preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

 > Naslovnica

Posjet prvogimnazijalaca Istraživačkoj stanici Petnica

Autor: Janja Banić, 19. 4. 2018.

Prva gimnazija Varaždin, nastavila je surađivati s Istraživačkom stanicom Petnica, te su naši učenici, njih ukupno 53, imali priliku da ponovno postanu Petničani na 4 dana, u periodu od 12.4. – 15.4.2018. Učenici su bili podijeljeni u tri grupe – biologija, fizika i kemija ovisno o vlastitim interesima unutar STEM područja. Tako su se biolozi upoznali s osnovama terenskog rada gdje su naučili kako se uzorci skupljaju i pripremaju za daljnju analizu u laboratoriju. Određivali su stupanj kvalitete okolnih voda na osnovi sastava zajednice makrobeskralježnjaka, istraživali fitocenološke značajke šuma Petničkog kraja te snimali 3D snimke uzoraka biljnog polena koristeći konfokalni fluorescencijski mikroskop. Dobivene snimke bit će iskorištene na nastavi biologije, gdje će učenici uz pomoć svojih profesora korištenjem 3D printera i alata za 3D modeliranje izraditi uvećane modele pogodne za nastavu. Također, „zaronili“ su i u vode molekularne biologije, gdje su spektrofotometrijski i kromatografski utvrđivali sastav i koncentraciju pigmenata biljaka svijetla i sjene te aktivnost antioksidativnih enzima u biljkama izloženim visokim koncentracijama teških metala. Na katu iznad, kemičari su „pekli svoj zanat“. Kako bi sve prošlo u najboljem redu, prvi dan usvojili su pravila sigurnog rada u laboratoriju, nakon čega su uskočili u kute i bacili se na posao. Uz pomoć analitičkih metoda - masena spektroskopija, plinska kromatrografija, spektrofotometrija, potenciometrija, konduktometrija itd., učenici su ispitivali sastave eteričnih ulja, alkohola, tableta, gaziranih pića te metalnih novčića. Također, usvojili su i osnovne metode kojima se sintetiziraju organski i anorganski kemijski spojevi. Fizičari su vrlo brzo po svom dolasku shvatili da fizika i matematika idu zajedno ruku pod ruku, te su žurno krenuli raspisivati jednadžbe i dokaze kako bi potvrdili fizikalne pojave i fenomene. Analizirali su Newton-ov zakon hlađenja, zakone geometrijske optike te proučavali putanje nebeskih tijela – posebice zvijezda. Da ne bi sve ostalo samo na olovci i papiru, eksperimentalnim su metodama istraživali polarizaciju svjetlosti, difrakciju laserskog snopa te određivali debljinu dlake i konstantu hlađenja tijela. Učenici su za vrijeme boravka u Petnici naučili da je multidisciplinarnost neophodna ako žele biti kvalitetni znanstvenici te su krenuli upoznavati i druga znanstvena područja koja se isprepliću s njihovim matičnim. Biolozi su tako na kratko postali arheolozi, kemičari mladi i znatiželjni geolozi, a fizičari su se okrenuli nebu i zvijezdama te postali astronomi. U pratnji učenika bili su profesori Anamarija Melnjak, Dinko Meštrović, Vinka Sambolec Škerbić i Marko Šafran koji su za vrijeme boravka u Petnici sudjelovali na radionicama vezanim uz mogućnosti i načine rada s darovitom djecom. Suradnju svakako nastavljamo i sljedeće školske godine, a fotografije možete pregledati na Facebook stranici škole!

Marko Šafran, prof.
PGV ljetopis 2020.

Online izdanje

Tehničke preporuke: za čitanje kliknite na naslovnicu. Pregled se preporuča u Chrome, Mozilla Firefox preglednicima i s normalnom veličinom fonta podešenom na mobilnim uređajima.

PGV Nastava na daljinu
Politika privatnosti PGV

 

 
 
Projekt "Ja mogu"

Prva gimnazija Varaždin provodi projekt "Ja mogu".
Više na poveznici.
QR

380.

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 2047113
Ovaj mjesec: 4013
Ovaj tjedan: 848
Danas: 152
Korisni linkovi
Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju