preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

Ravnateljica

 

Poštovani čitatelju,

dozvolite mi da predstavim barem dio naših najvažnijih aktivnosti i projekata koje smo, uz redovnu nastavu, proveli protekle školske godine, kako bih na taj način predstavila i našu školu.

 

Prvu gimnaziju polazilo je ukupno 786 učenika u 34 razredna odjela. Ove godine postotak prolaznosti škole nakon završetka nastave iznosi 98,19% s uspjehom od 4,34. Ukupni broj izostanaka smanjio se za 4,04 %, no zbog istovremenog smanjenja broja učenika (drukčijeg planiranja upisnih kvota za cijelu županiju), po učeniku je zabilježen rast od 2,56%. Međutim, ukupan broj neopravdanih izostanaka je za 61,56 % manji nego lani.

U ljetnom roku školske godine 2016./2017. u Prvoj gimnaziji Varaždin provedeni su ispiti državne mature za gotovo sve predmete, a tih je ispita bilo 20. Ispitima je pristupilo 225 maturanata. Konačni rezultati ispita objavljeni 17. srpnja bili su iznadprosječni, a svakako treba istaknuti da je velik broj učenika naše škole na provedenim ispitima državne mature ispite riješio s više od 80 % pa su tako maturanti Prve gimnazije i ove godine nastavili s odličnim rezultatima na ispitima državne mature, kako onim obveznim, tako i izbornim. Uz izvrsne rezultate zauzeli su i mnoga prva mjesta na rang ljestvicama fakulteta, kao i izravne upise. Za ovu godinu vrijedi istaknuti Karla Rajkovića, učenika 4.e razreda koji je na Engleskom jeziku A ostvario 100% riješenosti testa, te Ivana Avirovića, učenika 4.g razreda koji je na Matematici A ostvario također 100% riješenosti testa.

Početkom srpnja (5. srpnja 2017.) objavljeni su i rezultati ispita programa međunarodne mature (IBDP), jednakovrijedni rezultatima državne mature. Učenici su postigli izvrstan uspjeh. Prosjek ocjena mature je odličan (34 boda). Troje učenika postiglo je uspjeh od 40 bodova, a posebno se ističe Ema Sabljak koja je postigla 44 boda (od 45 uopće mogućih). To je najbolji uspjeh u našoj školi do sada.

Uspjesi na natjecanjima iz svih područja pokazuju izvrstan rad, sposobnost i motiviranost nastavnika i učenika, a naročito je važno istaknuti da su učenici osvojili visoka mjesta na državnim natjecanjima u mnogim predmetnim područjima. Tijekom školske godine 2016./2017. na školskoj razini natjecanja sudjelovalo je više od polovice učenika/ica škole. Na županijskim je natjecanjima sudjelovalo više od 300 natjecatelja koji su osvojili 42 prva mjesta (od čega 5 prvih mjesta ekipno u sportu, jedno prvo mjesto na međužupanijskoj razini – vjeronaučna ekipa i jedno prvo mjesto na Lidranu).

Na državnim je natjecanjima sudjelovalo 37 učenika u 11 područja, te tri sportske ekipe (stolni tenis, odbojka, i atletika). Čestitke zaslužuju svi učenici i mentori, a najviše treba istaknuti učenike koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima: Josip Kelava, učenik 4.g razreda – 1. mjesto na Državnom natjecanju iz Logike, Ilija Srpak, učenik 3. f razreda – 1. mjesto na Državnom natjecanju iz Kemije i 1. mjesto na Državnom natjecanju iz Astronomije, Marko Srpak, učenik 1.g razreda – 1. mjesto na Državnom natjecanju iz Fizike. Uz natjecanja iz općeobrazovnih predmeta moramo naglasiti da su naši učenici osvajali i prva, druga i treća mjesta ili prve nagrade na mnogobrojnim nacionalnim natječajima svih područja, od poezije do poduzetništva, na Festivalu matematike u Varaždinu i Puli, Klokanu bez granica, što je sve evidentirano na web i Facebook te Twitter stranici škole i dokazuje njihovu širinu interesa, znanja, vještina, kreativnosti, ali i kvalitetu rada njihovih profesora.

Naši učenici ostvarili su izuzetno zapažene rezultate i na međunarodnim natjecanjima. Bili su članovi šest reprezentacija Republike Hrvatske. Andrea Križanić osvojila je brončanu medalju na Prirodoslovnoj olimpijadi mladih u Indoneziji, Josip Kelava srebrnu medalju na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi u Sloveniji, te srebrnu medalju na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Iranu, Ilija Srpak brončanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike u Indiji i srebrnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz kemije na Tajlandu, Aleksandra Saša Božović brončanu medalju na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Litvi.

Dva tima učenika ponovno su temeljem kvalifikacijskih kola bila pozvana na finale ACSL natjecanja u Newbury Park, SAD. Marko Srpak osvojio je 1. mjesto u individualnoj konkurenciji.

Prva gimnazija Varaždin dodijelila je zahvalnice za promicanje ugleda škole učenicima s najboljim rezultatima na natjecanjima i natječajima, a Županova priznanja i zahvalnice najboljim učenicima i njihovim mentorima, sudionicima županijskih / međužupanijskih i državnih natjecanja, susreta i smotri u školskoj godini 2016/2017., primili su naši učenici za čak 39 ostvarenih rezultata u pojedinačnoj konkurenciji, jedan Lidrano, 5 sportskih ekipa i vjeronaučna ekipa te 29 njihovih mentora, što je sveukupno i više nego dvostruko najbolji rezultat u Varaždinskoj županiji.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje i ove su godine organizirali dodjelu Oskara znanja najuspješnijim učenicima na natjecanjima (državnim prvacima i međunarodnim prvacima). Oskar znanja ove su godine primili naši učenici Ilija Srpak, Josip Kelava, Marko Srpak i Andrea Križanić, s time da je Marko osvojio dva Oskara, a Ilija čak četiri. Oskare znanja dobilo je i pet njihovih mentora.

Rotary club Varaždin nagradio je izvrsne učenike Varaždinske županije za postignuća u kalendarskoj 2016. godini, te se među njima i ove godine našlo deset učenika naše škole: Matea Briševac, Bruno Golik, Josip Kelava, Marin Kišić, Fran Klarić, Matea Križanić, Anabela Ljubić, Barbara Mikašek, Rea Novak i Ilija Srpak.

Naša škola bila je domaćin sljedećih 8 županijskih natjecanja: Latinski jezik, Francuski jezik, Hrvatski jezik, Informatika, Logika i Filozofija, Engleski jezik, Biologija i Lidrano.

Učenici su najviše poticani na interaktivnost i kreativnost u izvannastavnim aktivnostima, dodatnoj nastavi za napredne učenike iz Matematike, Fizike, Kemije i Biologije, dok je za učenike kojima je trebala pomoć u svladavanju gradiva iz istih predmeta organizirana dopunska nastava, sukladno cilju postavljenom nakon provođenja ankete o zastupljenosti privatnih instrukcija učenika iz 2012. godine te smanjenju potrebe za istima. Svoje izuzetne jezične sposobnosti iz Njemačkog jezika učenici su mogli iskazati na ispitu za Njemačku jezičnu diplomu DSD I i DSD II. Također, jezične sposobnosti iz Francuskog jezika učenici mogu dokazati stjecanjem francuske jezične diplome DELF.

U našoj je školi sjedište Centra izvrsnosti iz informatike, te Centra izvrsnosti iz biologije. Škola je također testni centar za stjecanje ECDL diplome i vježbaonica za studente Fakulteta organizacije i informatike, kao i testni centar za polaganje ispita za stjecanje austrijske jezične diplome (ÖSD), u ovom trenutku jedini u Republici Hrvatskoj.

Kvalitetni rad profesora i rezultati učenika prepoznati su na županijskoj i državnoj razini, dijelom i na međunarodnoj, te pridonijeli ugledu škole. Predsjednica Republike Hrvatske posjetila je tako našu školu u prosincu 2016. godine, a zbog svog napora u promicanju STEM obrazovanja, učenici i profesori škole pozvani su na Dan otvorenih vrata sa STEM tematikom u Ured Presjednice Republike u travnju 2017.

U kalendaru događanja u šk.god. 2016./2017., koji se nalazi u ljetopisu Škole mogu se naći podaci o nizu bogatih  susreta, predavanja, aktivnosti, posjeta, prezentacija itd. koje su se događale u školi tijekom godine, a u kojima su sudjelovali ne samo učenici i profesori naše škole, već i drugih škola, kao i stručnjaci te građani izvan škole. Učenici su, u različitom broju i s različitim vremenom trajanja ovisno o prirodi projekta, sudjelovali tijekom školske godine i u brojnim drugim aktivnostima. Realizirana je i jednodnevna terenska nastava za sve učenike škole, s odredištima u inozemstvu, na koju su išli učenici isključivo dobrovoljno te na terenu rješavali zadatke koje su im pripremili profesori, kao i višednevne školske ekskurzije učenika 3. razreda početkom srpnja i krajem kolovoza 2017. Posebno je bogat bio program obilježavanja 380. godišnjice škole koji je okupio mnogo učenika, profesora, ali i gostiju te koji se odvijao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja uz pomoć mnogih sponzora i donatora.

Nastavnici naše škole stručno su se usavršavali na 81 stručnom skupu. Osim u organizaciji AZOO, nastavnici su sudjelovali na ŽSV,  te na nizu seminara, predavanja i radionica koji nisu bili u organizaciji AZOO, ali i na usavršavanjima u sklopu Erasmus+ ili drugih projekata. Posebno su aktivni bili na edukacijama u sklopu projekta e-Škole u kojem smo među prvih 20 škola u Republici Hrvatskoj krenuli s realizacijom: opremanje i edukacije. Održano je tako ukupno 12 edukacija (9 radionica, 3 webinara i 2 masovna online tečaja). Gotovo su sve planirane edukacije bile obvezne za nastavnike STEM područja dok su svi ostali nastavnici sudjelovali u prosjeku na 3 do 5 edukacija. Edukacije su se bavile sljedećim temama: e-učitelj, korištenje alata za izradu digitalnih obrazovnih sadržaja, korištenje e-dnevnika, Office 365, osnove korištenja tableta i hibridnih računala, primjena interaktivnih mjernih uređaja u nastavi, primjena scenarija učenja, digitalnih alata i obrazovnih trendova, korištenja opreme u interaktivnoj učionici, videokonferencije u nastavi. Webinari su imali teme: sigurnost na Internetu, intelektualno vlasništvo na Internetu i e-Matica. MOOC višetjedni online tečajevi odnosili su se na Moodle platformu i inovativne nastavnike u primjeni obrazovnih trendova i digitalnih alata. Provedena je i vanjska evaluacija digitalne zrelosti škole, te je Prva gimnazija Varaždin među rijetkim školama u Republici Hrvatskoj procijenjena kao digitalno osposobljena škola (razina 3). Cilj je kroz projekt e-Škole postići minimalno jednu razinu više, prema digitalno naprednoj školi budući da imamo prostorne, materijalne, tehnološke i kadrovske uvjete.

Provodili smo paralelno čak četiri Erasmus+ projekta, od kojih su dva završila. No, ne bojte se, imamo već jedan novi. Završen je i projekt „Osnaživanje gimnazijskog obrazovanja provedbom kurikularne reforme STEM i ICT područja“ vrijedan preko milijun kuna financiran 100% sredstvima Europskog socijalnog fonda. Tijekom trajanja projekta naših je deset nastavnika razvilo sedam STEM kurikuluma namijenjenih učenicima 3. i 4. razreda koji žele upisati neki od fakulteta STEM područja ili jednostavno naučiti više o statistici koja se koristi u svim znanstvenim područjima, odnosno financijski se opismeniti. To su: Statistika, Financijska matematika, Fizika i IT, Praktikum kemije, Praktikum mikrobiologije, Uvod u digitalnu logiku i Osnove teorije računarstva.

Naša je škola imala 7 voditelja županijskih i međužupanijskih stručnih aktiva - Hrvatski jezik (Tatjana Ruža), Filozofija (Ćiril Čoh), Informatika (Vesna Novosel - Martinić), Geografija (Dragica Marčec), Sociologija (Ivana Žnidarić Kajić), Engleski jezik (Ivan Lajnvaš), Latinski jezik (Rajko Guščić). Praćen je cjelokupni profesionalni razvoj nastavnika prema planu profesionalnog razvoja.

Kao i uvijek, sve su naše aktivnosti bile usmjerene podizanju kvalitete škole, dokumentirane su našim ljetopisom, a Godišnjim planom i programom rada škole i Kurikulumom škole predvidjeli smo i ove godine mnoštvo novina o čijem ćemo uspjehu, nadam se, moći govoriti za godinu dana.

Svim kolegama zahvaljujem na predanom radu, na želji za napretkom, na tome što su kreativni, na hrabrosti upustiti se u novo. Svaki njihov iskorak u novo dodatna je vrijednost za naše učenike, najbolje učenike ovog područja. Direktno smo odgovorni za oblikovanje njihovih mladih života, htijenja i sposobnosti, za prepoznavanje i usmjeravanje talenata. Iako to ne znači da ih mazimo, da im podilazimo, kao svaki dobar roditelj, uvijek ćemo im pomagati ali od njih i tražiti, razvijati radne navike. To je temelj kvalitetnog odgoja za život i tako će naši mladi biti spremniji za daljnje obrazovanje. Trebamo ih naučiti da se samo radom nešto može postići, izokrenutim društvenim vrijednostima usprkos. Tako ćemo polako mijenjati i cijelo društvo. Rad, znanje, poštenje su temeljne ljudske vrijednosti koje će uvijek biti na cijeni. Neka nas ne obeshrabri što nam se možda čini da već godinama to nije nit vodilja društva u kojem djelujemo. Prosvjeta nije uzalud tako nazvana. Uz odgovornost prema mladima, naša je odgovornost prosvjetljivati članove društva. Biti uporni u tome. Vjerujem da u tome uspijevamo, a svaki, pa i najmanji korak u pozitivnom smjeru je jako, jako velik i važan. 

Funkciju škole ne promatram samo kroz određeni broj nastavnih sati tijekom kojih nam je obveza realizirati nastavne planove i programe. Jednako tako, učenje ne doživljavam kao vremenski ograničen proces koji se nužno događa samo u učionici. Naša je uloga puno veća i ozbiljnija, a naše djelovanje prostorno i vremenski bezgranično.

 

Janja Banić, dipl.inf.

ravnateljica

 


Projekt "Ja mogu"

Prva gimnazija Varaždin provodi projekt "Ja mogu".
Više na poveznici.
QR

380.

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Pitajte naše studente
Lista linkova je prazna
Upisi 2017/2018.
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 1654179
Ovaj mjesec: 4535
Ovaj tjedan: 1721
Danas: 218
Korisni linkovi
Kalendar
« Kolovoz 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju