2018-05-08 12:17:58

Prvogimnazijalci na poziv premijera RH posjetili Europski parlament u Bruxellesu

2. i 3. 5. 2018. učenici 4. g razreda Ana i Marija Vuković, Laura Težak, Tin Petric, Matija Henčić i Nikola Pehnec u pratnji profesorice Ivane Žnidarić Kajić posjetili su Europski parlament u Bruxellesu. Pozivu u Bruxelles prethodio je zajednički projekt snimanja filma o dobrim stranama EU u odnosu na Hrvatsku u kojem su imali čast intervjuirati samog premijera Andreja Plenkovića. Domaćin im je bila zastupnica Europskog parlamenta Dubravka Šuica koja ih je ugostila u Bruxellesu i pomogla da otkriju na koji način radi tijelo koje predstavlja nas građane Europske Unije, što čini za nas i kako je nastalo. Program posjete sastojao se od prisustvovanja konferenciji „Legende svjetla“ o hrvatskim svjetionicima, obilaska Europskog Parlamenta u kojem radi 10 000 ljudi, predavanja o funkcioniranju EP i budućnosti EU, obilaska Parlamentariuma - fantastičnog muzeja Europskog parlamenta, intervjua sa zastupnicom Šuica i turističkog obilaska grada Bruxellesa. Detaljnije pročitajte pod "više".

Posebno dojmljivo bilo je prisustvovanje premijeri dijela filma i predstavljanju knjige o hrvatskim svjetionicima „Legende svjetla“ čiji je autor Jurica Gašpar koji je sam bio dijete svjetioničara. U središtu priče o svjetionicima stoji čovjek koji je svjetlo nade i svjetlo života brojnim pomorcima. Priča je okupljene goste ostavila bez daha i u razmišljanju o problematici sve veće automatizacije u našim životima i sve manjom potrebom za čovjekom. Na konferenciji naši su se učenici uz maturante iz Vinkovaca i Čakovca našli u društvu naših zastupnika u EP Dubravke Šuica, Ivana Jakovčića, Joze Radoša, Ivane Maletić. Davora Škrleca, Ruže Tomašić, zatim Ivice i Marijane Puljak iz stranke Pametno te brojnih drugih gostiju. Osjetio se ponos pripadnosti Hrvatskoj i njenim ljepotama. Slušajući konferenciju na hrvatskom jeziku u središtu moći EU doista se osjetila  pripadnost nas Hrvata Europskoj Uniji i važnosti svih 28 država koje čine EU.

Slijedilo je iskustvo upoznavanja funkcioniranja Europskog parlamenta uz razgovor sa zastupnicom Šuica koje je spremno učenicima odgovarala na brojna pitanja koja muče mlade i Hrvate poput odlaska mladih i obrazovanih, visoke stope PDV-a, pitanja Istanbulske konvencije i njene ratifikacije, odnosa s BiH u projektu izgradnje Pelješkog mosta i brojna druga. Učenici su saznali da su sjedišta Europskog parlamenta u Strasbourgu, Luxembourgu i Bruxellesu. Većina plenarnih sjednica održava se u Bruxellesu i Strasbourgu, glavni uredi zastupnika su u Bruxellesu, dok je jedan dio administracije smješten u Luxembourgu. Građane EU zastupa 751 zastupnik iz 28 država članica. Hrvatsku zastupa 11 zastupnika.

Obilazak EP završio je obilaskom Parlamentariuma koji je muzej povijesti, sadašnjosti i budućnosti EU te koji  na vrlo zanimljiv i  interaktivan način priča priču EU.

Također je bilo prilike za upoznavanje kulturno – povijesnih znamenitosti Bruxellesa poput krasne građevine Atomium, glavnog gradskog trga Grand place, katedrale Sv. Mihaela, brončane statue Manneken Pis koja je simbol grada i muzeja poznatog belgijskog slikara slikara nadrealizma René Magritta.

Puni krasnih dojmova i novih saznanja letom Croatie Airlinesa učenici su se sretno vratili kućama.


Prva gimnazija Varaždin