2018-11-06 13:07:41

Aktivnost transnacionalne suradnje o promociji dugotrajne mobilnosti učenika

Vesna Novosel - Martinić, profesorica informatike sudjelovala je od 24. do 27. listopada 2018. na aktivnosti transnacionalne suradnje „Long-term Study Mobility (School Exchange partnerships)“ u gradu Santa Cruz de Tenerife na Kanarskim otocima u Španjolskoj. Cilj ove aktivnosti unutar programa Erasmus+ u organizaciji nacionalne Agencije za mobilnost i  programa Europske unije je poticanja dugoročnih mobilnosti učenika i nastavnika srednjih škola.

Na kontaktnom seminaru sudjelovala su 64 sudionika iz 19 europskih zemalja i predstavnici pet nacionalnih agencija zaduženih za programe mobilnosti koji su financirani sredstvima Europske unije. Program je organizirala Španjolska agencija.

Nakon uvodnog upoznavanja sa mogućnostima koje za učenike i nastavnike srednjih škola pružaju Erasmus+ projekti, profesorica Vesna Novosel-Martinić sudjelovala je i na zanimljivim i korisnim radionicama koje su osmislile voditeljice iz Poljske. Na radionicama sudionici su upoznati sa postupkom prijave i važnim elementima organizacije dugoročnih mobilnosti. Veoma korisna bio je primjer dobre prakse koji su  prezentirali profesori i učenici škole sa Tenerifa. Oni su prikazali  primjer uspješne  dugoročne razmjene učenika iz Poljske i učenika s Kanarskih otoka.

Najviše je od koristi bio rad u grupama gdje su  nastavnici sličnih ideja i iz srodnih škola brainstorming metodom nastojali iskristalizirati ideje budućih partnerskih projekata. Profesorica Novosel-Martinić je uspostavila kontakt sa kolegama iz škola Poljske, Švedske i Francuske. Velika je vjerojatnost za uspostavu suradnje sa tim školama.

Nakon prvog iskustva u takvoj aktivnosti, profesorica Novosel-Martinić veseli se novim projektima u našoj školi i svakako preporuča učenicima i nastavnicima da se prijave za neku od aktivnosti koja će se nuditi u narednom razdoblju. Stoga će predstaviti svoje prisustvovanje aktivnosti Nastavničkom vijeću krajem studenoga.

Osim radnog dijela seminara, koji je trajao dva puna dana, našlo se je i malo vremena za obilazak nacionalnog parka Teide, stare prijestolnice San Cristobal de la Laguna i neobičnih pejzaža ovog vulkanskog otoka u Atlantskom oceanu.

Vesna Novosel-Martinić


Prva gimnazija Varaždin