preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

Vijesti iz knjižnice

Gutenbergova Biblija

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 23. 2. 2021. 09:11

Na današnji dan, 23. 2. 1455. godine, Johannes Gutenberg, izumitelj tipografije, u Mainzu je tiskao prvu knjigu, Bibliju. Gutenbergova Biblija je tisak prvog prijevoda Biblije na latinski jezik.
 
Može biti slika sljedećeg: u zatvorenom
 
 
 
Fotografija preuzeta s: https://www.vjeraidjela.com/gutenbergova-biblija-prva.../ (pristupljeno 23. veljače 2021.)0
Broj korisnika koji su vidjeli
0
Angažmani
 
Sviđa mi se
 
 
 
Komentar
 
 
Podijeli
 
 
 
 [više]

Kako najlakše doći do željene knjige

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 19. 2. 2021. 09:40

Dragi učenici i kolege, interesira li vas imamo li nešto što trebate ili želite pročitati u našoj knjižnici, možete svaki dan i u bilo koje vrijeme iz udobnosti doma otvoriti mrežnu stranicu Prva gimnazija Varaždin, zatim Knjižnica, Pretraživanje, On-line pretraživanje ili kliknuti na poveznicu https://library.foi.hr/lib/169. Pretraživati možete po autoru, naslovu, izdavaču, godini izdavanja, mjestu izdavanja, ISBN-u ili drugim poznatim vam parametrima. Kad pronađete potrebno, upišete u već poznati obrazac čija se poveznica nalazi na GC u predmetu Knjižnica. Jednostavno je, samo poželite čitati!

 [više]

Nagradni foto natječaj Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 16. 2. 2021. 08:40

Dragi učenici, pijavite se na nagradni foto natječaj u Godini čitanja! Detalji u prilogu.

 [više]

Rezultati i obrazloženja valentinovskog natječaja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 14. 2. 2021. 19:28

Dragi učenici, eto i rezultata našeg „ljubavnog“ natječaja. Razmotrivši vaše radove odlučili smo nagraditi sljedeće učenike:

  1. Hanu Botić
  2. Emu Androci
  3. Mateja Čoka i Marka Daraboša

Obrazloženja:

  1. Učenica Hana Botić jedina je poslala cjelovit, samostalni rad „Ružo prevrtljiva“ u obliku soneta.
  2. Ema Androci poslala je dva citata Dobriše Cesarića i Hvalospjev ljubavi uz opširna i zanimljiva obrazloženja.
  3. Učenici Matej Čok i Marko Daraboš dijele 3. mjesto jer su im radovi slični. Poslali su pravilno napisane citate svatko uz jednu rečenicu obrazloženja koja su jednostavna i šalju univerzalnu poruku.

Hvala na sudjelovanju svim učenicima, bilo je još lijepih i zanimljivih radova. Molimo gore navedene učenike da nam pošalju ma mail knjižnice svoje adrese kako bismo im mogli poslati poklončiće. Do nekog drugog druženja, čitamo se!

Prvonagrađeni rad je u prilogu.

 

 

 

 

 [više]

Nagradni natječaj "Blagdanska čestitka! Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 21. 12. 2020. 10:44

Čestitka iz zbirke NSK

Hvala svima koji su sudjelovali na našem malom natječaju u izradi blagdanskih čestitki! Nakon prikupljanja rodova  izabrali smo i nagrađujemo dvije čestitka. Čestitka Nine Vitez, 1 a, vesela je i obogaćena glazbom, a Matej Čok izradio je elegantnu čestitku kojoj je dodao logo škole. Pogledajte ih u prilogu!

 [više]

Likovni natječaj Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 29. 10. 2020. 14:18

Dragi kreativci, uključite se, zabavite, sudjelujte u natječaju Parka znanosti, možda vam se osmjehne nagrada. Detaljnije u priloženom dokumentu.

 [više]

Kvalitetni izvori informacija i brižno ponašanje u vrijeme pandemije Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 27. 10. 2020. 10:52

Živimo u vrijeme pandemije što zahtjeva od nas pažljivo biranje izvora informacija kako ne bismo ostali neinformirani, ali i kako ne bismo nasjeli lažnim, netočnim i nestručnim tumačenjima. Uz to izuzetno je važno i brižno ponašanje prema sebi i drugima, kako bismo sačuvali tjelesno i mentalno zdravlje. Osnovne smjernice pogledajte na priloženoj infografici.

 [više]

Razlistaj se! Mjesec knjige

Autor: Marinela Marčetić, 15. 10. 2020. 09:36

Razlistaj se! moto je ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenog). Posvećen je planetu Zemlji, a u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje, U ljepotama Zemlje uživamo i čitajući mnogobrojne posvećene im misli i stihove naših pisaca, pjesnika. Za naše smo učenike tim povodom organizirali i malu nagradnu igru, a pozvali smo ih i da se jednominutnim video uratkom uključe u akciju Maratonsko čitanja naglas u organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva.

 [više]

Naš Mali višejezični rječnik uz Europski dan jezika Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 28. 9. 2020. 07:41

Europski dan jezika
Europski dan jezika svake godine obilježavamo radionicama izrade višejezičnog rječnika u knjižnici. Ove smo godine to učinili na daljinu. Učenici 2.b, c, i h razreda prevodili su termine iz psihologije na latinski jezik s profesoricom Martinom Gazdek. Na njemački jezik prevodili su učenici 3. b, c i d razreda s profesorom Daliborom Vidovićem, a profesor Ivica Cikač, dr. sc. motivirao je i učenike 3.d za prijevod na engleski i učenike 3. h za prijevod na španjolski jezik.E- rječnik je u prilogu, a ispred knjižnice možete pogledati pano,
Ovaj je mali rječnik skromni doprinos zaljubljenika u jezike naše škole jačanju svijesti o važnosti učenja jezika.
 [više]

Sajam školovanja u inozemstvu, online

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 21. 9. 2020. 11:19

 

BHV Education 26. rujna 2020., organizira prvi online sajam školovanja u inozemstvu na kojem će biti prisutni fakulteti iz Nizozemske, Danske i Italije.

Na online Danima mobilnosti i edukacije imati ćete priliku sudjelovati u zanimljivim panelima na temu studiranja u Nizozemskoj, Danskoj i Italiji koja će voditi predstavnici gostujućih sveučilišta i škola, studenti i polaznici programa, njihovi roditelji i BHV savjetnice.

Pored toga, učenici, studenti i roditelji će imati priliku osobno razgovarati sa svakim predstavnikom fakulteta. Prijavite se na: https://bhvedu.com/.../dani-mobilnosti-i-edukacije-10.../

Preuzeto s BHV Education.


 
 [više]

Dragi učenici i kolege! Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 6. 9. 2020. 18:12

Veselimo se svim našim novim susretima u knjižnici, naravno, u novim okolnostima. Važno je da svi ostanemo zdravi i da poštujući nova pravila rada knjižnice ostvarimo obostrano dobru suradnju. Kako biste naručili knjige, molimo da na vrijeme ispunite obrazac za učenike na poveznici:
U sadržaju [više] možete vidjeti Raspored dolazaka u knjižnicu, a u prilogu Pravila za rad knjižnice u vrijeme pandemije Covid 19.
Od sutra čitamo na najjače! 🙂
 [više]

Obavijest učenicima koji su rezervirali knjige

Autor: Marinela Marčetić, 8. 7. 2020. 13:43

Dragi učenici, neki od naslova koje ste rezervirali su nedostupni jer su svi primjerci u posudbi ili ih naša knjižnica ne posjeduje (što možete provjeriti pretraživanjem online kataloga). To su: Reynolds, Jeson, Duh; King, Stephen, Ono;  Avallone, Silvia, Čelična mladost; Fielding, Joy, Na rubu ludila; Rowling,J. K. ; Harry Potter : darovi smrti; Arnold, David, Moskoitoland: Zemlja komaraca; Rosnay, Tatiana de; Sarin ključ; 

Osim navedenih, nažalost, moramo obavijestiti  Ivu, Anu i Vanju koje su željele čitati Ubiti pticu rugalicu, kako trenutno nemamo više primjeraka te knjige.

Žao nam je što nismo u mogućnosti ispuniti sve vaše želje i nadamo se kako ćete željene naslove ipak jednom pročitati.

 [više]

eLektira

Autor: Marinela Marčetić, 23. 3. 2020. 10:20

Dragi učenici, vrijedni ste u svojim virtualnim učionicam. Želimo vam puno dobrog raspoloženja i mira.
Ukoliko niste nabavili lektiru u tiskanom obliku, podjsećamo kako svojim AAI@Edu.HR elektroničkim identitetom možete pristupiti (na legalan način, poštujući autorska prava) lektiri u elektronskom obliku na ovoj adresi: https://lektire.skole.hr/naslovna/pristup-sadrzaju

 [više]

Mobilnost u Španjolskoj

Autor: Marinela Marčetić, 7. 11. 2019. 08:55

U četvrtak, 8. studenoga, u knjižnici možete saznati sve o mobilnosti u Španjolskoj u projektu Erasmus+ "Amazing race". Prezentaciju u 14:10 sati održat će profesori i učenici, sudionici projekta. 

 [više]

Biramo naj kravatu za Dan kravate

Autor: Marinela Marčetić, 16. 10. 2019. 11:55

 Foto:    http://www.radiodux.me/vijesti/vijesti/svjetski-dan-kravate

I ove godina biramo najljepšu kravatu. U petaka, 18. listopada,  upotpunite svoju odjevnu kombinaciju kravatom, fotografirajte se i pošaljite nam fotografiju na knjiznica@gimnazija-varazdin.skole.hr. Najljepše ćemo simbolično nagraditi i objaviti na facebook stranici knjižnice.

Hrvatski sabor iskazao je kravati, koja se kao izvorni hrvatski proizvod raširila Europom u XVII st., posebnu počast, proglasivši godine 2008., 18. listopada Danom kravate. Od tada se taj dan svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta.               

 [više]

Dekica za snove

Autor: Marinela Marčetić, 27. 5. 2019. 10:37

U petak, 24. svibnja, naši učenici iz 1.c:  Jan Špiclin, Elena Huzjak, Valentina Kranjec, Neva Bartolec, Franka Šegović, Marta Ivanek, Laura Rodano, Veronika Meštrić , te Eva Makovec, 1.g,  Lucija Uskoković i Hana Pahić iz 2.d, Tea Kranjec, 2.e i Fran Golub, 3.a i Petra Kudelić, 3.h čitali su malim prijateljima iz dječjeg vrtića Kozarčeva i učenicima prvih i drugih razreda jedne osnovne škole na zelenim površinama i pod krošnjama.  Sudjelovali smo, naime,  u lijepoj akciji „Dekica za snove“  koju već nekoliko godina provodi udruga „Smiješak za sve“ . Na taj način naša se knjižnica uključila u projekt „Hrvatska volontira“  i nastavila projekt „Tulum s(l)va“ koji provodimo već više godina. Akciju su pohvalile odgajiteljice i učitelji s kojima smo surađivali, mediji, udruga „Smiješak za sve“, ali najviše su oduševljeni bili sami sudionici, kako naši učenici čitači, tako i mali slušači, pa se svi nadamo i pripremamo za nove susrete i suradnju. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i odvojili svoje vrijeme kako bi obogatili sebe i druge.

 [više]

Obilježavanje Dana Europe

Autor: Marinela Marčetić, 8. 5. 2019. 13:44

//www.google.com/search?q=europska+unija+izbori&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj0y6yW7oviAhXC

Europski izbori: što su i zašto izići, sve o Europskoj uniji i sve što vas o ovome zanima možete saznati na interaktvinoj prezentaciju uz video uradak i kviz koje u prostoru školske knjižnice pripremaju učenici s prof. Ivanom Žnidarić Kajić. Dođite u četvrtak u 13:20 sati. Predviđeno trajanje: 50 min.

 [više]

Kae is OK

Autor: Marinela Marčetić, 15. 4. 2019. 07:56

Foto: https://mojtv.hr/emisije/23215/sto-je-sto.aspx

Danas, 15. travnja u 14.10 h dođite na zanimljivo predavanje s radionicom  „Kaej is OK“.! Gošće su nam dr.sc. Bojana Schubert ( nekadašnja učenica naše škole ) i dr.sc. Marina Marinković  iz Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU iz Zagreba. Upoznat će nas sa suvremenim i povijesnim kajkavskim govorima, a sudionici će imati prigodu odgonetavati značenja nekih kajkavskih riječi.

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 PGV ljetopis 2021.

Online izdanje

ARHIVA: PGV ljetopis 2020.

Tehničke preporuke: za čitanje kliknite na naslovnicu. Pregled se preporuča u Chrome, Mozilla Firefox preglednicima i s normalnom veličinom fonta podešenom na mobilnim uređajima.

PGV Nastava na daljinu
Politika privatnosti PGV

 

 
 
QR

380.

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 2499387
Ovaj mjesec: 51042
Ovaj tjedan: 3299
Danas: 1104
Korisni linkovi
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju