjao u svojim djelima.

 

Popis sudionika na Više.

 [više]

Nova knjiga u e-Knjižnici

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 8. 5. 2012. 08:35

U e-Knjižnici objavljena je nova knjiga ECDL 5.0 (Windows 7, Office 2010).

 [više]

Proleksis enciklopedija - online enciklopedija

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 8. 5. 2012. 07:49

Savjetujemo vam da koristite prvu hrvatsku opću i nacionalnu online enciklopediju.

Svim članovima obrazovne i akademske zajednice dostupna je prva hrvatska online enciklopedija, Proleksis enciklopedija, razvijena u suradnji Pro Leksisa i CARNeta, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Enciklopedija sadrži više od 62 000 članaka s mnogobrojnim natuknicama i podnatuknicama koji su često i sami članci, te više od 17 000 fotografija, ilustracija, mapa i sl.

Pristup enciklopediji kao i drugim online izdanjima knjiga i časopisa moguć je korištenjem valjanog elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHR.

Prijavom na Edu.hr portal (centralno mjesto za pristup uslugama koje pruža CARNet) bit ćete prijavljeni na sve usluge koje imate pravo koristiti.

 [više]

Učenički radovi u knjižnici Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 3. 5. 2012. 08:36

Dio izložaka

Učenici prvih razreda su za nastavu biologije izradili niz modela bakteriofaga, prokariotskih i eukariotskih stanica, te organela. Pri izradi su koristili originalne, neobične i vrlo zanimljive materijale, boje i oblike. Dođite u knjižnicu pogledati ovu neobičnu izložbu!

 [više]

UČENICI ČETVRTIH RAZREDA

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 2. 5. 2012. 09:33

Učenici četvrtih razreda mogu se u knjižnici svaki dan upoznati s jednim od sedamnaest plakata koji su povezani zajedničkom temom: pripremom za pisanje školskog eseja na državnoj maturi. Plakati su nastali na temelju udžbenika i radnih bilježnica Književni vremeplov 1,2,3 i 4. Književna djela su uglavnom predstavljena jednim plakatom. Danas (2.5.) je izložena Sofoklova Antigona. Neka vam ovi plakati posluže za što kivalitetnije pripremanje ispita iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi!

 [više]

NOĆ KNJIGE

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 23. 4. 2012. 10:46

"Noć knjige" održava se povodom "Svjetskog dana knjige i autorskih prava" koji se obilježava 23. travnja, a 22. travnja u Hrvatskoj se obilježava "Dan hrvatske knjige".

Kako bi obilježili i objedinjili ova dva važna datuma, pozivamo vas da danas posudite u našoj knjižnici vama najzanimljiviji naslov, čitajte od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Sjetite se da se u to vrijeme čita u knjižnicama, knjižarama, školama i drugim lokacijama u 45 gradova diljem Hrvatske i da tako promičete kulturu čitanja, knjigu, autore i izdavaštvo.

• Čitajući knjige nećeš usavršiti vještinu življenja. Život je neobuhvatno protjecanje: opire se svakom određenju. Čitajući knjige nećeš doprijeti do istine. Sve što je napisano, izmišljeno je – stvarnost se ne pokorava riječima. Čitajući knjige nećeš postati ni sretniji ni bolji – ali knjige moraš čitati da bi to shvatio. (Miro Gavran)

Eto i malo motivacije: tko nam prvi u utorak ujutro dođe reći što je pročitao, razveselit ćemo ga nagradom. 
 

 

  

 [više]

Sretan Uskrs!

Autor: Marinela Marčetić, 29. 3. 2012. 22:10

Ugodan proljetni odmor, radostan Uskrs i puno lijepih trenutaka do novog susreta u knjižnici                                                      žela vam vaše                                                                                                                             

                            knjižničarke

 [više]

VAŽNO!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 13. 3. 2012. 14:06

Poštovani!

Zbog službenog odsustva knjižničarki, knjižnica neće raditi od 21.3. do 23.3.2012. godine. Molimo da svu potrebnu građu podignete do utorka, 20.3.2012. godine.

Hvala.

 [više]

UČENICI ČETVRTIH RAZREDA!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 19. 1. 2012. 15:19

Učite u knjižnici koristeći priručnike za državnu maturu!

