preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

vijesti

Rad Vijeća učenika u šk. god. 2020./2021.

Autor: Željka Pačalat, 18. 6. 2021. 10:40

 

Članovi Vijeća učenika su ove školske godine u suradnji sa školskom psihologinjom uspješno sudjelovali u organizaciji školskih aktivnosti i događanja, te rješavanju raznih izazova povodom epidemije COVID-19. Nastavno na prošlu godinu, svi sastanci Vijeća učenika održani su putem online platforme Zoom. Iako komunikacija i interakcija uživo svima je nedostajala, Vijeće je međusobno surađujući ostvarilo sve zahtjeve učenika i drugih članova školske zajednice.

Na početku školske godine uveli smo nove članove u rad i plan Vijeća Učenika, te odabrali učenike-mentore koji su pomagali ovogodišnjim učenicima prvih razreda u prilagodbi na novu okolinu. U suradnji s Elektrostrojarskom školom Varaždin organizirali smo i sudjelovali u humanitarnoj akciji pod sloganom “#KROVZAPETrinju” za pomoć jednoj obitelji s područja pogođenog potresom 29. prosinca 2020. U sklopu te akcije Vijeće je organiziralo online Humanitarni kviz gdje su ekipe kao donaciju uspjele sakupiti 1614 kuna. Vijeće je također organiziralo već tradicionalan Božićni, no i Halloween kviz znanja na kojima su učenici imali mogućnost pokazati svoje znanje. Vijeće učenika ove godine je također odlučivalo o važnim mjerama i odredbama na razini škole, pa tako primjer toga je provedena anketa i odluka o zamjeni smjena prvih i trećih razreda, odnosno jutarnje i popodnevnih smjena.

Osim službenih predstavnika, imali smo i aktivne pridružene članove: Dorijan Habek (2.c), Jan Posavec (3.f), Mihael Kralj (3.IB), Jan Tesla Frčko (4.e), Marko Varga (4.g).

Vijeće učenika je i ove godine, unatoč težim okolnostima i konstantnom mijenjanju modela i načina održavanja nastave, ostalo motivirano i spremno na zajednički rad i međusobnu komunikaciju. Nadamo da sljedeće godine nastavimo istom stopom, po mogućnosti i u prirodnom okruženju. Zahvaljujem se svima koji su pokazali interes i volju za rad u Vijeću učenika, te se nadam da ćemo i sljedeće godine imati isto tako marljivu i komunikativnu atmosferu kakvu smo ove godine uspjeli ostvariti.

Marko Daraboš, 3. IB, predsjednik Vijeća učenika

 

Službeni predstavnici razreda u Vijeću učenika ove su godine bili:

Fran Rabuzin (1. a), Nika Mihin (1. b),  Lorena Benčić (1. c), Viktor Peharda (1. e),  Ivan Puklavec (1. e),  Hedi Dujmović (1.  f), Aleksandra Balentović (1. g), Damian Kolarić (1. h), Paula Sviben (2. a), Laura Vresk (2. b), Jana Kovačić (2. c), Sara Čoh (2. d), Petra Grula (2. e), Iva Stanisavljević (2. f), Mislav Putarek (2. g), Andrej Krbot(2. h), Klara Medvedec (3. a), Ema Horvatić (3. b), Jan Špiclin (3. c), Juraj Cesar (3. d), Fran Kovačić (3. e), Martin Perić (3. f), Matej Čok (3. g), Mateja Nogić (3. h), Marko Daraboš (3. IB), Eva Sajko (4. a), Magdalena Briševac (4. b), Tia Brezovec (4. c), Jana Dorić (4. d), Laura Lukačić (4. e), Miša Janković (4. f), Korina Klampfl (4. g), Marko Kralj (4. h), Alisa Pevec (4. IB).

 

Nastava na daljinu - naša iskustva, naši izazovi, naše anegdote

Ova školska godina, kao i prošla, po mnogočemu je bila posebna, a najviše se to osjećalo u provođenju nastave; na sve moguće i nemoguće načine. U ranu jesen svi smo zajedno ponovno sjeli u školske klupe, ovoga puta pod maskama. Mnogi učenici su uz smiješak i čuđenje komentirali da nikad nisu mislili da će se toliko veseliti ponovnom ulasku u školsku zgradu. Doduše, nije sve baš bilo isto kao prije, ali ubrzo su maske, dezinfekcija ruku i mjerenje temperature postali samo još jedan dio svakodnevne rutine.

Nažalost, nužan rad u dvije smjene nije odgovarao svima, i doveo je do mnogih rasprava čak i na službenim sastancima Vijeća učenika. Žustre rasprave su se također vodile i oko provođenja nastave miješanih grupa koje su veći dio godine provele potpuno online, a tek nedavno prešle na  hibridni model ili “pola-pola” kako ga nazivaju neki budući da je dio učenika online u drugoj učionici. Kao i uvijek, mišljenja su podijeljena; nekima odgovara da se cjelokupna nastava održava u školi pa im je ostatak dana slobodan, a neki smatraju da bolji raspored koji hibridni model omogućava nije vrijedan brojnih tehničkih poteškoća. Naime spajanje na Zoom sastanke preko mobitela u učionici je za mnoge bilo iskustvo “puno šumova, nespretnih položaja kamera i ponavljanja profesora unedogled”.

Slične žalbe čule su se i od mnogih učenika koji su morali pratiti nastavu online iz svojih soba dok je ostatak razreda sjedio u školskim klupama. Doduše, neki su uspjeli naći i pozitivnu stranu modela B - kraće trajanje sata jer “dok profa spoji sve kablove i dok se svi prijave pol sata već prođe i onda me ne stigne pitat”, zadovoljno je primijetio jedan učenik.

Načini ispitivanja su ove godine bili neobična mješavina starog i novog pa smo i profesori i mi upoznali čari exam.net i drugih online platformi. Ispiti uživo su također imali svoja nova pravila pa smo tako imali najrazličitije metode distribucije i sakupljanja ispita, ali kako jedna učenica kaže “i to je bolje nego složeni radovi od prošle godine”. Neki se možda s njom ne bi složili, no na kraju krajeva svi možemo zaključiti da jedva čekamo da nam se načini rada ili barem raspored ne mijenja toliko često. Varietas delectat rekli bi stari Rimljani, ali mislim da bi se svi više složili s našim starima koji kažu: “Čega je previše ni s kruhom nije dobro.”

Alisa Pevec, 4. IB, prošlogodišnja predsjednica Vijeća učenika

 

 

 [više]

Aktivnosti Vijeća učenika u školskoj godini 2019./2020.

Autor: Željka Pačalat, 4. 6. 2020. 15:38

Članovi Vijeća učenika angažirali su se u nizu aktivnosti tokom školske godine.

Početkom školske godine organizirali smo već tradicionalnu razmjenu udžbenika te uspostavili učenike-mentore, koji pomažu prvim razredima (i 3.IB razredu) kako bi se boje prilagodili novim radnim uvjetima. Tijekom školske godine oformljen je i stručni stožer Vijeća učenika koji je pomogao u sastavljanju prijedloga za strategiju razvoja škole. Također, pomogli smo povezati naše bivše učenike, sada studente, s učenicima zainteresiranima za njihove fakultete. Članovi Vijeća sudjelovali su u emisiji Perspektiva koja razmjenjuje iskustva, mišljenja i stavove mladih o temama poput nasilja, tolerancije i svakodnevnog života. Na poticaj ravnateljice raspravljali smo o mogućim promjenama organizacije rada škole zbog kurikularne reforme, te smo u raspravu uključili sve zainteresirane učenike.

Predstavnice našeg vijeća učenika, Alisa Pevec (predsjednica) i Željka Pačalat (voditeljica), sudjelovale su u rujnu na četverodnevnoj edukaciji o Dijalogu EU s mladima u Orahovici.

Od zabavnih programa u organizaciji Vijeća valja istaknuti Božićni kviz koji je ove godine nastao kao kooperacija profesora i Vijeća, to jest specijalni kviz u Kviz ligi PGV. Također, u potpunoj organizaciji Vijeća nastao je Halloveen hunt, tematska igra osmišljena po uzoru na detektivske igre. Kutije su bile postavljene za Božić i za Valentinovo kako bi prigodne poruke stigle do primatelja. Tradicionalno je održan i izbor za najbolju masku. Ovogodišnja novost je i grupa za podršku Safe Space. Na tjednim sastancima učenici su dali ili dobili podršku drugih u vezi tema iz svakodnevnog života.

Članovi Vijeća su kraj polugodišta proslavili klizanjem u starom gradu, a od ožujka  sastanci su sastanci bili premješteni na platformu Zoom.

Službeni predstavnici razreda u Vijeću učenika ove su godine bili: Mislav Koren (1. a), Laura Vresk (1. b), Dorijan Habek (1. c), Bard Krsto Plemić (1. d), Petra Grula (1. e), Iva Stanisavljević (1. f), Ozren Pevec (1. g), Anja Martinez (1. h), Klara Medvedec (2. a), Bruna Hercigonja (2. b), Jan Špiclin (2. c), Juraj Cesar (2. d), Fran Kovačić (2. e), Jan Posavec (2. f), Matej Čok (2. g), Stela Šegović (2. h), Eva Sajko (3. a), Magdalena Briševac (3. b), Tia Brezovec (3. c), Jana Dorić (3. d), Laura Lukačić (3. e), Miša Janković (3. f), Marko Varga (3. g), Marko Kralj (3. h), Alisa Pevec (3. IB), Filip Poštenik (4. a), Marko Sever (4. b), Ema Mašić (4. c), Pia Paska Jaklin (4. d), Mia Sajko (4. e), Dora Mihinjač (4. f), Martin Kelemen (4. g), Ena Novak (4. h), Stela Radek (4. IB). 

Osim službenih predstavnika svakog razreda Vijeću učenika i ove smo godine imali aktivne pridružene članove: Korina Škegro (1. a), Jana Kovačić (1. c), Martin Peršić (2. f), Jan Tesla Frčko (3. e), Korina Klampfl (3. g), Karlo Narančić (4. a) i Mirta Vučetić (4. d).

Vijeće učenika je i ove godine imalo temelj na međusobnoj komunikaciji i zajedničkom radu. Uspostavljena su nova prijateljstva koja su se iz učionica preselila u obližnje kafiće. Iza nas je jedna neobična godina koju ćemo dugo pamtiti te se veselimo idućoj!

Stela Radek, 4. IB, članica stožera Vijeća učenika

 

Nastava na daljinu - naša iskustva

 

Praznovjerje više nije tako rašireno kao što je bilo prije, no petak 13.3. će nam sigurno ostati u pamćenju kao dan velike promjene. “Škole se zatvaraju!” izvijestili su nas novinski portali još za vrijeme pauzi koje smo provodili u kafiću i mi, nesvjesni ozbiljnosti situacije i što nas čeka, smatrali smo to razlogom za slavlje. Raspravljali smo što i kako će škole dalje, ali nismo bili previše zabrinuti. Ubrzo smo shvatili koliko smo se varali, prateći brojeve i grafove koji su rasli i rasli slično kao i broj obaveza u Google Classroomu-u. Prvi dan bio je ispunjen porukama: “Ne radi mi internet, ruši se sustav, ne mogu se prijaviti...?”, ali nakon nekog vremena uspjeli smo uhodati, bar do neke mjere.

Mnogima je teško ostati koncentriran cijeli dan na ekran radeći sve sam, bez pozadinske buke šaptanja drugih 20 đaka, ali ima i onih koji kažu da sada u kraćem roku stignu više, ali i oni priznaju da “nije to to”. Ocjenjivanje je već druga priča koja mnoge muči mnogo više. Testovi, usmeni i složeni radovi postali su nova tema brojnih razgovora jer ipak svaki predmet je drugačiji i pristupi profesora se razlikuju. Zoom sastanci postali su novo normalno, na kojima su neki odjevnim stilovima izazvali opće oduševljenje (“Kućni ogrtač! Da sam se barem ja toga sjetila…”), a drugi ni ne uključuju kameru nabrajajući sve moguće i nemoguće razloge. No nakon svega, ako ništa drugo, barem ćemo imati jedno zanimljivo iskustvo.

Alisa Pevec, 3. IB, predsjednica Vijeća učenika

 [više]

Pregled aktivnosti Vijeća učenika u šk. god. 2018./2019. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Željka Pačalat, 2. 9. 2019. 12:11

Vijeće učenika ove je školske godine bilo ponovno aktivno u suradnji sa školskom psihologinjom. Brojni su događaji i aktivnosti koji su bili organizirani u sklopu rada Vijeća učenika.

Na početku školske godine, brzo su i efikasno uključeni novi članovi u rad Vijeća učenika te je organizirana razmjena udžbenika. Odabrani su učenici-mentori koji su pomagali „prvašićima“ u prilagodbi na novu okolinu. Učenici-mentori podijelili  su svoje iskustvo i tako ohrabrili mlade snage škole.

Tradicionalni božićni kviz općeg znanja, na kojem su učenici odmjeravali svoje znanje, održan je i ove godine. Povodom Božića i Valentinova razvrstane su prigodne poruke koje su učenici mogli međusobno jedni drugima poslati. Organizirane su maškare na našoj školi te je odabrana najkreativnija maska preko društvenih mreža.

Novost od ove godine je ponovno pokretanje svakodnevnog puštanja glazbe prije nastave kako bi dolazak u školu bio ugodniji učenicima i zaposlenicima. Tijekom cijele školske godine organizirana su mnoga predavanja kako bi učenici proširili znanje o njima zanimljivim temama. Vijeće učenika sudjelovalo je u okviru Županijskog vijeća  u organizaciji prosvjeda protiv klimatskih promjena.

Na poticaj ravnateljice raspravljali smo o mogućim promjenama organizacije rada škole u okviru kurikularne reforme, te smo u raspravu uključili sve zainteresirane učenike. Pobrinuli smo se i za buduće naraštaje gimnazijalaca vođenjem učenika osmih razreda po školi na Dan otvorene nastave.

Službeni predstavnici razreda u Vijeću učenika ove su godine bili: Klara Medvedec (1.a), Bruna Hercigonja (1.b), Jan Špiclin (1.c), Juraj Cesar (1.d), Marko Daraboš (1.e), Martin Peršić (1.f), Matej Čok (1.g), Eva Škerbić (1.h), Eva Benjak (2.a), Ema Pofuk (2.b), Tia Brezovec (2.c), Klea Čovran (2.d), Mia Horvat (2.e), Mihael Kralj (2.f), Alisa Pevec (2.g), Marko Kralj (2.h), Karlo Narančić (3.a), Marko Sever (3.b), Ema Mašić (3.c), Mirta Vučetić (3.d), Mia Sajko (3.e), Dora Mihinjač (3.f), Martin Kelemen (3.g), Ena Novak (3.h), Stela Radek (3.IB), Noa Minđek (4.a), Ana Šobak (4.b), Mirna Koledić (4.c), Mirta Klarić (4.d), Marta Begović (4.e), Nikola Briški (4.f), Viktor Divjak (4.g), Katarina Meštrić (4.h), Robin Kokot (4.IB).

Osim službenih predstavnika, imali smo i aktivne pridružene članove: Filip Poštenik (3.a), Pia Paska-Jaklin (3.d), Sara Bedeniković (4.c) i Lara Šmic (4.c).

Vijeće učenika pokazalo je svoju snagu i ove školske godine. Među učenicima je postignuta odlična komunikacija i zbog toga je godina iza nas uspješna. Zahvaljujem se svima koji su pokazali interes i volju za rad u Vijeću učenika te se nadam da će Vijeće nastaviti sa jednako dobrim radom kako bi stvorili bolju atmosferu za sve učenike.

Viktor Divjak, predsjednik Vijeća učenika

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 PGV ljetopis 2021.

Online izdanje

ARHIVA: PGV ljetopis 2020.

Tehničke preporuke: za čitanje kliknite na naslovnicu. Pregled se preporuča u Chrome, Mozilla Firefox preglednicima i s normalnom veličinom fonta podešenom na mobilnim uređajima.

PGV Nastava na daljinu
Politika privatnosti PGV

 

 
 
QR

385.

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 2613432
Ovaj mjesec: 47347
Ovaj tjedan: 7564
Danas: 10
Korisni linkovi
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju