2021-03-17 19:34:52

[SVJETSKI DAN OSOBA S DOWNOVIM SINDROMOM]

Svjetski dan osoba s Downowim sindromom obilježava se 21. 3. svake godine jer osobe s Downovim sindromom najčešće imaju tri umjesto dvije kopije 21. kromosoma.

Radi podizanja svijesti o sindromu, dan se obilježava nošenjem šarenih i rasparenih čarapa koje oblikom nalikuju na kromosome, a njihova šarenost ukazuje na različitost i jedinstvenost svake osobe.

Tom prigodom Svjetski savez mladih Hrvatske poziva vas da pogledate   Online projekciju filma - Lijepo mi je s tobom, znaš i  prijavite se za razgovor s autoricom filma putem prijavnog obrasca na linku: https://forms.gle/sdP9xxyjRnS6cJXr6.

Više detalja o samom filmu i događaju pročitajte u nastavku.

Film “Lijepo mi je s tobom, znaš” portret je dviju sestara, Mije i Eve, koji je nastajao kroz 10 godina. Mia je vesela, otvorena, ima Downov sindrom, ne mari previše za modu i voli ljude. Eva je kamerom bilježila druženja s Mijom kako bi pokušala razumjeti njihov odnos, nadići međusobne razlike i zbližiti se sa sestrom.

Pridružite se online projekciji filma “Lijepo mi je s tobom, znaš” i sudjelujte u raspravi o filmu u nedjelju navečer te tako zajedno s nama obilježite Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.

Film je nagrađivan na ZagrebDox 2015. godine HT nagradom publike, na Sarajevo Film Festivalu 2015. godine nagradom EDN Talent Grant te na Liburnia Film Festivalu 2015. godine nagradom publike.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom potičemo sve da iskustvo ljudskog dostojanstva žive u svakodnevnom životu, potiču solidarnost i jednake prilike za sve ljude bez obzira na njihove moguće fizičke i psihičke različitosti.

Film će biti dostupan za besplatno gledanje putem Vimeo platforme tijekom nedjelje 21. ožujka 2021. godine, no predlažemo gledanje filma s početkom u 20 sati. Razgovor s autoricom filma, Evom Kraljević, održat će se nakon projekcija filma, odnosno u 21 sat putem aplikacije Zoom. Odgovarajući na različita pitanja Eva Kraljević otkrit će detalje u vezi s idejom filma kao i njegovim nastankom.

Kako biste prisustvovali razgovoru s autoricom filma, molimo vas da se prijavite putem prijavnog obrasca na linku: https://forms.gle/sdP9xxyjRnS6cJXr6.

Pristupne podatke za sudjelovanje u Zoom razgovoru s autoricom filma dobit ćete nakon prijave putem prijavnog obrasca.

Eva Kraljević diplomirala je filmsko snimanje na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a kao snimateljica radila je na desetak kratkih, deset srednjometražnih i dugometražnih dokumentaraca, TV drama i reportaža, namjenskih filmova i glazbenih spotova. Godine 2009. osvojila je nagradu za kameru na bienalnom filmskom festivalu FRKA (ADU) s filmom Danijel.

Renata Čelik, prof.


Prva gimnazija Varaždin