2019-03-21 22:13:35

Rebevidiranje

Večer poezije, priča i glazbe rebevidiranje* održana je u četvrtak, 7. ožujka 2019. u 18 sati, a sudjelovale su članice literarno-scenske grupe Rebeka Petković, Vida Sever i Hana Golub. Ova neuobičajena poetsko-glazbena večer održana je u takozvanoj šestici, sobi ili razredu u kojem su se tijekom četiriju godina sastajali članovi LIT-a. U osamdesetak minuta opuštene atmosfere autorice su imale priliku publici dočarati svoje procese literarnog stvaranja. Čitanje pjesama i priča izmjenjivalo se s glazbenim izvedbama (autorskim i obradama) maturanata Prve gimnazije Leoni Flower Finocchiaro i Marka Briškog te njihovih prijatelja Dominika Rušeca, maturanta Glazbene škole u Varaždinu, i Karla Rajna, studenta, člana trash metal benda Sedativ.

Poetsko-glazbena večer započela je Vidinom pjesmom naslov mora biti dobar nakon čega je uslijedilo objašnjenje naslova rebevidiranje* – zapravo revidiranje Rebekina i Vidina četverogodišnjega literarnog stvaralaštva.

Hana Golub, članica LIT-a, čije su pjesme uvrštene u zbornik Po(e)zitiva, također je čitala svoje pjesme, a pobrinula se i za izvrsnu popratnu prezentaciju pjesama i priča koje su se čitale te večeri.

Plakat je za tu priliku osmislila i izradila Antonela Beli, naša maturantica, koja je i autorica fotografija koje možete pogledati na priloženoj poveznici.

Rebeka i Vida dobitnice su nagrada svih važnijih srednjoškolskih natječaja za literarni izraz u protekle četiri godine: Goranovo proljeće, Natječaj Gjalski i Po(e)zitiva. Također, literarni radovi obiju učenica svake su godine na županijskoj smotri LiDraNo predlagani za državnu razinu. Tako je Vida na državnom LiDraNu sudjelovala 2018., a Rebeka je pozvana na ovogodišnji LiDraNo koji će se održati sljedeći tjedan u Šibeniku. Njihovi su literarni radovi (Vidine pjesme, a Rebekine pjesme i priče) do sada objevljerni u ovim publikacijama:

Vida Sever – u zborniku P(o)ezitivi (2017., 2018.), zborniku LIT-a Trinaesti (2016.), časopisu Temi (2017.), zborniku radova Goranova proljeća (2018.)

Rebeka Petković – u zborniku Poezitivi (2016., 2017., 2018.), zborniku Trinaesti (2016.), zborniku Pozici (2018., 2019.) te zborniku Hrvatsko zagorje.

Književna večer rebevidiranje* bila je završnica njihova četverogodišnjega rada u našem LIT-u, a zaokružena je razgovorom i druženjem s publikom uz tradicionalne litovske kekse Domaćicu.

Tatjana Ruža, prof., voditeljica LIT-a


Prva gimnazija Varaždin