Za posudbu priručnika na jedan dan ili vikendom, obratite nam se za rezervaciju.

 

Ugodno ponavljanje gradiva!

 [više]

NOVO!

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 24. 11. 2011. 07:53

NASLOVNICA NOVE KNJIGE PUSTOLOVINA

I ove smo godine izabrali za vas nove naslove, neke po vašoj želji, a neke po našoj preporuci, pa je vaš jedini zadatak da svratite, posudite i uživate u slasti lijepih riječi, uzbudljivih priča, neobičnih likova, nevjerojatnih zapleta... Ovo je tek jedan dio, ostale naslove saznat ćete kad stignu. Pogledaj pod više!   

 [više]

NAŠA NAJSTARIJA KNJIGA

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 14. 10. 2011. 09:13

U vitrini ispred knjižnice možete još danas pogledati najstariju knjigu iz našeg fundusa. To je knjiga DE CONSERVANDA BONA VALETUDINE španjolskog autora ARNALDUSA de VILLANOVE koji je živio od 1235. ili 1240. do 1311. god. Tiskana je u Frankfurtu 1551. godine. U tom SAVJETNIKU O OČUVANJU DOBROG ZDRAVLJA teme su suvremene i u 21. stoljeću: kako zdravo jesti i piti, važnost pijenja vode, štetnost prekomjernog uživanja alkohola, do zdravlja biljem, dijeta, stanje u bolnicama i odnos prema pacijentima...Jedna takva knjiga tiskana 1545. godine čuva se u knjižnici Univerziteta u Virginiji.

DOĐITE I POGLEDAJTE, A NA PANOU U ČITAONICI PROČITAJTE PRIJEVODE IZ KNJIGE KOJI SU JUČER NASTALI NA RADIONICI.

 [više]

Dani Prve gimnazije Varaždin u našoj knjižnici

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 4. 10. 2011. 07:33

Poštovani kolege, dragi učenici!

Bili bi sretni da u što većem broju prisustvujete događanjima u našoj knjižnici i da družeći se i radeći, proslavimo 375. rođendan naše škole.

PONEDJELJAK, 10-12h

Radionica TRANSLITERIRAJMO GOTICU!

ČETVRTAK, 14,10-16h

Radionica ČUVAJMO ZDRAVLJE PO PREPORUKAMA IZ 1551. GODINE!

TIJEKOM CIJELOG TJEDNA

Izložbe

STARO U NOVOM (na stalcima u hodniku)

IZ RIZNICE NAŠE KNJIŽNICE (ispred knjižnice)

I PRECI NAŠI UČILI SU IZ UDŽBENIKA RAZNIH (u knjižnici)

DOBRODOŠLI!

 

 [više]

Dobro došli!

Autor: Marinela Marčetić, 19. 9. 2011. 08:55

Nova se školska godina zahuktava. Želimo svima da bude dobra i uspješna. Pozivamo vas na korištenje fonda školske knjižnice kao i  prostora čitaonice za učenje i odmor. Knjižničarska grupa nastavlja s radom, pa molimo zainteresirane, osobito nove članove, da se jave u knjižnicu do kraja mjeseca rujna. Dobro došli!

 [više]

Izabran logotip knjižnice

Autor: Marinela Marčetić, 3. 6. 2011. 07:37

Novi logotip u uporabi

Na natječaju za idejno rješenje novog logotipa školske knjižnice izabran je ovaj rad. Učenik Mislav Lucić iz 1.b razreda najbolje je povezao postojeći logotip škole s identitetom knjižnice. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali, a Mislavu čestitamo na nagradi.

 [više]

Malo zanimljive statistike za maturante

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 13. 5. 2011. 12:06

Dragi maturanti!

Ove školske godine posjetili ste knjižnicu 1654 puta i posudili 1934 knjige. Najviše ste čitali Gospodu Glembajeve, zatim Proustov Combray i Kafkin Proces. A sada tri djevojke - najčitačice:

1.Martina Šestak, 4.A       98 knjiga

                                            2.Lucija Rajić, 4. C                     60 knjiga

                                            3.Lana Bosilj, 4. A                      46 knjiga

Bravo djevojke!  A gdje su nestali čitači?

    

 [više]

OBAVIJEST MATURANTIMA

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 13. 5. 2011. 11:34

Svi maturanti koji još nisu vratili knjige i ostalu građu u knjižnicu, molim da to učine najkasnije do 16. svibnja (ponedjeljak) do 14 sati. Svi oni koji neće vratiti knjige u ponedjeljak, dobit će obavijest o svojim zaduženjima u utorak na RV od svojih razrednika.

                                                                 

Neka maturalna večer postane poseban dan u vašim sjećanjima, na Državnoj maturi postignite odlične rezultate, a vaše knjižničarke žele da se u životu držite Ujevićeve: "Knjiga nije hrana, ali je poslastica."!

 [više]

22.4.2011. Dan hrvatske knjige, Judita

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 18. 4. 2011. 11:36

Uz Dan hrvatske knjige i 510. obljetnicu objavljivanja Marulićeve Judite, u prostoru ispred knjižnice, postavili smo izložbu stručnih članaka. Organizirali smo kviz s pitanjima o  Marulićevu stvaralaštvu i natjecanje u prevođenju stihova iz Judite. Za najbrže i najtočnije sudionike, pripremili smo nagrade!

 [više]

Novo djelo Željka Funde!

Autor: Marinela Marčetić, 15. 4. 2011. 07:55

Naš, gimnazijski, profesor Željko Funda predstavio je u Gradskoj knjižnici svoje novo čudo: 100 ljubavnih soneta pod naslovom Zar mi nisi živa voda? Svi koji odluče uroniti u dubine ovog mora ljubavi potpisali bi riječi Denisa Peričića kako je Funda ovaj puta bio strog prema sebi i formi svojih stihova, ali je u svojoj lirici "blag i mio kakav nikad nije bio".  Pjesnik je, evo, rekao (i dokazao) 

                                                                   ja postajem plodonosan

                                                                   dokaz da još čuda ima

 

Zaronite, dakle, za biserom!

 [više]

Natječaj za izradu logotipa

Autor: Marinela Marčetić, 28. 3. 2011. 09:00

Školska knjižnica poziva učenike da sudjeluju u natječaju za izradbu logotipa koji će se ubuduće koristiti na članskim iskaznicama i drugim dokumentima knjižnice.

Polazište neka vam budu boje i grafičko rješenje logotipa škole (možete ga  vidjeti lijevo, uz tekst).

Svoje prijedloge dostavite u Školsku knjižnicu do 11. travnja. 

Čekaju vas lijepe nagrade!

 

 [više]

Kako čitati poeziju?

Autor: Marinela Marčetić, 21. 3. 2011. 16:34

Danas, prvog dana proljeća, obilježili smo Svjetski dan pjesništva i Mađunarodni dan kazališta lijepom radionicom. Prvo smo uživali u  stihovima što su ih po svom izboru čitali učenici. Nakon toga,  glumica HNK Varaždin Ljiljana Bogojević održala je zanimljivu radionicu u kojoj je učenicima pokazala kako da interpretiraju poeziju na jedinstven način, prema vlastitom doživljau teksta. Učenicu su odmah primijenili nova znanja i glumačke vještine.

 [više]

Radovi nastali na radionici glagoljice Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 28. 2. 2011. 10:50

Petra Pajtak

Radove s radionice možete pogledati klikom na [više].

 [više]

21. veljače - Međunarodni dan materinskog jezika

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 15. 2. 2011. 22:54

Priručnici za hrvatski jezik

Materinski ili materinji jezik je termin kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem ne samo drugih jezika već i s učenjem uopće. Svjesna uloge materinskog jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kretivnosti, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskog jezika. S ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti.
Istraživanja pokazuju kako polovici od šest tisuća svjetskih jezika prijeti nestanak u idućih nekoliko naraštaja, jer polovicu svih jezika govori samo deset tisuća i manje govornika, a čak četvrtinu samo tisuću osoba. Obrazovni sustavi širom svijeta i Internet zanemaruju tisuće jezika, što ugrožava i bogatstvo ljudskog znanja.

Pročitajte Nazorove stihove o jeziku!

 

 [više]

Pripremite se za radionicu glagoljice! Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 15. 2. 2011. 22:38

Kako bi vam bilo što lakše savladali pisanje pojedinih slova glagoljice, preko vikenda proučite transliteraciju i načine pisanja. Pogledajte priloženi dokument!

 [više]

Radionica glagoljice

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 15. 2. 2011. 22:00

Želite li naučiti svoje ime pisati pismom nastalim u 9. stoljeću?

Posjetite nas u petak, 18.2.2011. poslije 8. sata!

Vaše radove izložit ćemo ispred školske knjižnice u ponedjeljak, 21.2.2011. kako bismo obilježili Međunarodni dan materinskog jezika.

 [više]

Zanimljiva predavanja

Autor: Marinela Marčetić, 14. 2. 2011. 21:57

Prepuna čitaonica

Kako smo najavili, u knjižnici smo u samo nekoliko dana imali dva vrlo različita predavanja - jedno o šišmišima, a drugo o vezi princeze Luise i Geze Matačića. Oba su predavanja izazvala veliko zanimanje naših učenika i opravdala njihova očekivanja.

Profesorica Maja Đaković  svojim je temperamentnim izlaganjem velikog ljubitelja i poznavatelja šišmiša, zaokupila svu pažnju prisutnih, iznijela niz zanimljivih podataka o ovim neobičnim životinjama, a neki slušatelji napustili su knjižnicu s puno manje straha i puno više simpatija za šišmiše.

14. veljače, na Valentinovo, zabranjena ljubav Luise i Geze privukla je uistinu velik broj slušatelja u knjižnicu. Profesorica Jasminka Štimac oduševila je prisutne obiljem materijala, dokumenata, fotografija i podataka za koje je saznala i uspjela ih prikupiti. One koji nusu prisustvovali ovoj prezentaciji pozivamo da pročitaju knjigu Dana Jacobsona Sve za ljubav .

 

 

 

 [više]

Sve za ljubav

Autor: Marinela Marčetić, 8. 2. 2011. 09:27

 

Voditeljica županijske matične službe iz Gradske knjižnice Metel Ožegović, profesorica Jasminka Štimac, s puno je znatiželje, ljubavi i dovitljivosti istraživala neobičnu životnu priču s kraja XIX. stoljeće koja se odvijala na prostorima od austro-ugarskog dvora do zagorskih brežuljaka. Svoja saznanja o vezi princeze Luise i nekadašnjeg učenika varaždinske gimnazije i konjušara bečke dvorske konjušnice Geze Matačića prezentirat će nam na Valentinovo – 14. veljače u 13,15 h (8. sat), u čitaonici naše knjižnice.

 

 [više]

Predavanje o šišmišima

Autor: Marinela Marčetić, 8. 2. 2011. 09:22

Volite li šišmiše? Možda ih se bojite?

Upoznajte ih bolje na predavanju prof. Maje Đaković, kustosice u Hrvatskom prirodoslovnom muzeu u Zagrebu!

Školska knjižnica, petak, 11.velajče 2011. u 14,10 h

 [više]

Svjetski dan vjerske slobode Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 27. 1. 2011. 08:26

Za slobodno i radosno življenje svojih uvjerenja

 

Povodom 27.siječnja, u suradnji s vjeroučiteljima i profesorima etike, proveli smo anketu među dijelom učenika od prvog do četvrtog razreda s temom vjerske slobode.

 

Članak 18. Opće deklaracije o ljudskim pravima ovako definira vjersku slobodu:

"Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno iskazuje vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem, bogoslužjem i obredima."     

U svojim odgovorima učenici su pokazali zanimanje za ovu temu i iznijeli niz zanimljivih i zrelih stavova.

Detaljnije rezultate ankete pročitajte u prilogu ili na panou ispred knjižnice.

                                                                                 

 

 [više]

Literatura za državnu maturu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 18. 1. 2011. 14:48

U školskoj čitaonici možete se pripremati za državnu maturu. Odabrana literatura čeka vas izložena u knjižnici.

 

U prilogu možeta vidjeti popis knjiga koje treba pročitati za esej iz hrvatskoga jezika.

 [više]

Novi naslovi u našoj knjižnici Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 14. 12. 2010. 10:33

U 11. i 12. mjesecu nabavili smo veliki broj naslova stručne knjige, a i naslove za slobodno čitanje  koje ste vi tražili u anketi. Ispunili smo i vašu želju za više primjeraka lektire i nabavil 384 primjerka. Navratite, prolistajte, posudite i čitajte. Praznici su pred vama! Klikom na [više] možete pročitati popise novonabavljene literature.

 [više]

Humanitarna prodaja čestitki

Autor: Marinela Marčetić, 13. 12. 2010. 23:24

Od ponedjeljka 13. prosinca do kraja tjedna, pred našom knjižnicom se prodaju božićno-novogodišnje čestitke. S puno mašte i ljubavi izradili si ih članovi knjižničarske grupe. Svi učenici i djelatnici škole pozvani su kupiti čestitke i obradovati svoje prijatelje i rodbinu na lijep i topao način koji je danas pomalo zapostavljen. Dogovoreno je kako će prihod od prodaje biti darovan jednoj učenici kako bi ona i njezina obitelj imali radosniji Božić.

Vjerujemo da smo na kraju Europske godine borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti pokazali kako se mladi rado angažiraju i ne mire sa siromaštvom.

 

 

 [više]

Prisustvovali smo lijepom predavanju

Autor: Marinela Marčetić, 7. 12. 2010. 18:54

Kako smo i najavili, 7. prosinca uživali smo u zanimljivom predavanju spisateljice, poznate esperantistice Spomenke Štimec. Profesorica Štimec jednostavnim je jezikom,  slikovito i angažirano prenosila svoje bogato iskustvo na zbližavanju kulutra i propagiranju jednakih prava svih jezika i naroda na svjetskoj pozornici kulture i povijesti. "Alat" gospođe Štimec je međunarodni jezik - esperanto, ali njezin je "zanat" otvoreno srce. Svatko je s predavanja ponio ponešto, ali svi smo naučili kako je za razumijevanje i zbližavanje među ljudima neophodna sloboda i mir, a da svemu tomu istinsku vrijednost daje ljubav.

 [više]

Zanimljivo predavanje u Gimnaziji! Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 3. 12. 2010. 08:37

 

7. prosinca 2010. u našoj Gimnaziji Spomenka Štimec, poznata esperantistica i spisateljica govorit će na temu :  Zbližavanje kultura.

Predavanje počinje u 14.10 u sobi bro 39. Dođite!

 

 [više]

Mariborski akvarij i terarij

Autor: Marinela Marčetić, 25. 11. 2010. 17:24

Kao što smo već ranije najavili, nastavljamo s događanjima kojima obilježavamo Međunarodnu godinu biološke raznovrsnosti. Ovaj puta, u petak 26. studenog ispred školske knjižnice imamo projekciju zanimljivih fotografija i osvrta na posjet Akvariju i terariju u Mariboru. Autori ovih radova su sljedeći učenici drugih razreda, profesorice Vlatke Kranjčec: Diana Kosec i Patricia -Anthea Dukanović, Adriana Mišanović, Adela Ranogajec, Dora Krebelj, Tamara Rinkovec i Filip Hrenić, Lara Košak, I. Novko i J. Lukavečki, Jana Krobot,  te Jasmina Isaković

 [više]

Posjet INTERLIBERU

Autor: Marinela Marčetić, 14. 11. 2010. 18:09

12. listopada posjetile smo Interliber - najveći hrvatski sajam knjiga. U moru knjiga i rijeci ljudi dale smo si zadatak pronaći što više ( po što povoljnijim cijenama) literature koju trebaju naši korisnici. Moramo priznati kako je ovo jedan od najljepših zadataka svakom knjižničaru.cheeky Unatoč gužvi i nepreglednom šarenilu, vjerujemo kako smo uspješno obavile ovaj zadatak, pa dođite, pogledajte što je novo u knjižnici! 

Osim razgledavanja izloženih knjiga, prisustvovale smo i nekim drugim događanjima, od kojih ćemo izdvojiti dva. Prvo, to je susrt s književnicom Ivanom Simić Bodrožić, kojoj je za  knjigu Hotel Zagorje ( koju smo nabavile i za našu knjižnicu!) uručena nagrada "Kočićevo pero".  Nešto ranije čule smo ime Ivane Simić Bodrožić i među trima nominiranima za nagradu "Kiklop". Miljenko Jergović, jedan od prezentera, izrazio je uvjerenje kako u ovoj književnici imamo veliki potencijal za hrvatsku književnost.

Drugi događaj koji bismo željele spomenuti je Okrugli stol na temu "Knjiga i drugi mediji" u organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara. Ovaj skup najviše je platio cijenu okolnostima u kojima su se odvijali svi susreti: veliki prostor, mase ljudi koje prolaze, razgovaraju, djeca koja se igraju, problemi pri projekcijama...Uz sve te tehničke, moramo priznati, bilo je još propustata. Prevelik broj sudionika, potpuno suprotni stavovi i pristupi temi, nemogućnost da brojni prisutni knjižničari kažu svoj stav. Možemo izdvojiti dva krajnja, suprotstavljena mišljenja. Dok se ljudi iz informatičke branše nadaju  kako će se pisci, izdavači i svi drugi dogovoriti i njima prepustiti prava objave sve moguće literature na elektronskim medijima, pisci i knjižničari zalažu se za zaštitu autorskih prava i prava svih učenika da u svojoj knjižnici pronađu potrebnu knjigu. Da je bilo vremena pokazalo bi se kako ovi stavovi i nisu tako oprečni, ali vremena nije bilo, pa je Zvonimir Balog zabrinut napustio skup...

Vi, pak, bez brige dođite u knjižnicu! Nabavile smo puno toga!

                                                                                                                                  Vaše knjižničarke.

 [više]

Philip Larkin u prijevodu Dražena Dragovića zatvorio Mjesec knjige

Autor: Marinela Marčetić, 14. 11. 2010. 17:42

Mjesec hrvatske knjige obilovao je događanjima i u Gradskoj knjižnici Metel Ožegović. Niz raznovrsnih zbivanja zaokružen je 11. studenog predstavljanjem prvog hrvatskog prijevoda možda najvećeg britanskog pjesnika prošlog stoljeća Philipa Arthura Larkina. Profesor Dražen Dragović odabrao je i preveo pjesme,  te priredio  ovo dvojezično izdanje. Profesorica Tatjana Ruža, koja je radila lekturu i korekturu, upoznala je prisutne pobliže sa značajem poezije ovoga pjesnika, a Robertino Bartolec, u ime nakladnika, varaždinskog Modernista, približio  je proces nastajanja ove zbirke, te značaj prijevoda  profesora Dragovića. Posebno dojmljiva bila je interpretacija Dragovićevih prijevoda  u nadahnutoj izvedbi glumca Stojana Matavulja. Kada se tomu doda snimka autorove, Larkinove, izvedbe triju pjesama i jedna pjesma koju je na engleskom jeziku prezentirao prevoditelj - ova je večer bila kompletan doživljaj. Želite li  taj doživljaj produžiti ili ponoviti posudite Poeziju napuštanja Philipa Larkina u našoj knjižnici, a za skoru godišnjicu njegove smrti pripremamo i prigodnu izložbu.

 [više]

Rezultati ankete o čitanju

Autor: Marinela Marčetić, 8. 11. 2010. 08:21

Naša knjižnica

Povodom Mjeseca hrvatske knjige među svim učenicima škole proveli smo anketu kako bismo saznali što naši učenici čitaju, što ih na čitanje potiče, kako najčešće biraju i nabavljaju knjigu, te koliko su zadovoljni radom Školske knjižnice.

Razultati ankete obradovali su nas i pokazali nam da većina učenika uživa u čitanju, smatra to mogućnošću da nauči nešto novo, obogati svoj jezični izričaj i pogled na svijet. Primjećuje se da učenici  lektiru, ponekad, doživljavaju samo kao  obvezu. Međutim, možemo reći da se najveći broj pročitanih knjiga odnosi baš na lektirne naslove, a tek na slijedećem su mjestu knjige za slobodno čitanje. Također možemo reći kako je očito da čitanje lektire i dalje ispunjava svoju ulogu: upućuje na biranje kvalitetnijih i  za obrazovanje značajnijih naslova no što bi to učenici sami izabrali kada bi bili potpuno prepušteni  slobodnom izboru. Tada, najčešće, čitaju laganiju literaturu.

Velika većina anketiranih učenika zadovoljna je radom školske knjižnice. Zahvaljujemo se na svim lijepim riječima, ali i na kritikama, pa već pokušavamo učiniti ono što možemo i ispuniti opravdane zahtjeve. Nabavili smo još desetak stolaca, radimo na popunjavanju periodike, krećemo u nabavku dodatnih primjeraka lektirnih naslova (što je uvijek u planu, ali nije uvijek moguće), nastojat ćemo nabaviti nešto naslova za slobodno čitanje, ali upućujemo korisnike i na temeljitiju pretragu, pomoć knjižničarki i korištenje internet pretraživača jer se veliki broj naslova koji se traže već nalaze u knjižnici.

Detaljniju analizu ankete možete pogledati u knjižnici.

Zahvaljujemo se svim učenicima koji su sudjelovali u anketi, te profesorima koji su nam je pomogli provesti.

 

 [više]

Napisala je posljednju pjesmu - umrla Vesna Parun

Autor: Marinela Marčetić, 8. 11. 2010. 08:06

10.4.1922.-25.10.2010.

Danas ću napisati svoju posljednju pjesmu.

I na tu turobnu svečanost pozvat ću

ribe,

i stijene,

snove i brodolomce.                        

                        (Iz "Posljendnje pjesme", V. Parun)

 

 

Ovim se stihovima opraštamo od prve dive hrvatskog pjesništva. U knjižnici i oko nje izložili smo niz njezinih radova kako bismo se podsjetili na ljepotu i dubinu njezine riječi.

 [više]

Čitanje pod krošnjama

Autor: Marinela Marčetić, 8. 11. 2010. 07:36

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, sve knjižnice pozvane su organizirati manifestaciju "Čitajmo pod krošnjama" 22. listopada. U našoj smo se knjižnici odlučili priključiti toj manifestaciji čitanjem pod našom krošnjom,  koju smo izradili u prethodnoj radionicu. Organizaciju i ralizaciju uz profesorice, školske knjižničarke, odradili su članovi knjižničarske grupe. U organizaciji su nam pomogle profesorica Janić, voditeljica aktiva hrvatskoga jezika i njezine kolegice, a u tehničkom djelu, učenik Tomislav Kostanjevec i prof. Antolković, tako da smo bili dobro ozvučeni, uglazblejni i popraćeni prigodnom PowePoint prezentacijom. Tekstove, koje su sami izabrali kao svoja najdraža poglavlja u suvremenoj literaturi, čitali su deseci učenika, pa se radionca nastavila i nakon planiranog vremena u prostoru školske knjižnice - s najupornijih tridesetak sudionika. Svi smo se složili kako nam se ovakvi susreti sviđaju i kako ih treba organizirati češće, te već planiramo naredni...

 [više]

Godina biološke raznovrsnosti

Autor: Marinela Marčetić, 5. 11. 2010. 21:18

Izrada drveta

Godinu biološke raznovrsnosti u školskoj smo knjjižnici obilježili  na Dan gimnazije radionicom u kojoj je sudjelovalo dvadesetak učenika, a svoj su doprinos dali i prof. bilologije Martina Vidović sa svojim učenicima, te profesorica Dora Jovanovska i njezina foto-grupa.

Rezultat ove radionice bilo je drvo koje smo napravili u prostoru ispred knjižnice, a na koje smo objesili fotografije s motivima iz prirode. Na poleđini fotografija ispisani  su prirodom inspirirani stihovi. Uredili smo, također, nekoliko prigodnih panoa, prostor oko knjižnice ukrasili modelima kukaca i drugih životinja, te prekrasnim fotografijama i lirikom s motivima iz prirode. Kako se i očekuje od knjižnice smiley, postavljena je i izložba stručnih knjiga i časopisa s temom biološke raznovrsnosti.

U sklopu obilježavanja Godine biološke raznovrsnosti u sljedećim mjesecima organizirat će se i stručna predavanja.

 [više]

 Projekt "Ja mogu"

Prva gimnazija Varaždin provodi projekt "Ja mogu".
Više na poveznici.
QR

380.

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Pitajte naše studente
Lista linkova je prazna
Upisi 2017/2018.
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 1809066
Ovaj mjesec: 13747
Ovaj tjedan: 5770
Danas: 202
Korisni linkovi
Kalendar
« Svibanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju