preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

vijesti

Materijali kreirani u sklopu projekta

Autor: Anamarija Melnjak, 18. 9. 2017. 20:12

Materijale kreirane u sklopu projekta možete naći na ovoj poveznici.

 [više]

Ornitološki kamp Učka 2017

Autor: Anamarija Melnjak, 28. 8. 2017. 14:09

Učenice Zrinka Grula i Stela Radek su od 24. do 27. kolovoza 2017. u pratnji profesorica Anamarije Melnjak i Martine Vidović sudjelovale u ornitološkom kampu u Parku prirode Učka koje provodi udruga BIOM u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka. O Stelinom doživljaju možete pročitati na sljedećem linku.

 [više]

Lokaliteti na kojima su zabilježena gnijezda lastavice, piljka i bijele rode

Autor: Anamarija Melnjak, 17. 6. 2017. 11:14

Krajem 2015. i u proljeće 2016. učenici naše škole samostalno su popisivali gnijezda lastavica, piljaka i bijelih roda na području SZ Hrvatske. U akciji su sudjelovali: Sara Bedeniković, Nikolika Bistrović, Lorena Brašnić, Sara Friščić, Monika Hadrović, Tara Majstorović, Ana Marija Mašić, Dalia OluićMarta Papec, Katarina Plantak, Dea Radek, Ema Sabljak, Ema Šantek-Zubac, Sonja Tomiek, Lorena Vidović i Ana Vlahović. Njihovi vrijedni nalazi pretočeni su u karte koje je izradila Mihaela Maček.

Zima 2015.

Proljeće 2016.

 [više]

Zadnja mobilnost u Latviji

Autor: Anamarija Melnjak, 15. 5. 2017. 19:11

U razdoblju od 7. do 13. svibnja 2017. održana je četvrta, a ujedno i posljednja, kratkoročna razmjena skupine učenika u sklopu Erasmus+ projekta On the wings of Europe. Domaćin mobilnosti bila je škola Mālpils novada vidusskola iz Latvije koja je ugostila učenike i profesore iz Češke, Litve, Španjolske i Hrvatske. Našu su školu predstavljale učenice Sara Friščić i Ana Vlahović te profesor Rajko Guščić. Učenici su se već prvog dana zbližili kroz različite igre, prezentacije i radionice na kojima su sudjelovali. Tijekom ovih tjedan dana posjećeni su Nacionalni parka Gauja, poučna staza uz rijeku Mergupe, Park prirode Engure te sama obala Baltičkog mora na kojima su promatrane ptice. Ova je mobilnost bila specifična po tome što su gostujući profesori i učenici morali održati sat iz predmeta kojeg predaju, a tema je morala biti povezna s pticama. Osim toga, učenice su osmislile aktivnosti za djecu u obližnjem vrtiću. Naši su predstavnici u svim aspektima odradili vrhunski posao. Zadnji je dan proveden u Rigi gdje su, osim promatranja ptica u prekrasnom parku, uočeni i mnogi simboli ptica na arhitekturi tog grada.

U isto je vrijeme u Latviji održan drugi transnacionalni projektni sastanak na kojem je sudjelovala profesorica Anamarija Melnjak. Predstavnici svih država prezentirali su projektne rezultate i izrađene materijale, usporedili lokalne aktivnosti koje su održane u sklopu projekta te dogovarali završne korake u posljednim mjesecima provedbe projekta.

 [više]

Kratkoročna razmjena učenika u našoj školi

Autor: Anamarija Melnjak, 8. 4. 2017. 15:50

Nakon mjeseci planiranja, organiziranja i sastajanja, 2. travnja 2017. započela je nova mobilnost Erasmus+ projekta On the Wings of Europe“, ovog puta u Hrvatskoj. U nedjelju smo pokupili svjetske putnike iz Španjolske, Češke, Litve i Latvije na aerodromu u Zagrebu kako bi druženje te stjecanje novih znanja i iskustava moglo započeti. Prvi je dan proveden na sunčanom Trakošćanu gdje su svi sudionici imali prilike međusobno se upoznati, ali i obnoviti neka stara prijateljstva. Led je probijen igrama u kojima su učenici morali zajedničkim snagama riješiti određene logičke probleme ili se pak timski utrkivati zavezanih nogu. No, to je bio tek uvod u tjedan prepun aktivnosti, dobre volje, marljivog rada, a povrh svega toga, odlične zabave. Detaljnije o mobilnosti i aktivnostima pročitajte na web stranici projekta i na facebook stranici.

 [više]

Obilježavanje Dana lastavica

Autor: Anamarija Melnjak, 20. 3. 2017. 18:03

Uz Dan lastavica (19. ožujak) i prvi dan proljeća sudionici projekta “On the wings of Europe” razgovarali su o simboličnom značenju ptice, osobito u poeziji hrvatskih autora. Radionicu je vodila Marinela Marčetić.

 [više]

Radionica crtanja i slikanja ptica

Autor: Anamarija Melnjak, 11. 3. 2017. 13:21

10. ožujka 2017. je održana radionica crtanja i slikanja na kojoj su sudjelovali učenici iz različitih razreda:  Ihssan Amaneh, Fabijan Blaži, Lorena Brezovec, Fran Golub, Zrinka Grula, Lara HrastićLaura Levanić, Martina Matejak, Maja Migles, Angela Mišak, Izabela Pascuttini, Lara Pavličević, Ada-Nela Peharda, Klementina Plantak, Stela Radek, Sven Sekovanić, Ana Straga i Tino Žuvić. Njihovim ćemo uradcima započeti mobilnost u Hrvatskoj i zaželjeti dobrodošlicu našim partnerima. Radionicu su vodili profesori Marijana Tomašić Hirš i Rajko Guščić.

 [više]

Zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa 2017.

Autor: Anamarija Melnjak, 27. 1. 2017. 13:07

Drugu godinu zaredom sudjelovali smo u Zimskom prebrojavanju ptica vodenih staništa (International Waterbird Census) koje u Hrvatskoj koordiniraju udruga BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode. Malobrojna ekipa koju su činili Ema Sabljak, Ana Vlahović, Tin Rogina i Anamarija Melnjak prebrojavanje je započela u nedjeljno jutro u neobećavajućim uvjetima: magla, -15 °C i gotovo potpuno zaleđeni Motičnjak. No, kako su se uvjeti popravljali, tako je i broj uočenih ptica rastao te smo došli do 8 vrsta i 849 prebrojanih ptica, od kojih su najbrojniji bili galebovi klaukavci s preko 300 jedinki. Osim njih, prebrojane su patke (divlja, glavata i krunata), liske, ćubasti gnjurci, sive čaplje i labudovi.

Zahvaljujemo Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije na ustupljenim dalekozorima, determinacijskim ključevima i durbinu.

 [više]

EuroBirdwatch Day u Prvoj

Autor: Anamarija Melnjak, 3. 10. 2016. 10:27

Desetak entuzijasta iz Prve gimnazije Varaždin sudjelovalo je 1.10.2016. u sklopu Erasmus+ projekta “On the wings of Europe” u obilježavanju događanja “Europski dani promatranja ptica” čiji je nacionalni koordinator ove godine udruga BIOM. Promatranje se održalo na akumulaciji HE Varaždin, a od 14 zabilježenih vrsta najbrojnije su bile sive čaplje, riječni galebovi i galebovi klaukavci.

 [više]

Druga mobilnost učenika u Litvi Vijest ima dokument u privitku

Autor: Anamarija Melnjak, 25. 9. 2016. 12:59

Učenice Ana Marija Mašić, Ema Sabljak, Sonja Tomiek i Lorena Vidović sudjelovale su u drugoj kratkoročnoj razmjeni učenika u sklopu Erasmus+ projekta "On the wings of Europe" u Litvi od 17. do 23. rujna 2016. u pratnji profesora Krunoslava Rukelja i Anamarija Melnjak.Više o kratkoročnoj razmjeni možete pročitati na web stranici projekta.

 [više]

Monitoring lastavica i piljaka

Autor: Anamarija Melnjak, 29. 5. 2016. 18:08

U subotu, 28.5., s početkom u 9 sati, učenice Prve gimnazije Varaždin Sara Bedeniković, Ana Marija Mašić, Dalia Oluić, Marta Papec, Katarina Plantak, Ema Sabljak, Sonja Tomiek i Lorena Vidović sudjelovale su u programu monitoringa lastavica (Hirundo rustica) i piljaka (Delichon urbicum) u Hrvatskoj koji provodi Državni zavod za zaštitu prirode. Cilj programa je bilo praćenje promjena u veličini populacije i području rasprostranjenosti lastavica i piljaka u Hrvatskoj. Naš zadatak bio je locirati te izbrojati aktivna i cjelovita gnijezda lastavica i piljaka na području unaprijed određenog kvadranta veličine 1×1 km (lokacija kvadrata: sjeverozapadna periferija Varaždina). Učenice su obilazile uglavnom stambene objekte i uz pomoć stanara utvrđivale stanje gnijezda lastavica i piljaka. Obilazak je trajao oko 3 i pol sata. Prikupljeni podaci će biti proslijeđeni organizatoru programa, Državnom zavodu za zaštitu prirode.

 [više]

Projekt On the wings of Europe: prva mobilnost učenika i nastavnika u Caceresu, Španjolska

Autor: Anamarija Melnjak, 28. 2. 2016. 20:04

Učenice Sara Bedeniković, Lorena Brašnić, Katarina Plantak i Dea Radek su u pratnji profesorica Martine Vidović i Anamarije Melnjak sudjelovale u prvoj mobilnosti u sklopu KA2 Erasmus+ projekta “On the wings of Europe” od 21. do 27. veljače 2016.

 [više]

Zimsko prebrojavanje ptica u sklopu projekta "On the wings of Europe" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Anamarija Melnjak, 18. 1. 2016. 20:00

U sklopu Erasmus+ projekta „On the wings of Europe“ u subotu 16. siječnja 2016. organizirano je Zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa u kojem su sudjelovale učenice Sara Bedeniković, Lorena Brašnić, Lorena Dominković, Tara Majstorović, Ana Marija Mašić, Dalia Oluić, Marta Papec, Katarina Plantak, Dea Radek, Ema Sabljak, Sonja Tomiek, Lorena Vidović i Ana Vlahović.

 [više]

"On the wings of Europe" Erasmus+ KA2 projekt

Autor: Anamarija Melnjak, 16. 1. 2016. 20:05

Erasmus+ KA2 projekt „On the wings of Europe“ dvogodišnji je projekt u kojem će sudjelovati pet škola koje dolaze iz Češke, Španjolske, Litve, Latvije i Hrvatske. Cilj projekta je proučiti migracije ptica koje dolaze na području zemalja sudionica projekta, a nastavnici će kroz projekt imati priliku koristiti inovativne metode poučavanja te multidisciplinarni pristup u radu. Tijekom dvije godine trajanja projekta održati će se dva transnacionalna projektna sastanka za nastavnike te mobilnosti za učenike u Španjolskoj, Litvi, Latviji i Hrvatskoj. Učenici Prve gimnazije Varaždin u sklopu projekta vršiti će monitoring gnijezda piljaka, lastavica i roda, sudjelovati u zimskom prebrojavanju ptica vodenih staništa, pomoću online web alata prikazati svoje nalaze, a krajnji rezultati projekta će biti online knjiga o vrstama ptica nađenih tijekom trajanja projekta te kalendar sa pticama koje su dogovorile sve škole partneri. Više o svemu na mrežnoj stranici projekta: https://prvaonthewingsofeurope.wordpress.com/

Erasmus+ KA2 project „On the Wings of Europe“ is a two year long project with participants from schools from five different countries: the Czech Republic, Spain, Litva, Latvia and Croatia.The goal of the project is to study the migration of the birds which can be found in the countries participating in the project, while the teachers leading the project will be given the opportunity to use innovative teaching methods and a multidisciplinary approach.

During the two years two transnational meetings will be held for the teachers and mobilities to Spain, Litva, Latvia and Croatia will be organized for the students. The students of Prva gimnazija Varaždin will take part in many projects: monitoring the nests of house martins, swallows and storks; winter observation and counting of birds in wetland habitats, and using Internet tools they will be able to demonstrate their findings which will take final form as an online book about the birds found throughout the duration of the project and a calendar created in collaboration by all the schools.

 [više]

 Projekt "Ja mogu"

Prva gimnazija Varaždin provodi projekt "Ja mogu".
Više na poveznici.
QR

380.

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Pitajte naše studente
Lista linkova je prazna
Upisi 2017/2018.
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 1809066
Ovaj mjesec: 13747
Ovaj tjedan: 5770
Danas: 194
Korisni linkovi
Kalendar
« Svibanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju