preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

Vijesti iz knjižnice

Gutenbergova Biblija

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 23. 2. 2021. 09:11

Na današnji dan, 23. 2. 1455. godine, Johannes Gutenberg, izumitelj tipografije, u Mainzu je tiskao prvu knjigu, Bibliju. Gutenbergova Biblija je tisak prvog prijevoda Biblije na latinski jezik.
 
Može biti slika sljedećeg: u zatvorenom
 
 
 
Fotografija preuzeta s: https://www.vjeraidjela.com/gutenbergova-biblija-prva.../ (pristupljeno 23. veljače 2021.)0
Broj korisnika koji su vidjeli
0
Angažmani
 
Sviđa mi se
 
 
 
Komentar
 
 
Podijeli
 
 
 
 [više]

Kako najlakše doći do željene knjige

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 19. 2. 2021. 09:40

Dragi učenici i kolege, interesira li vas imamo li nešto što trebate ili želite pročitati u našoj knjižnici, možete svaki dan i u bilo koje vrijeme iz udobnosti doma otvoriti mrežnu stranicu Prva gimnazija Varaždin, zatim Knjižnica, Pretraživanje, On-line pretraživanje ili kliknuti na poveznicu https://library.foi.hr/lib/169. Pretraživati možete po autoru, naslovu, izdavaču, godini izdavanja, mjestu izdavanja, ISBN-u ili drugim poznatim vam parametrima. Kad pronađete potrebno, upišete u već poznati obrazac čija se poveznica nalazi na GC u predmetu Knjižnica. Jednostavno je, samo poželite čitati!

 [više]

Nagradni foto natječaj Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 16. 2. 2021. 08:40

Dragi učenici, pijavite se na nagradni foto natječaj u Godini čitanja! Detalji u prilogu.

 [više]

Rezultati i obrazloženja valentinovskog natječaja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 14. 2. 2021. 19:28

Dragi učenici, eto i rezultata našeg „ljubavnog“ natječaja. Razmotrivši vaše radove odlučili smo nagraditi sljedeće učenike:

  1. Hanu Botić
  2. Emu Androci
  3. Mateja Čoka i Marka Daraboša

Obrazloženja:

  1. Učenica Hana Botić jedina je poslala cjelovit, samostalni rad „Ružo prevrtljiva“ u obliku soneta.
  2. Ema Androci poslala je dva citata Dobriše Cesarića i Hvalospjev ljubavi uz opširna i zanimljiva obrazloženja.
  3. Učenici Matej Čok i Marko Daraboš dijele 3. mjesto jer su im radovi slični. Poslali su pravilno napisane citate svatko uz jednu rečenicu obrazloženja koja su jednostavna i šalju univerzalnu poruku.

Hvala na sudjelovanju svim učenicima, bilo je još lijepih i zanimljivih radova. Molimo gore navedene učenike da nam pošalju ma mail knjižnice svoje adrese kako bismo im mogli poslati poklončiće. Do nekog drugog druženja, čitamo se!

Prvonagrađeni rad je u prilogu.

 

 

 

 

 [više]

Nagradni natječaj "Blagdanska čestitka! Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 21. 12. 2020. 10:44

Čestitka iz zbirke NSK

Hvala svima koji su sudjelovali na našem malom natječaju u izradi blagdanskih čestitki! Nakon prikupljanja rodova  izabrali smo i nagrađujemo dvije čestitka. Čestitka Nine Vitez, 1 a, vesela je i obogaćena glazbom, a Matej Čok izradio je elegantnu čestitku kojoj je dodao logo škole. Pogledajte ih u prilogu!

 [više]

Likovni natječaj Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 29. 10. 2020. 14:18

Dragi kreativci, uključite se, zabavite, sudjelujte u natječaju Parka znanosti, možda vam se osmjehne nagrada. Detaljnije u priloženom dokumentu.

 [više]

Kvalitetni izvori informacija i brižno ponašanje u vrijeme pandemije Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 27. 10. 2020. 10:52

Živimo u vrijeme pandemije što zahtjeva od nas pažljivo biranje izvora informacija kako ne bismo ostali neinformirani, ali i kako ne bismo nasjeli lažnim, netočnim i nestručnim tumačenjima. Uz to izuzetno je važno i brižno ponašanje prema sebi i drugima, kako bismo sačuvali tjelesno i mentalno zdravlje. Osnovne smjernice pogledajte na priloženoj infografici.

 [više]

Razlistaj se! Mjesec knjige

Autor: Marinela Marčetić, 15. 10. 2020. 09:36

Razlistaj se! moto je ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenog). Posvećen je planetu Zemlji, a u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje, U ljepotama Zemlje uživamo i čitajući mnogobrojne posvećene im misli i stihove naših pisaca, pjesnika. Za naše smo učenike tim povodom organizirali i malu nagradnu igru, a pozvali smo ih i da se jednominutnim video uratkom uključe u akciju Maratonsko čitanja naglas u organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva.

 [više]

Naš Mali višejezični rječnik uz Europski dan jezika Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 28. 9. 2020. 07:41

Europski dan jezika
Europski dan jezika svake godine obilježavamo radionicama izrade višejezičnog rječnika u knjižnici. Ove smo godine to učinili na daljinu. Učenici 2.b, c, i h razreda prevodili su termine iz psihologije na latinski jezik s profesoricom Martinom Gazdek. Na njemački jezik prevodili su učenici 3. b, c i d razreda s profesorom Daliborom Vidovićem, a profesor Ivica Cikač, dr. sc. motivirao je i učenike 3.d za prijevod na engleski i učenike 3. h za prijevod na španjolski jezik.E- rječnik je u prilogu, a ispred knjižnice možete pogledati pano,
Ovaj je mali rječnik skromni doprinos zaljubljenika u jezike naše škole jačanju svijesti o važnosti učenja jezika.
 [više]

Sajam školovanja u inozemstvu, online

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 21. 9. 2020. 11:19

 

BHV Education 26. rujna 2020., organizira prvi online sajam školovanja u inozemstvu na kojem će biti prisutni fakulteti iz Nizozemske, Danske i Italije.

Na online Danima mobilnosti i edukacije imati ćete priliku sudjelovati u zanimljivim panelima na temu studiranja u Nizozemskoj, Danskoj i Italiji koja će voditi predstavnici gostujućih sveučilišta i škola, studenti i polaznici programa, njihovi roditelji i BHV savjetnice.

Pored toga, učenici, studenti i roditelji će imati priliku osobno razgovarati sa svakim predstavnikom fakulteta. Prijavite se na: https://bhvedu.com/.../dani-mobilnosti-i-edukacije-10.../

Preuzeto s BHV Education.


 
 [više]

Dragi učenici i kolege! Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 6. 9. 2020. 18:12

Veselimo se svim našim novim susretima u knjižnici, naravno, u novim okolnostima. Važno je da svi ostanemo zdravi i da poštujući nova pravila rada knjižnice ostvarimo obostrano dobru suradnju. Kako biste naručili knjige, molimo da na vrijeme ispunite obrazac za učenike na poveznici:
U sadržaju [više] možete vidjeti Raspored dolazaka u knjižnicu, a u prilogu Pravila za rad knjižnice u vrijeme pandemije Covid 19.
Od sutra čitamo na najjače! 🙂
 [više]

Obavijest učenicima koji su rezervirali knjige

Autor: Marinela Marčetić, 8. 7. 2020. 13:43

Dragi učenici, neki od naslova koje ste rezervirali su nedostupni jer su svi primjerci u posudbi ili ih naša knjižnica ne posjeduje (što možete provjeriti pretraživanjem online kataloga). To su: Reynolds, Jeson, Duh; King, Stephen, Ono;  Avallone, Silvia, Čelična mladost; Fielding, Joy, Na rubu ludila; Rowling,J. K. ; Harry Potter : darovi smrti; Arnold, David, Moskoitoland: Zemlja komaraca; Rosnay, Tatiana de; Sarin ključ; 

Osim navedenih, nažalost, moramo obavijestiti  Ivu, Anu i Vanju koje su željele čitati Ubiti pticu rugalicu, kako trenutno nemamo više primjeraka te knjige.

Žao nam je što nismo u mogućnosti ispuniti sve vaše želje i nadamo se kako ćete željene naslove ipak jednom pročitati.

 [više]

eLektira

Autor: Marinela Marčetić, 23. 3. 2020. 10:20

Dragi učenici, vrijedni ste u svojim virtualnim učionicam. Želimo vam puno dobrog raspoloženja i mira.
Ukoliko niste nabavili lektiru u tiskanom obliku, podjsećamo kako svojim AAI@Edu.HR elektroničkim identitetom možete pristupiti (na legalan način, poštujući autorska prava) lektiri u elektronskom obliku na ovoj adresi: https://lektire.skole.hr/naslovna/pristup-sadrzaju

 [više]

Mobilnost u Španjolskoj

Autor: Marinela Marčetić, 7. 11. 2019. 08:55

U četvrtak, 8. studenoga, u knjižnici možete saznati sve o mobilnosti u Španjolskoj u projektu Erasmus+ "Amazing race". Prezentaciju u 14:10 sati održat će profesori i učenici, sudionici projekta. 

 [više]

Biramo naj kravatu za Dan kravate

Autor: Marinela Marčetić, 16. 10. 2019. 11:55

 Foto:    http://www.radiodux.me/vijesti/vijesti/svjetski-dan-kravate

I ove godina biramo najljepšu kravatu. U petaka, 18. listopada,  upotpunite svoju odjevnu kombinaciju kravatom, fotografirajte se i pošaljite nam fotografiju na knjiznica@gimnazija-varazdin.skole.hr. Najljepše ćemo simbolično nagraditi i objaviti na facebook stranici knjižnice.

Hrvatski sabor iskazao je kravati, koja se kao izvorni hrvatski proizvod raširila Europom u XVII st., posebnu počast, proglasivši godine 2008., 18. listopada Danom kravate. Od tada se taj dan svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta.               

 [više]

Dekica za snove

Autor: Marinela Marčetić, 27. 5. 2019. 10:37

U petak, 24. svibnja, naši učenici iz 1.c:  Jan Špiclin, Elena Huzjak, Valentina Kranjec, Neva Bartolec, Franka Šegović, Marta Ivanek, Laura Rodano, Veronika Meštrić , te Eva Makovec, 1.g,  Lucija Uskoković i Hana Pahić iz 2.d, Tea Kranjec, 2.e i Fran Golub, 3.a i Petra Kudelić, 3.h čitali su malim prijateljima iz dječjeg vrtića Kozarčeva i učenicima prvih i drugih razreda jedne osnovne škole na zelenim površinama i pod krošnjama.  Sudjelovali smo, naime,  u lijepoj akciji „Dekica za snove“  koju već nekoliko godina provodi udruga „Smiješak za sve“ . Na taj način naša se knjižnica uključila u projekt „Hrvatska volontira“  i nastavila projekt „Tulum s(l)va“ koji provodimo već više godina. Akciju su pohvalile odgajiteljice i učitelji s kojima smo surađivali, mediji, udruga „Smiješak za sve“, ali najviše su oduševljeni bili sami sudionici, kako naši učenici čitači, tako i mali slušači, pa se svi nadamo i pripremamo za nove susrete i suradnju. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i odvojili svoje vrijeme kako bi obogatili sebe i druge.

 [više]

Obilježavanje Dana Europe

Autor: Marinela Marčetić, 8. 5. 2019. 13:44

//www.google.com/search?q=europska+unija+izbori&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj0y6yW7oviAhXC

Europski izbori: što su i zašto izići, sve o Europskoj uniji i sve što vas o ovome zanima možete saznati na interaktvinoj prezentaciju uz video uradak i kviz koje u prostoru školske knjižnice pripremaju učenici s prof. Ivanom Žnidarić Kajić. Dođite u četvrtak u 13:20 sati. Predviđeno trajanje: 50 min.

 [više]

Kae is OK

Autor: Marinela Marčetić, 15. 4. 2019. 07:56

Foto: https://mojtv.hr/emisije/23215/sto-je-sto.aspx

Danas, 15. travnja u 14.10 h dođite na zanimljivo predavanje s radionicom  „Kaej is OK“.! Gošće su nam dr.sc. Bojana Schubert ( nekadašnja učenica naše škole ) i dr.sc. Marina Marinković  iz Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU iz Zagreba. Upoznat će nas sa suvremenim i povijesnim kajkavskim govorima, a sudionici će imati prigodu odgonetavati značenja nekih kajkavskih riječi.

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 PGV ljetopis 2021.

Online izdanje

ARHIVA: PGV ljetopis 2020.

Tehničke preporuke: za čitanje kliknite na naslovnicu. Pregled se preporuča u Chrome, Mozilla Firefox preglednicima i s normalnom veličinom fonta podešenom na mobilnim uređajima.

PGV Nastava na daljinu
Politika privatnosti PGV

 

 
 
Projekt "Ja mogu"

Prva gimnazija Varaždin provodi projekt "Ja mogu".
Više na poveznici.
QR

380.

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 2405866
Ovaj mjesec: 11149
Ovaj tjedan: 9290
Danas: 2676
Korisni linkovi
Kalendar
« Prosinac 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju