2018-12-16 20:49:43

Uživo iz Heidelberga

Jeste li se ikad zapitali kakve veze ima vrijeme s razvojem mnogostaničnih organizama? Kako je moguće da naše stanice, iako imaju istu genetičku uputu, obavljaju različite uloge? Dolazi li do oscilacija u genskoj regulaciji tijekom života stanice i kako se “pale” i “gase” geni? Je li svejedno u koje doba dana popijete lijek za rak i je li termin za svaku osobu isti? I zašto, u konačnici, meduze fluoresciraju i kako nam je odgovor na to pitanje pomogao, a pomaže i dalje, u mnogim daljnjim istraživanjima?

50-ak učenika naše škole bilo je zainteresirano za odgovore na ta i slična pitanja te su se 13.12.2018. u 15:30 u našem ROC-u umrežili s Europskim laboratorijem za molekularnu biologiju (EMBL), sa sjedištem u Heidelbergu. Time smo bili jedna od škola iz 16 zemalja koje su pratile zanimljivo predavanje Dr. Alexandera Aulehle “Rhythms of Life – how cellular clocks function in development and disease”.

EMBL jednom godišnje organizira tzv. Insight lecture koji drže znanstvenici s EMBL-a. Ideja je informirati mlade ljude o trenutnim trendovima u znanosti, pokazati kako istraživanja utječu na svakodnevni život te potaknuti učenike na postavljanje interesantnih pitanja i znanstveno promišljanje.

Veselimo se sljedećem streamanju iz Heidelberga!

Martina Vidović, Anamarija Melnjak, Marko Šafran


Prva gimnazija Varaždin